Thursday, 28 February 2013

Menggila di malam hari....

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Entry di malam hari...hehe...actually tadi balik dari membeli roti canai...yeah..tekak terasa nak makan roti canai di malam hari..so beli jerlahkan...kekeke..sampai jer kat depan pintu rumah 2..my housemates..ajak pegi tengok diorang menari...so....makan nasik..then terus pegi kat kampus balik...x pe anggap lah dia exercise di malam hari....hehehe...


 Gambar kat atas nie sebab dah bosan menunggu kelas mula..tambahan lagi mmg dari hari 2 nak amek gambar ngan benda ..okeyh..not benda...transformer 2...tercapai gak hajatku....with..Lynn nagn Ada...

 With my Roomate Deanna...amek gambar time org lain sibuk menari...kekekek..lantak la korang nak tengok camner pown....ade aq kisah...by the way..this is the first time nampak ngan jelas nyerrr my lesung pipit....hehehe...mana x nyer...sebelum nie x suka nampak that lesung pipit sbb malu..yerlah bila nampak my lesung pipit 2 semua akan cakap.."ehhh..Nad ko ade lesung pipit gak ke...."...macam jadik satu kesalahn pulak....tapi sekarang...hermmm...tengok org la kowt....kekeke..macam artis nak demand2...heh

Sempat...amek gambar dalam lif yang nak turun satu tingkat jer pown..nampak sangat pemalas nak exercise turun tangga..kekekeke..x pe sekali sekala jer...

Then paling x tahan ialah masa nak balik kotaorg lalu la depan foyer fakulti..Masa 2 Jac my housemate bawak payung then dia dengan selambanya buat macam main golf...tengok kat atas..Dekan tengak tengok kitaorg main macam org x betul kat bawah2..ngehehehehe...malu ....tapi ape dehal....biasalah kitaorgkan still remaja....hehhe..kanak2 ribena 2 perkara biasalahkan...

Mata dak kuyu..so moh le kita beradu..esok insyaallah nak kuar KB jab....nak ikut jom....papepown..take care ..salam sayang buat semua..opsss lupa..buat sahabat yang mulai bangkit dari berduka...ayunkan langkah mu dengan penuh keyakinan....moga bahagia mennti mu di hadapan...amin..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Jom menghabiskan baucer buku...ngeh..ngeh..ngeh..

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

Hopefully sihat2 hendaknya ekk..lau terasa nak demam 2 ..rajinkan dirimu utk jumpa ngan Encik doctor ekkk...kekeke..

Baru dapat assement rekabentuk seni tradisional...ingat senang relak la kan..sekali bagi..haaaaa amek kau...banyak oiiiiii....pengsan jugak Nad x lama lg...huhu...but still okey lah...ngeh..ngeh..ngeh...bak kata Nad punya lecturer masa matriculation dulu2 kata...bila jadik budak uni ..then u will know..how hard you should try than here..well..actually it's quite true huh...rasa macam penyakit yang lama menghilang bakal memunculkan diri balik...huhu..better pegi jumpa doc cecepat...

Hari 2 bebudak uni kan dapat baucer buku..ala..yang RM 250 tu...ke korang2 nie semua dah abeh guna dah...Nad mmg suka sesangat bila dapat that baucer..mana x nya...dedulu masa matrik(bajet lama sangatla kan keluar matrik 2..padahal x sampai staun g pown..kekeke..)...matrik dulu dapat 200 jer...2 pown habis beli buku rujukan ngan dictionary..alang2 kan... nie dia dah upkan sikit 50 hengget..x tau nak beli apa...one of my housemate spend all that boucer beli novel..huhu..jelez...nak jugakkkk...

