Monday, 28 January 2013

12 GOLONGAN YANG DI DO'AKAN MALAIKAT

Assalamualaikum ya akhi & ukhti ....

Semoga terus berada dalam lindungan ilahi.... :)

Pagi tadi bangun2 tengok jam dah pukul 6 lbeh...ape lagik...berkejar leee amek wudhuk sume...kalau kat hostel nie terjun katill la jawabnya...(Nad tdow katil double decker 2....huhu)...then..tetiba rasa rajin yang amat...kepoyooan semakin menjadik2..sejak berada dirumah...ting-tong btol...kekkee....biasalah..angin rajin tetiba datang ..layan jerlah...

Nad merajinkan diri untuk menukar cadar katil...n operasi membersihkan bilik...bukan apa penuh ngan buku2 komik.(KREAKO).kertas lukisan...watercolor. ..Haish ..x tahu nak start dari mana...

Semalam..Nad menjenguk dalam peti sejuk..nak cari benda nak masak...ade je limpa dalam peti...tetiba nampak  keladi ade kat dalam 2...then terus garu telinga...nak masak benda nie camner ek...pas2 dok ingat2 camner org lain biasa masak sblm nie....ape lagik...reka sendiri lah...campak jer mana yang rasa kena letak dalam 2...masak kuning jer...

And the result is..x menjadik...huhu..nak jadik camner kalau pedas macam nak terbakar mulut...huiihhh..terus x jamah...my sister jer..try2 makan..2 pown rasa cam bergelen air dia minum...huhu.

Ok..back to the topic...pape pown..moh kita baca info kat bawah nie...wheeeeeeeeeee..



12 GOLONGAN YANG DI DO'AKAN MALAIKAT

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci
2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.
3. Orang-orang yang berada di saf barisan depan di dalam solat berjemaah.
4. Orang-orang yang menyambung saf pada solat berjemaah (tidak membiarkan sebuah kekosongan di dalam saf)
5. Para malaikat mengucapkan 'aamiin' ketika seorang Imam selesai membaca Al Fatihah.
6. Orang yang duduk di tempat solatnya setelah melakukan solat.
7. Orang-orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah.
8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.
9. Orang-orang yang berinfak.
10. Orang yang sedang makan sahur.
11. Orang yang sedang menjenguk orang sakit.
12. Seseorang yang sedang mengajarkan kebaikan kepada orang lain.
 
 Moga kita tergolong dalam golongan dia atas la ek...insyaallah....Moga bertemu di lain post ....
Assalamualaikum..
lots of love
 DIRA DIN ^_^

Saturday, 26 January 2013

Sooo..That's the feeling when ur friends get married..wheeew

Assalamualaikum ya akhi & ukhti yang dicintai sekalian..

Alhamdulillah..hari seorang lagi teman tersayang melangkah ke alam keluarga..Nur Fazrin..rasa gembira bila tengok gambar perkahwinan dia tadi..sayu pown ada gak..Touching lerr pulak..ekekeke..tapi seriously..Nad rasa satu perasaan yang x dapat digambar ngan kata2..gembira+ sayu+ sedih..macam2 lah...hehe..

 Terfikir gak ..umur dia sama jer ngan Nad n still lg study...tapi dah bergelar isteri org...banyak berkatnya kawin awal nie..yerlah..memula jauh dari fitnah org.. nak dating mana2 pown x de org kisah dah...elak maksiat...jauh dari godaan syaitan...hehe...banyak hikmahnya..yang kekadang kita x sedar..haish..sambil garu telinga...Nad nie bila nak kawennya..ehehe..x sedar diri nie  boyfriend pown xde ..ade hati nak kawen..cait...

Masa bgtau kawan yang that my friend nie nak kawen..

Diorang terus tanya how old is she..

Then Nad cakap baya2 kita jer..terus diorang muka macam x pecaya..

"errr..dia study lg ke?..."

"Yup..she still studying..."

"Family dia bg ek dia kawen awal.."

