Friday, 4 January 2013

Top 5 lukisan termahal dunia...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Cuaca hari nie cerah...boley sidai baju dah 2...ehehe...lusa Nad dah exam...stress..(errr...pernah ke stress pasal exam...x pernah kowt...kekeke...)...tadi bwu je my omma hantar balik asrama....n the good news is..Nad tertinggal charger handphone kat rumah..mmg amat bijakkan...grrr...

Sory about post2 sebelum nie....x de gambar...biasalah bila en.broadband dah kehabisan limit nak upload gambar pon susah..huhu...nie nasib baek ada wifi kat asrama...kalau x entry kali nie pown jawabnya tulisan semata2...kukuku....

Ok stop all the nonsense...hari nie Nad nak post pasal top 5 lukisan termahal dunia...yela Nad kan amek seni sekarang..so kena la amek tau gak pasal lukisan2 semua nie...jom ...wheeeeee....

1. No. 5, 1948


Lukisan nie merupakan hasil karya Jackson Pollock...ianya dijual dengan harga RM 420 juta kepada David Martinez..errr...conteng2 pown boleh  sampai ratus juta...terbaeklah....huhu...nak wat camnie jugak lah...kekeke

2 Woman III

Hasil karya Willem de Kooning..satu-satunya hasil lukisan yang dijual oleh pelukisnya...dijual pada harga  RM 412.5 juta dan dibeli oleh David Geffen pada November 2006...walaupun Nad rasa lukisan dia macam lukisan org mesir purba...sbb mata dia besar...kekee

3.Adele Bloch-Bauer I

Ok..lukisan nie more better dari lukisan kat atas nie...betul x...ehehe.. Lukisan hasil karya Gustav Klimt ini dijual kepada seorang jutawan kosmetik, Ronald Lauder dengan harga RM 405 juta...mungkin menjadi inspirasi untuk jutawan 2 untuk dia punya product...who knows....hmmmm


 4.Garcon A La Pipe


Hasil karya salah seorang pelukis kegemaran Nad... Lukisan di atas ini sekali lagi dilukis oleh Pablo Picasco ketika dia baru sahaja berusia 24 tahun pada 1905.  Ia dijual kepada seorang pembeli rahsia dengan harga RM 312.3 juta...walau kekadang x paham sangat apa yang dia cuba sampaikan dari lukisan dia 2...uhuhu
 
5.Dora Maar Au Chat

Pablo Picasco lagik...mmg lau dia still idup..taraf jutawan...kekeke...dijual kepada seorang pembeli rahsia dengan harga RM 285.6 juta....waa maen rahsia2 pulak...mst x nak org rompak umah dia kan....

Haa..amacam...berbaloi x lau korang beli..huhu...nak kena jaga lg..pasang security lg...wargggg...so tengok jerlahkan....kekeke...

Exam bakal menjelma...tuan empunya blog x brapa nak study lg...kukuku...maen2 jer keja nye...x penah nak serius bila study..except adalah satu masa 2...terlebih serius....wakakaka....Gud luck semua yang nak exam...tengah exam...n yang dah abeh exam...untunglah....Nad ada pameran XAD lepas exam...huhu..takowtttt...doakan yang terbaeklah ye....btw....the whole family will go ziarah...except 4 me coz at that time Nad tengah study week...n my big bos said NO...waaaa...nak itot...rndu kat tempat 2...huhu..hope still ada peluang g.....nak pegi jugak...huhu...k sampai kat sinie dulu sebelum air mata berguguran membasahi lappy...huhu

Assalamualaikum...

lots of love

DIRA DIN ^_^

No comments:

Post a Comment