Tapikan...tetiba rasa sayang la pulak..then adelah kawan sorang 2 bagitau yang kita boleh guna that voucer utk beli computer accessories...terus tegak telinga nie...means Nad boleh ler nak membeli hard disk yang mmg kuidam2kan itu...yeaaaaaa...hari tu nak mintak ngan mama suh beli benda 2..but bila my abah dah bagi..not bagilah...hadiakan camera 2..tetiba rasa malu la pulak nak mintah benda alah 2...kekeke..ntah...terasa nak beli sendiri kowt...

Ikutkan hati nie....semua nak beli...nak beli novel..nak beli reference book..n yang paling penting....nak beli Sherlock Holmes sries...jelez tengok my roomates..Deanna dok tayang benda 2 hari2.... biasalah..hadiah yang paling Nad suka  kalau org 2 bagi buku...mmg happy...lupakan teddy bear...lupakan benda lain..well..my life mmg ngan buku jer kebanyakannya..komik n novel dalam bilik 2 ntah dah berapa kotak x tau...2 x kra yang dah kena buang sbb x simpan leklok..huhu..kalau x rasanya dah boleh buat library dah kat umah 2...hehehe..



Esok diorang ajak pegi Kb..so..amek peluang yang terbentang depan mata nie utk ...menghabiskan baucer 2 semua......kekeke...terasa keluar tanduk sesikit...hohoho...Nak ikut jom...bebudak laki jgn gatal nak keluar kecuali korang mmg confirm yang korang x terlambat nak solat Jumaat ekkk....


Hopefully esok x ujan...membatutkan misi Nad nnt..hehe..assement x siap ade hati nak pg shopping...heh...tapi takpe..anggap dia terapi dir(nak sedapkan aty sebenarnya...)take care semua..salam sayang buat semua..

Assalamualaikum..

lots of love

DIRA DIN^_^

Tuesday, 26 February 2013

Kena reject itu indah...ade aq kisah...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Cuaca semakin bagus bebanding semalam...stakat nak sidai baju yang dah berkurun x basuh 2..bolehlah....

Jangan nak fikir bebukan pasal title diatas..bukan kena reject pasal cintan cintun okeyh..x de masa pown untuk semua 2 buat masa sekarang..cewaaaahhh..masa sekarang..masa depan mana la taukan..ihihi..gelak gatal..kekekeke..

Actually tadi kitaorg dalam kelas buat macam XAD..letak semua lukisan n akan dikomen on tha spot..malu 2 biasalah 2...ade aq kisah...proses blajar mana bley malu2 kan....and dari sembilan lukisan Nad 3 lukisan telah dirijek..memula rasa sedih la jugak..yerlah Nad tidow pukul 4 dalam masa 2 hari nieyh semata2 nak menghabiskan kerja2 2 semua...penat tau...

But bila tengok orang lain kena rejek sampai 5..tetiba tarik balik rasa sedih 2..bersyukur sbb kita sikit jer kena..org lain banyak lg..huhu..insaf2...

kat bawah nie antara lukisan Nad yang terkena rejek..






Tapi x pe...nnt kita buat yang lagi terbaek okeyh...hehe...macam title kat atas..kena rejek itu indah..ngeh..ngeh..negh...

By the way thankz To Mr Aliff yang sudi menjenguk blog Nad yang x seberapa nieyh...hehe...entry sebelum niey mmg Nad tujukan khas untuk ko pown....hehe..so jangan la nak terasa sangat...yang penting kita sentiasa ingat tujuan utama kita datang kat sini...belajar kerana ALLAH...insyaallah...Kuatkan hati teguhkan pendirian...fokus pada satu tujuan kita yang paling utama....

Kelas dah batal...so..masa untuk merehatkan diri sambil baca2 novel yang dah berkurun x dibelek...hehe..x sempat nak baca la....haihhh...

K ..take care ..salam sayang buat semua..

Assalamualaikum

Lots of love

DIRA DIN^_^


Sunday, 24 February 2013

Kecewa...perasaan sementara jer 2...kuatkan hati...teguhkan iman..