"err..x boleh ke kwen masa still study..ramai je yang kawen masa still study"

"X de lah..dia x rasa sbuk ke nanti..suami lg..kalau ada anak lg kan susah"

"Lorrr..anak 2 kan salah satu dari rezeki jugak..jgn dop risau lah rezeki Allah 2 ada kat mana2 jerrr...lg pown selamat dari fitnah org.."

*terus terdiam*

Hmmm..bukan nak kata la kan..2 la fikiran2 negatif yang makin menular..couple lelama x pe...tapi bab kawen awal nie takut x cukup 2 la ..x cukup nie lah...haishhh..manusia2..jgnlah Kita pown tergolong dalam golongan cam 2 ek...

Pape pown tahniah Kak uyin...hehe..even pilihan keluarga..tapi bila tengokkan gambar td..rasa sweett sesangat diorang 2..ehehe..nak cam 2 jugak...gatai bebeno..heh

Hmm...renungan buat diri sendiri dan org lain jugak...Islam itu mudah..tapi bukan untuk dipermudah-mudahkan..fikirkanlah..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN ^_^

Thursday, 24 January 2013

16 Fact about babies...wheeeeeeeeeeeee


 
 Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..
Salam jumaat buat semua...semoga terus ceria2 selalu la hendaknya ek...hehe..
kegatalan..hidung..nak demam kowt...kowt je okeyh.....x larat nak demam da skunk..huhu..pagi tadi terbangun awal gler.....keke..bleyh pulak maen ter..ter...mana x nya ingat jam 2 yang salah..rupanya mmg btol kul 4 pagi..bangun jerlah..then Nad dudk2 dalam bilik..wat donno..baca sherlock holmes....do nothing yang boleh dikatakan agak berfaedah..
And then..rasa macam asallah rumah nie senyap jer..Pegi kat luar tengok rupanya the whole family  dah pegi ke pasar..without me..what tha...grrrr...menyesal dop dalam bilik..huhu..tapi x kisah pown..hehe..
Masa layan fb tadi nampak someone..x kenal..update status pasal baby nie...so layan jerlah...lgpown tengah jelez coz..ramai kawan2 Nad sbuk dop update status pasal diorang punya anak sedara...saja bikin panas..tau lerr Nad nie anak sulung..macam mana nak ade anak sedaranya...huh....okeylah layan dulu fakta2 kat bawah nie...wheeeeeeeeeeeeeeeee..
 
16 FAKTA MENARIK TTG BABY...
 
1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan.

2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.

3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.

4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir. Korang ade x..try pegi chek sat...hehe

5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.

6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan. Aiii kecik2 da rabun..makan carot bebanyak ea...

7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.

8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan

9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.

10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.

11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.

12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.

13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.Hurmm ..so nnt da ada baby sendirik kena try la ek...betul x fakta nie..

14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari. Usahkan baby kita yang dah besar panjang nie pown kalau tido mati 2 sehari suntuk x sedar2 lg...kekeke

15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.

16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.That's why lau nak ajar anak berenang elok mulakan masa dia still baby lg okeyhhh

That' all for today..(ceh macam bg ceramah le pulak..kekeke)..by the way..take care ye...salam sayang
Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN^_^

Biarkan mulut2 itu terus berbicara...ADE AKU KISAH...kekeke

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

Entry Nad yang kedua untuk malam nie...hehe..jgn bosan2 ea...silakan baca...kekeke

Sebenarnya stiap kali org tanya Nad amek course apa kat uni..Nad terdiam..bukan pasal malu...X penah malu pown ngan course yang sedang dipelajari sekarang nie...hehe..Nad terdiam kerana x tau nak explain camner terutama kat makcik2 n some golongan educated yang dop terjebik bila Nad bgtau course yang Nad sedang belajar sekarang..erkk..hina sangat ke makcik2 n mamat2 oitt...