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Cuaca dah semakin okeyh...tadi hujan ngada2 jer...nak x nak jer..ngeh...ngeh..ngeh...okeyh la dari turun x berenti..kan..kan..kan....tadi Nad tunjuk lukisan 2 kat En.Ezran..alhamdulillah dia kata okey...bangga kejap..kejap jer tau...x pasal2 kang naik kat riak...dosa wooo...

Then sempatlah gosip2 kejap..biasalah..gosip itu indah..mengumpat itu padah...kekeke..padahal sama jerrr...saja nak menyedapkan hati...then ramai gak la yang tengah frust ..(sama jer ngan org yang menulis nieyh...heh)..tapi yang menulis nie dah kebal dah ngan rasa cam 2...immune bak kata omputeh....so tetiba rasa nak post pasal tips atasi kecewa..moh lerr kita baca..x nak baca sudah..ade aq kisah..muhheheheeh

TIP ATASI RASA KECEWA...

Kecewa nie perasaan yang biasa kita rasa..normal la 2..lau x pernah rasa kecewa sila chek diri anda 2..mana la tau alien sesat ke...ngeh..ngeh..ngeh..Ada orang kecewa sbb frust bercintan cintun..ade yang x dapat ape yang dia nak..macam2 lah..sesetengah orang dia dapat bangkit dari rasa kecewa dia 2..ade sesetengah orang dia terus hanyut ngan rasa kecewa 2..Macam Nad sendiri , Nad frust sampai sekarang tapi kita pandai kawal rasa frust 2...jangan bagi efek kat org sekeliling kita..yang paling penting jangan menjejaskan diri kita sendiri...

1.Fahami Puncak Masalah

   Means apa sebabnya kita rasa kecewa..cinta, cita2, keluarga, kerja..ape2 jerlah..lau kita dah faham senang jer kita nak cari jalan penyelesaiannya..macam orang bawak kereta la..bila dah tahu jalannya  senanglah nak sampai tempat yang dituju...kan...

2.Fahami Perasaan Anda Sendiri

 Kalau kita sendiri x faham perasaan kita macam mana nak selesaikan masalah kita 2...yerlah kita sendiri x tahu apa yang kita rasa..amik masa ckit muhasabah diri..apa yang kita rasa...

3 Ikhlas Dengan Perasaan Kita

 Jangan sesekali menipu diri sendiri...nie x balik2..aq x kecewa..lantak dia lah nak jadik camner..aq redha jer...well hello..jangan buat cam 2 okeyh...nanti lagi menentionkan diri...terima kenyataan dan bangkit dari mimpi indah yang kita bina 2...palsu jer 2...fikir balik..tenangkan diri..n cari jalan penyelesaian...kalau korang x cari jalan selesai..sape nak tolong..x kan nak menyusahkan org lain selesai masalah kita sendiri..Actually x salah pown sebenarnya..tapi sila mintak nasihat dari orang yang betul..nie x pegi jugak mintak nasihat ngan member yang sah2 idea dia mmg x boleh pakai 2...stres lagi ade ler...

4. Sila Sibukkan Diri

Try menyibukkan diri dengan aktiviti yang lebih berfaedah..jangan dop menyediri..actually ianya menyebabkan kita lebih murung..so pegi la jenjalan mana2...shopping ker..kalau poket tebal la kan.kalau kering cam Nad nie..jalan2 le keliling kampus ke..tengok movie yang boleh kita gelak x berenti ke...hehe...jangan sewel sude...

5.Pegi Buat Sesi Luahan Perasaan kat ur Bestfriend...

Rasa dah x bley tanggung sangat perasaan 2..rajin2kan diri anda buat sesi luahan perasaan kat ur bestfriend..macam Nad..cik Hawa selalu jadik mangsa...ngeh..ngeh..ngeh..sharing is caring ape...bila lagi nak manja2 ngan kawan sendiri...kannnn...sometimes diorang punya idea n ayat 2...at least dapat menyejukkan hati nieyh...rasa lega sikit bila dah luahkan apa yang kita frust ke apa...right...

Hope dengan ilmu yang x seberapa nie dapat membantu korang2 kat luar sana la ek...x salah rasa kecewa..just jangan terikut sangat...ingat kita ada ALLAH..mengadu la puas2 kat dia..tenang hati..



Esok Nad x de klaz...yeahhhhhhhhhhh...but 5 lukisan lagi x siap....huwaaaaaaaaaaaa..huhuhu...Take care ..salam sayang buat semua

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Saturday, 23 February 2013

I'm just tired....muntah pelangi when its come to shading part..huhu

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Selamat pagi semua...kat cnie ujan..rasa cam nak masuk dalam selimut balik...muahehehe..mana bley derrr..kelas kul 9 start...kelas BI pulak 2...buts Nad okey jerrr...BI jer pown...kekeke..x paham pown kita buat2 paham...

Semalam mood melukis dah mai...so melukis la segala jenis mak nenek 2...gambar 2 nnt2 la okeyh..malas nak mentrasfer lagik gambar dalam kamera 2...Semalam gak Nad dibrain wash oleh cik Hawa...insaf seketika...x mo buat dah...nnt lg berbakul dia membebel...haih...biasalah 2...bergilir2 mengingat antara satu sama lain...errr betol ke perkataan 2...lantaklah...BM broken di pagi hari...kekeke..menangis cikgu BM Nad tengok anak murid dia tulis cam nie..heh..macam org x sekolah..

Lawak pown ada bila masuk sesi melukis nie...Mana x nya..ade yang nak lukis kucing jadik memerang jantan..nak lukis lembu dah jadik cam cartoon...buts at least kita dah try...Jujurnya Nad bukan budak seni ke apa..Nad amek seni dulu pown sampai form 3 jer..2 pown lukisan ntah pape...that's why masa my lecture ..En Haris tanya...Nad terus jawab dengan poyonya..En  Haris saya mmg x reti lukis ke apa..saya bukan budak sastera or seni..saya nie budak sains yang sesat masuk sinie...then dia macam okkeh...x pelah...tapi x delah melukis teruk gler 2..Maybe genetik pandai lukis sesikit 2 come from my dad jugak..lukisan dia lawa wooo..jeles...

okeyh...x salah kalau kita x pandai something...yang salahnya kita x nak mencuba untuk belajar benda 2...give up separuh jalan...jangan cam2 okeyh...selagi kita terdaya untuk mencuba..buat sehabis baik...insyaallah akan ada hasilnya nnt..

Take care semua...salam sayang untuk yang tersayang...ehhhh..untuk semua..hehehe

Assalamualaikum

lots of love


DIRA DIN^_^

Thursday, 21 February 2013

My new housemate yg sempoi...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Semoga terus ceria selalu..hehehe..Alhamdulillah Nad da sampai kat umah...bukan Nad rindu kat umah ke apa..Balik nak amek barang2 n settle something jer...

Kecian kat deanna sbb kena tinggal sensorang ujung minggu macam nie..huhu...haaaa...kat atas nie part of my housemate..ade lagik...tapi time nie semua ntah ke mana...hehe...From left..Fasya,Cy,Lynn n Jac...serius kawan ngan diorang mmg sempoi habis..n Diorang mmg hormat giler2 kat org Islam...masuk jer time azan  diorang akan senyap then...suruh kita pegi solat...tabik wooo..

Ngan diorang nieyh..Nad akan..akan..okeyh..pandai cakap Iban..hehe..mana x nya..diorang nyanyi lagu Iban jak hari2..tapi lagu diorang mmg best habeh lorrr...dari rap yang mmg Nad x paham kebenda 2 sampailah lagu jiwang 2...Nad just tahu cikit2 bahasa Iban yang diorang ajar 2...contohnya

Makan= makai
Ada=bisik
Jom =Aram

2 jer lah Nad tahu pown..hehe..nanti kita bukak kelas bahasa Iban okeyh..sat g boleh lerr nak cakap ngan diorang ...ohhh x sabarnya...