Maybe bagi diorang doktor..engeneer or arkitek lebih bernada merdu di telinga diorang.bunyik cam lagu  Genie dari SNSD jer kat telinga diorang..ehh..makcik2 pown layan korea gak ke...hehehe...mungkin ada kowt...kowt??????????..

Oh..please lah..tolong tukar mind set korang...or should I do it for u..boleh jer...no hal...letak clorox ckit confirm cuci baek punya..hehe

Pengajian Warisan...that's the degree courses that Nad tengah sbuk(sibuk?..hmmm)...n pulun mengejar supaya dalam masa 4 tahun nie Nad dapat habiskan degree nie dengan cemerlang...Biarlah ada yang garu telinga sampai nak tertanggal bila dengar course nie..janji kita tau apa yang kita tengah belajar sekarang nie..ye tak...

Bagi sesapa yang x tau..course nie bukan bidang yang org cakap course lelong...actually banyak cabang dalam course nie.,,x caya pegi tanya Encik Google...semua dia tau..berkaitan ngan course nie...antaranya 

1. Seni Persembahan
2. Tradisi Lisan
3. Muzium
4. Konservasi Bangunan
5. Seni Bina Melayu
6. Arkeologi
7. Pelancongan dan Warisan

 Itu baru separuh budak oiiittt..banyak lg okeyhh..kita kat malaysia nie sampai kena import ahli2 yang pakar dalam bidang nie dari oversea..sbb Malaysia x de...ehhh...bukan x de tapi kurang..kang ada yang mengamuk..hehe..

Mungkin bagi sesetengah org yang kononnya terlebih educated 2 (educated la sangat..ko ingat ko google..tau semua benda..heh) kata course nie x de masa depan ..peluang kerja kurang..well bagi Nad la kan..belajarlah course ape pown..belum tentu kita dapat kerja bila dah keluar nanti...2 kan rezeki memasing. Jangan nak jadik nujum or anything yang seangkatan dengannnya...


Kekadang sakit aty la jugak..yerlah Nad pown manusia biasa gak..bukan robot x de aty perut..tapi bila fikir balik..biasalah manusia...ade je yang x puas aty..soBiarkan mulut2 terus berbicara...ADE AKU KISAH..kekeke...dari fikir kata2 diorang yang boleh wat hempedu ginjal n seagkatan dengannya cedera baik fikir benda lain..hehe..ada gak faedahnya..hehee..

Ok ..mata mula memberi isyarat..(tidow la wahai manusia..aq dah penat nie..hehehe) ...moga bertemu di lain entry..take care..jgn nakal2...herhe.salam sayang...

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN ^_^





Sweettnyerrrrrrrrr...(sweet la sangat... ( T__T")..huh..

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

First of all..SALAM MAULIDUR RASUL buat semua...


Semoga ceria2 dan happy selalu le hendaknya ek...jgn sedih2..hehe..happy go bini n happy go lucky..kekeke..



Ok hari nie entry x bape nak panjang sbb jap g mst my mom pangil2 nak pg masjid..so..pendek jerlah hari nie..My little(little la sangat kan..dah besar panjang pown..dah pegi camp)..lusa Nad pulak nak pegi camp..insyaallah teringin jugak nak menghabiskan masa yang banyak dibazirkan diatas katil kepada aktiviti yang berfaedah..

Actually Nad x rancang pown nak pegi ..tapi rasa malu la pulak nak tolak ajakan kawan2 yang dah berlambak kali mengajak pegi ceramah n camp..so apasalahnya kan bila mmg terang2 cuti lambat g abis nie pegi jerlah..tapi x bgtau abah g..huhu...malam karang nak slow talk ngan dia..kekeke..ecece macam nak perkenal bakal menantu pulak...

Hmmm ...tadi Nad ter...ter ok..bukan suka2 nak baca...beberapa status kawan2 yang buat Nad rasa sweet n nak muntah dalam masa yang sama...(boleh ke cam 2..boleh jerla keyh...)bersayang2 kat fb...pujuk rayu mcm org dah kawen..honey ..bee..naseb baek Nad nie jenis yang faham bahasa org muda zaman sekarang(mcm Nad nie dah tua..ceh..)..yerlah kalau x mst Nad terfikir ape kes la mamat2 n minah2 nie sibuk dop panggil pasangan memasing madu dan lebah..x menda laen gamaknya...kekeke...

Nad x berapa nak kisah bab nie..lantak korang la nak bercinta macam mana pown tapi kalau dah menyemakkan notification org laen.,..mmg x patut la kan..ape korang x boleh nak msg ke call ke pasangan masing2 2..x payah nak canang kat satu dunia yang korang sayang pasangan x sah korang 2..heh..menyemak je tau...

ok ..sila fikirkan..bukan jelez sbb Nad tau ALLAH tau apa yang dirancang oleh Allah untuk hamba2nya...mst ada yang lebih baik dia sediakan untuk kita semua..kan..kan..kan..Salam sayang buat semua...hehe..nnt ada masa Nad post lagik...

Assalamualaikum..take care

lots of love

DIRA DIN ^_^

Tuesday, 22 January 2013

Adat Pepatih.....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Semoga sihat2 sentiasa la ek...ye la sekarang kan musin air turun dari langit...so make sure jgn dop happy go bini sangat la ek nak pegi main2 tengah hujan 2...sedar lerrr diri 2 dah beso panjang..haha...(bukan cakap kat org lain ...kat tuan empunya blog pown sama...kekeke)..best kowt maen ujan..pas2 demam..kena bebl ..owh...rindunya ..keke..(mood buang tabiat macam nie la..merapu ntah pae2..hohoh..sabar je la ek...)

Anyway..congrats to my bestfriend..Cik Hawa coz dah dapat adik bongsu  yang comel..hehe...x lama g anak sendiri pulak kan ...keke..jgn marah ea...doa 2..hohoo..

Okeyh entry kali nie nak post pasal adat pepatih..coz nie permintaan dari teman tersayang...susah katanya nak carik kat internet...hmmm.. Nad pown susah gak nak cari sebenarnya..2 pown kena godek sana-sini baru jumpa..huhu..so..kalau ada silap memana mohon betulkan..sbb nie gabungan dari banyak sumber...huhu

ADAT PEPATIH



Adat Perpatih berasal dari tanah Minagkabau, Sumatera, diasaskan oleh seorang pemimpin Minang bernama Sutan Balun yang bergelar Dato' Pepatih Nan Sebatang. Adat ini adalah amalan dan peraturan hidup yang ditentukan bagi masyarakat Minangkabau yang rata-ratanya adalah petani ketika itu. Tidak ada tarikh yang tepat dicatatkan bila adat ini diwujudkan. Tetapi Adat Perpatih telah dibawa ke Semenanjung Tanah Melayu (Semenanjung Malaysia) oleh perantau-perantau Minangkabau pada abad ke 14 Masehi.
Di Malaysia, Adat Perpatih ini masih lagi wujud dan diamalkan oleh masyarakat Melayu di Negeri Sembilan dan sebahagian dari Melaka terutamanya Masjid Tanah. Majoriti mereka adalah keturunan Melayu Minangkabau.

Struktur Masyarakat Adat Perpatih
Masyarakat Adat Perpatih terbahagi kepada tiga kumpulan utama iaitu Perut Suku dan Luak. Perut adalah unit sosio-politik yang terkecil di mana anggota sesuatu perut itu adalah berasal daripada moyang (keturunan perempuan) yang sama. Mereka ini sangat rapat dan lazimnya tinggal di sesuatu perkampungan atau kawasan yang sama. Setiap perut mempunyai seorang ketua yang digelar Buapak.Buapak ini dipilih oleh anak-anak buah di dalam sesuatu perut berkenaan. Kumpulan yang kedua ialah suku. Suku dibentuk oleh beberapa perut yang menjadikan keluarga berkenaan semakin besar. Suku diketuai oleh seorang ketua yang digelar Dato' Lembaga. Kumpulan ketiga ialah Luak. Luak adalah unit kawasan pentadbiran dari segi adat di mana ada empat luak utama iaitu Rembau, Sungai Ujung, Johol dan Jelebu. Setiap luak diketuai oleh seorang Undang. Selain daripada empat luak utama ini ada satu lagi luak yang kelima dipanggil Luak Tanah Mengandung. Luak Tanah Mengandung ini adalah terdiri daripada lima luak kecil di Seri Menanti iaitu Luak Inas, Luak Ulu Muar, Luak Gunung Pasir, Luak Terachi dan Luak Jempol. Setiap luak kecil ini ditadbirkan oleh seorang ketua yang bergelar Penghulu Luak.