Nad ada janji nak upload lukisan yang pernah Nad buatkan hari 2...but satu jerlah ekkk...malu...hehe..tengok kat bawah nie...nie lukisan sem lepas but x hantar...sayang lerr pulak so..Nad buat yang lain...negehehe..malas nak betulkan...


Next week Nad kena hantar sepuluh sketches lengkap kat lecture...tapi x buat lagik...then masa bersiap nak balik tadi tengok yang Mag buat,,perghhh...lawa wooo...jeles ..x caya tengok kat bawah nie..kitaorg just guna medium pensil n arang jer..buat yang si Mag buat nie mmg terbaek la...

Haaa..lawakan..jelez  okeyh...cian korang..Nad malas nak betulkan dia punya gambar 2...biar jer lah senget macam 2...muahehehe...jahat bebeno...kekeke...
Haha..nie time pagi2 pukul 7 pagi cam 2 lah...x tau nak buat ape pagi2..jalan2 kat luar then amek gambar sendiri...pas2 tengok...lawak 2..biasalah 2...poyo sendiri..kekeke
Rasanya sampai kat sini dulu entry kali nieyh...laen kali Nad update lagik...hehe..take care semua...salam sayang buat korang2 yang tersayang..

Assalamulaikum

lot of love

DIRA DIN^_^

Wednesday, 20 February 2013

Ragam di pagi rabu...lukisan n...pape jerlah

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Semoga terus berada dalam keadaan yang sihat2 lerr okeyh...pagi tadi masa Nad pegi kelas...pukul lapan okeyh....huhu...kabus tebal...sampai x nampak kampus...n the sunrise x terang sangat  disebabkan oleh that kabus...huhu..oh ya ..oleh kerana cuaca sedikit..errr...sikit ke... okeyh...panas ler jugak...sila banyak2 minum air okeyh...jaga diri sendiri dulu baru boley nak jaga org lain...

Setelah sekian lama x memegang pensil n kertas...haaaa hari nie mmg hampeh la kan...Nad punya new lecture 4 this sem nie En.Ezran...still muda ..single but not available...hehehe...n dia suruh kitaorg nieyh buat le 10 sketches ...5 base pensel...another 5 base charcoal..ape lagik..garu telinga lerr...ngehehe...then berterabur lah kita org nieyh cari port nak melukis...Kelas kat tingkat 3...mmg hampeh la kan...last time Nad naik tangga tingkat tiga nieyh masa matrik dulu...so semput weyh....org lama x excercise mmg macam 2...kekeke

 Oleh kerana Nad punya uni still dalam pembinaan so x de lah sangat tempat2 menarik untuk melukis...at the end pokok ler jadik mangsa model lukisan kitaorg..muahehhe..ade jer kandang si ostrich n deer kat depan..but males bebeno ler teman nieyh nak berjalan tetengah panas ke depan 2....time kacih jerlah...
so kitaorg..sbb ramai...duduk tengah panas lukis pokok kelapa nan sebatang 2...muahehehe


Sambil2 melukis kita bukak sesi perkenalan...ceh sempat 2...hehe...org lain 2 besa la dah kenal da..tapi sem nie adela sorang mamat indian yang hensem sesat masuk kelas kitaorg...n asal penang tau..n yang paling Nad terkejut ialah dia ialah seorang cikgu...cikgu sains lagi kau...heh...n bila ditanya kenapa masuk tempat kitaorg..(buat muka x malu tanya memacam...kekeke)..he just said taht dia x minat nak mengajar...wow...speechless..yerlah gaji dah ribu2 ..still nak sambung study...wa tabik sama lu bro...(keluar dah bahasa sengal...sorry ea...tengak kebingungan...kekeke)..n umur dia 24..sekali lagi...oh My God...cukup pakej wat bakal husband...hohoho...mau kena hempuk ngan makcik mala...kekeke

Mood melukis x mau mai..so layan dulu blog +Facebook...baguskan....bagus la sangat....heh.. nope lah..sesambil mengupdate blog  carik gak lah contoh2 lukisan kat mr google 2....sambil menyelam minum air ye tak...okeylah..sampai sini dulu la erkkk...nak menyiapkan..lukisan tersayang 2 dulu...take care okeyh..salam sayang buat semua...