Adat Perpatih ini diwariskan dari generasi ke generasi melalui kata-kata perbilangan. Ia merangkumi pelbagai aspek kehidupan masyarakat termasuk soal harta pusaka, perlantikan pemimpin, hukum nikah kahwin, amalan bermasyarakat, sistem menghukum mereka yang melanggar adat atau melakukan kesalahan dan pelbagai aspek lagi. Setiap peraturan atau adat itu ada perbilangannya dan setiap peraturan itu ada rasional atau sebab-sebab terjadinya hukum atau adat itu.

Perlantikan pemimpin, misalnya, banyak yang menyamakan sistem Adat Perpatih dengan amalan demokrasi. Contohnya ialah perlantikan Ynag Dipertuan Besar Negeri Sembilan di mana bukannya melalui keturunan dari bapa ke anak tetapi adalah melalui pemilihan oleh Undang Luak yang empat iaitu Undang Rembau, Undang Sungai Ujung , Undang Johol dan Undang Jelebu. Empat undang ini akan bermesyuarat untuk melantik salah seorang keturunan dari raja Pagar Ruyung untuk menjadi Yang DiPertuan. Undang Luak pula dilantik oleh Dato'-Dato' Lembaga di luak (daerah) masing-masing.Dato' Lembaga ini pula adalah pemimpin-pemimpin yang dilantik secara muafakat oleh pemimpin-pemimpin keluarga yang digelar Buapak. Oleh itu secara keseluruhannya kuasa melantik pemimpin itu sebenarnya berada di tangan rakyat biasa.Inilah satu sistem Adat Perpatih yang ada persamaan dengan demokrasi.

Prinsip-prinsip Adat Perpatih
Adat Perpatih mempunyai lima prinsip utama.
  1. Keturunan dikira melalui nasab ibu: Adat Perpatih memberi keistimewaan kepada perempuan yang dianggap bonda kandung iaitu ibu yang melahirkan anggota-anggota masyarakat. Seseorang individu itu adalah anggota suku ibunya dan bukan anggota suku bapanya.
  2. Tempat Kediaman adalah di kawasan ibu isteri: Apabila berlangsungnya sesuatu perkahwinan, si lelaki akan meninggalkan kampung halamannya dan menetap di kawasan ibu isterinya sebagai orang semenda. Pada zaman dahulu si lelaki akan mengusahakan tanah keluarga isterinya.
  3. Perempuan mewarisi pusaka, lelaki menyandang saka: Hanya lelaki sahaja yang berhak menyandang saka (jawatan-jawatan dalam adat) manakala perempuan adalah mewarisi harta pusaka keluarga ibunya.
  4. Perkahwinan seperut atau sesuku adalah dilarang: Dalam sesuatu perut dan suku, hubungan adalah rapat dan si lelaki menganggap perempuan dalam perut atau sukunya adalah saudara perempuannya. Begitu juga sebaliknya. Oleh itulah perkawinan sesama suku ini adalah terlarang. Perempuan yang berkahwin sesama suku akan hilang haknya untuk mewarisi harta pusaka ibunya manakala lelaki pula akan hilang hak untuk menyandang sebarang jawatan dalam adat.
  5. Orang luar boleh menjadi ahli sesuatu suku: Untuk tujuan perkahwinan atau waris mewarisi, dibenarkan orang luar untuk menjadi ahli sesuatu suku dengan cara melalui upacara berkedim. Dalam upacara ini seseorang itu akan bersumpah taat setia dan bersaudara dengan ahli-ahli suku yang akan disertainya.
Pembahagian harta
Selalu menjadi topik perdebatan hangat mengenai Adat Perpatih adalah mengenai pemberian harta pusaka yang memberikan kelebihan kepada perempuan. Inilah satu-satunya isu dalam Adat Perpatih yang selalu disalah fahamkan. Sebenarnya, pemberian pesaka yang dimaksudkan dalam adat ini ialah pemberian tanah adat. Tanah adat ini adalah tanah yang turun temurun daripada nenek moyang sesuatu keluarga. Sebabnya tanah adat ini diberikan kepada perempuan ialah semata-mata untuk menjaga kehormatan dan maruah kaum wanita Adat Perpatih. Maksudnya, seorang wanita Adat Perpatih walau betapa miskin dan papa pun, dia tidak akan merempat atau menjual maruahnya untuk hidup. Jika dia pulang ke kampungnya dia sudah ada tanah kampung dan sawah untuk dikerjakan sebagai penyambung rezeki. Manakala anak lelaki pula dianggap lebih teguh dan tahu untuk terus berusaha untuk hidup (survival). Akan harta atau tanah yang diperolehi sebagai harta sepencarian maka pembahagiannya adalah menurut hukum faraid (tidak ada kena mengena dengan tanah adat yang hanya untuk perempuan sahaja).

Okeyhhh..stakat nie saja perkongsian hari nie..penat woo taip banyak2..kekeke..penat la sangat kan...Ohh..by the way setelah menunggu hampir setahun lebih barulah someone 2 teringat nak approve fb Nad..huhu..lama woo tunggu dia nieyh..x kan kawan sendiri x kenal kowt..haishhh...take care  la korang2 semua ek...kalau sakit ke apa..jangan takut nak jumpa doc..hehe..salam sayang..

Asslamualaikum

lots of love 

DIRA DIN ^_^

Sunday, 20 January 2013

Sebaik-baik sedekah....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

Moga terus ceria2 selalu la ek..hehe

Semalam ..oleh kerana x de menda nak buat masa cuti2 nie..Nad try la praktis guna watercolor...sbb sem depan dah kena main2 ngan warna2 nie semua..nnt lau sempat(macam sempat)..huhu..kalau okeyh.. Nad upload gambar2 yang dah dilukis 2...serius macam budak bwu belajar...hhuu..Nad kalau lukis x pe lagi ...lawa jer rasa..tapi bila part color2 nie...mmg fail.....naseb la..saya budak sains terjun dalam seni..jadik camnie la..kekeke

Hurmmm.hari nie Nad nak cter pasal bab sedekah...ape ciri2 sebaik2 sedekah...jom kita tengok...
ehhhh...salah...jom kita baca..wheeeeeeeeeee

CIRI-CIRI SEBAIK-BAIK SEDEKAH

1. Sedekah yang diberi secara sembunyi2 sehingga tangan kiri x tau apa yang tangan kanan memberi..Jangan pulak nak sedekah..tengok kiri kanan mana lah tau bakal mertua ada ke..naik saham...haaaaa....yang macam nie x mo ea...no..no..no...Sedekah yang disembunyikan lebih dekat dengan darjat ikhlas....x perlu nak canang satu dunia yang kita nak sedekah something..bukan apa takut nnt ada org puji...timbul riak dalam hati...kurang pahala sedekah kita ...ye tak...

2.Sedekah yang diberikan sewaktu kita masih hidup dan kuat...jgn tunggu bila dah terlantar kat spital...ditimpa musibah ke..baru ingat nak sdekah...apa salahnya..masa solat kat masjid 2 letak seringgit dalam tabung masjid..kan elok..mana lah tau dari duit 2 diorang beli kipas ke untuk masjid..setiap kali org guna..pahala dapat kat kita even kita dah kembali ke alam fana...