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^


Saturday, 16 February 2013

First week at UMK BACHOK......with my new housemate....wheeeeeeeeeeee...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Cuaca panas ekkk hari nie...jom sidai baju...ngehehehe...actually Nad sekarang at the new home...errr home ke...hostel lebeh tepat la kowt....dah 2 hari Nad kat sini...so far okeyh...eventhough ada la sesiki yang slack 2...okeyh kita anggap 2 perkara biasala okeyh....


 Kat atas nie is one of the faculti kat sinie......n banyak lg yang x membangun....tapi still okeyh...jangan nak banyak songeh sangat okeyh..orang dah bagi peluang utk belajar...sila bersyukur.....hehehe
Pagi tadi menapak ke kampus yang boley tahan jauhnya 2...x delah jauh sangat...sama jer macam kat matrik dulu ngehehehe....ngengada...then pusing2 cam orang x de arah tujuan  hidup...tengah cari tempat jadual kat mana sebenarnya...yerlah ..kitaorgkan duit kering kontang bak musim kemarau...mana lerrr nak cari printer tengah2 semak samun nie....bukan boley petik kat pokok...nnt ada masa Nad upload gambar okeyh...



Housemate Nad yang baru kat sini kebanyakan budak Sabah n Sarawak yang friendly habeh...serius okeyh...diorang x kisah sangat la....n Nad sendiri happy ngan diorang....sempoi habeh....Nad ada kelas kul satu nieyh...padahal dalam jadual x de...n chek balik..roper2nya...jadual 2 silap sbb x letak subjek 2...heh...kebengangan kejap...kejap jerlah...ngehehe...

okeyh...Next time Nad update status lagi okeyhhh....love uolls...salam sayang buat semua...take care eaaa

Assalamualaikum...

lots of love..

DIRA DIN^_^

Saturday, 9 February 2013

White Colar...i Like....wheeeeeeeeee

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian

Cuaca yang best utk tidow hari nie...kekeke...semalam Nad pegi masjid...ade sambutan Maulidur Rasul kat c2...actually Nad bukan peminat setia kawasan2 kenduri n tmpat2 sesak nie...kecuali terpaksa la kan,..ngehehe.n semalam mmg ramai sangat...n nak amek makanan pown macam..errr...nak kuar ke x..malu..Nad kan pemalu orgnya...kekeke...then pegi la slow2 kat luar 2 amek nasik makan...ngehngehngeh...2 pown tunduk sampai nak masuk pinggan...maluuuu...

N petang semalam my dear brother yang senget 2 bagi Nad a lot of movie...one of the is WHITE COLLAR...n hero dia amatlah mendebarkan dada...sooooo handsome...whewww...the story is about FBI agent yang berkerjasama ngan penjenayah terkenal Neal Caffrey...mmg citer nie best la okeyh...sesapa yang minat penyiasatan ke apa...sila la amek citer ini...Nad baru tengok season 1...n my brother cakap now dah sampai season 4 dah...ekkkk...dah tertinggal kapal terbang ropernya...

Buts stiill worth la untuk sesapa ynag berminat nak cari citer ala2 CSI 2 okeyh...Nad mmg faveret citer2 cam 2 ...except yang melibatkan hantu yang merepek n bunuh2 yang keterlaluan mmg out of the list la kan...buts kalau cam supernatural..ghost whisperer ke okeylah...boleyh jer nak tengok..tapi bab2 hantu yang hodoh gler 2..mintak maap la..bg la sejuta pown ..x moooo....huhu...