3.Sedekah setelah menunaikan perkara wajib

4. Sedekah yang datang dari hasil titik peluh kita sendiri...hutang x kira ea...ade sedekah guna duit utang..ape cer.....ok2..maybe ada...buts x syok la kan...kalau guna duit sendiri kan lebih terasa nikmat sedekahnya 2..(Kalau macam Nad...pau duit mama aci x..huhu)

5.Sedekah pada golongan yang berhak mengikut prioriti seperti nafkah terhadap anak2, kaum-kerabat jiran tetangga, sahabat handai dan sedekah pada jalan ALLAH..jngn pulak masa nak sedekah ..x nak la sedekah kat dia nie..bukan jadik apa pon...Astagfirullah...jgn sesekali terlintas difikiran cam nie...okeyhhh..

So..moh le kita muhasabah diri..hehe...semua org x perfek...jgn kerana dia ada wat silap kita kutuk baek punya...sedarlah kita pown ounya banyak kekurangan gak...salam sayang buat semua...

Assalamualaikum..

lots of love

DIRA DIN ^_^

Friday, 18 January 2013

Tip dalam menjaga persahabatan...chek this out...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

Moga terus berada dalam rahmat ilahi...

Yuppppppp....cuti sem for degree students dah tiba ..yeeeeeeeeeaaaaaaahhhh....banyak la korang punya yeah...Nad x tau nak buat apa masa cuti nieyh..naseb baek cuti lebih kurang sebulan ja..kalau berbulan2 macam SPM dulu...naya ...x tau nak buat pa..huhu..dalam hati tertanya2.."cuti lagi...what should i do ehhh...should i just sleeping ..reading those book yang ntah brapa kali khatam sampai dah boleh hapal 2...try 2 cook something news(end up dengan roti yang kalau lontar kat dinding ..insyaallah dinding 2 yang retak...wakakaka)"..saya budak baru belajar...keke...tapi masa wat muffin hari 2..ramai yang puji..bangga kejap..kejap je tauu...x elok riak okeyh...ahakz...

Ada gak kawan2 yang booking nak g jenjalan..lama x jumpa kata diorang..semua dalam perancangan....so..tengoklah nnt camner..2 pown kalau big bos n mem lepas kuar..huhu...ok stop  cakap...jom tengok fakta kat bawah nie...


TIP DALAM MENJAGA PERSAHABATAN...


1. SALING PERCAYA
Ini penting bagi memudahkan persahabatan.Jangan dop percaya  sanagt pada gossip yg diperkatakan oleh rakan2 yg lain...mana lah tau nak suruh korang gaduh ke apa...Perlu selidiki kebenarannya dan tak perlu terburu2. Menjalin persahabatan yang kekal memang sukar.Apa yang penting ialah saling mempercayai kepada rakan masing2.Itulah kunci utama bagi mengekalkan persahabatan.Tanpanya, percayalah amat sukar untuk menemui seorangg sahabat yg benar2 karib...nak kawan bukan maen susah..tapi nak memusnahkan sebuah persahabatan 2 senang jer..with a few words..u n ur friend can become an enemy...huhu...








2. SALING MEMAHAMI
Saling memahami bermaksud faham apa yang ada pada sahabat,dan memahami apa yang dikehendaki dan yang dibenci....jangan pulak korang tau dia benci kat somethimg or perangai..korang lagi buat..mmg cari penyakit la kan...Persahabatan adalah perlakuan yang mengerti akan kekurangan atau kelebihan yang ada pada sahabat.Ingat,jangan sampai berat sebelah kerana ia akan terasa bahawa dirinya seperti bukan sebahagian daripada persahabatan itu...moral of the story..jgn nak tunjukk yang korang 2 perfect sangat la...kesia kat kawan korang ..rasa rendah diri lak dia...


3. SALING MEMBANTU
Kalau sudah bersahabat,pastilah saling membantu....but bukan tolong bagi tiru kerja sekolah or exam...2 bukan membantu okeyh...2 membantut namanya...Tolong setakat yg termampu dan tidak perlu sampai mengorbankan diri sendiri.Tetapi jangan pura2 tidak tahu masalah sahabat kerana mahu mengelak dari membantu...2 mmg nak kena hempuk la kan...Berkawan bukan masa senang jer tau..masa susah pown kita still kawan...Tunjukkan bahawa kamu selalu bersedia membantu sahabat yang dalam kesusahan,kecuali dia memang tidak mahu pertolongan...mana lah tau nnt kita susah dia lah yangmembantu n setia kawan ngan kita...


4. JUJUR DAN TERBUKA
Sebagai seorang sahabat harus bersikap jujur dan terbuka kepada pasangan anda.Tidak perlu menyembunyikan perasaan dalam diri sekiranya ada perlakuan yang tidak kena pada rakan.Yang penting tegurlah secara berbahasa walaupun terbukti salah pada pihaknya. Melalui teguran dan nasihat persahabatan ini menjadi lebih murni...jangan pulak korang nampak dia terang2 buat salah ..korang senyap je..kononnya x nak dia terasa lakan kalau tegur..percayalah kawan yang baik ialah kawan yang sentiasa membawa kawannya kearah jannah ilahi....





5. SALING BERTOLAK ANSUR
Sekiranya ada masalah kecil tetapi menjadi satu pertelingkahan yang besar salah seorang perlu bertolak ansur demi menjaga kepentingan persahabatan.Tetapi sekiranya tetap berlaku bermakna persahabatan itu masih belum sempurna dan perlu diperbaiki. Salah seorang daripada sahabat itu perlu pula menjadi orang tengah sebagai hakim yang boleh menyelesaikan masalah yang wujud...jangan gatal nak jadik batu api pulak...bakar ko karang baru tau..huh




6. SALING MENEPATI JANJI
Janji amat perlu ditepati kerana ia mempengaruhi persahabatan.Sekiranya terpaksa melewatkan janji ia perlu diberitahu seawal mungkin bagi mengelakkan penantian....Nie x janji kul sembilan pagi sembilan malam x sampai lagi...org macam nie mmg best kalau kena sound..huhu...Tapi kalau disertakan dengan sebab2 yang munasabah n boleh diterima akal apasalahnya kita maafkan...N kalau kita yang buat cam 2... Jangan lupa meminta maaf di atas di atas kegagalan menepati janji sekurang2nya ia akan menyejuk hati walaupun sedikit terkilan...terkilan kerrr....terkilan la jugak...




7. SALING MENGHARGAI
Mentang2lah dia 2 bestfriend korang , sesedap rasa je nak komen memacam...Bro...kawan ko 2 pown ada hati n perasaan gak...memula mmg la x rasa...tapi kalau lama2 boleh meletup beb.Kebiasaan ini perlu dihindari kerana lama kelamaan akan mengurangkan rasa hormat sahabat pada kita...kalau hormat antara sahabat dah hilang...nak kawan pown x best tau...So....Hargai bentuk pendapat sahabat kita walaupun terdapat kesilapan tetapi selepas itu akan mudah untuk menegurnya kerana masing2 faham tentang sikap masing2 dan saling menghargai.


Hope dengan info yang diberi sedikit sebanyak dapat membantu korang2 kat luar sana...Nad pown sama okeyh..hehehe...Oh ya..next sem Nad akan berada di UMK cawangan Bachok...yeahhhh... errr..okeyh...happy gak la sbb dah dekat ngan fakulti sendiri..tapi bila some of my friend start cakap pasal masalh air..masalah makan x de tempat sangat...rasa excited 2 kureng sedikit...tapi it's ok..adat la kalu belajar..bukan nak sedap macam kat umah kan...lau nak mcm 2..sila buat uni sendiri..kekeke..ok lah that all  todays..

Assalamualaikum..

lots of love

DIRA DIN ^_^