Actually there is alot of movie yang Nad nak masukkan...but nnt ada masa yang panjang Nad masukkan lerrrr okeyh...for the time being...sila lah tengok WHITE COLLAR 2 dlu okeyhhhh...HAPPY CHINESE NEY YEAR untuk semua yang berbangsa cina....take care...salam sayang buat semua..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^
'

Friday, 8 February 2013

Gelagat Jumaat....heh

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

Salam jumaat buat semua ..cuaca tenang jer hari nie..x panas x sejuk...

Hari nie abah, mama, n 2 org adik Nad pg menjemput...ceh..jemput  la sangat...My brother dari Unisza...yerla cuti CNY kan seminggu..x balik umah rugi wooo...ngehehhe..dulu2 rajin gak pg amek mamat 2 kat ganu..saje nak jenjalan..tapi paling x bestnya kalau pegi hari jumaat...bukan apa...setiap kali jumaat kitaorg akan singgah kat satu masjid area unisza 2..

The story is..bila org dah azan..adelah mamat2 yg x reti2 nak naik masjid or x kenal tangga masjid kat mana..boleh pulak diorang lepak bawah pokok 2..main2 msg..hisap rokok...okeyh..bukan budak2 jer..bapak budak n atok budak pown ada jugak..Nad ngan mama macam tengok..haihhhh...x tahu nak kata..

Ada sekali 2 kita org turun dari keta then..duduk atas rumput bawah pokok 2 sambil2 dengar khutbah jumaat...nampak la sorang pakcik..pakcik la bg Nad yang muda belia lg nieyh...kekeke..tengah msg2...elok jer dia nak lintas...hp dia bunyik..n..secara automatiknya dia angkat n pusing balik menghala ke rumah...so macam..what the heck  la kan...boleh pulak dia pg bergayut dari menyahut panggilan ALLAH 2...haih..kalau la yng call 2 pempuan ..x tahu la nak kata apa..x kan x tengok jam kot kul brapa ...hurm...realiti dunia hari nie semakin menakutkan...yang x pernah didengar pown dah boleh tahu ...

Dunia akhir zaman mmg cam 2...semua berubah..tambah2 lg ngan pengaruh barat yg semakin mengganas...nak salahkan sapa?...actually bg Nad semua pihak ada salah sendiri...so jangan menunding jari ke sebelah pihak jer...sedar x sedar 4 jari yang lain menunding pada diri sendiri..jangan terlalu taksub dengan pesona dunia..takut2 nnt pesona akhirat kita x dapat...

 ISLAMIC MOTIVATION
Setiap orang punya masa lalu
Setiap orang punya kisah lama
Setiap orang memiliki latar yang
berbeda dan mungkin
Setiap orang pernah melakukan
kesalahan
.
Namun,,,
.
Setiap orang memiliki HAK
untuk berubah
Setiap orang memiliki HAK
untuk memilih jalan hidup
Setiap orang memiliki HAK
untuk menjadi lebih baik
Setiap orang memiliki pilihan
akhir hidupnya
Apakah ia akan mengakhiri
masa hidupnya dengan kelam,
lumpur, gelap, hitam, kelam
oleh dosa yang tidak pernah
berubah sejak masa lalunya,
bahkan lumpur hitam itu lebih
parah dibanding latar
belakangnya? Lalu
meninggalkan anak yang
menempuh jalan yang sama?
.
Ataukah,,,
.
Ia akan mengakhiri masa
hidupnya dengan lembaran baru
yang masih putih, ditulis dengan
hati-hati agar tidak kotor &
kusam seperti halaman-halaman
selanjutnya? Dan memberikan
halaman-halaman putih bagi
keturunan-keturunan
sepeninggalnya?
You have a choice...
Setiap orang, memiliki masa lalu
Setiap orang, memiliki HAK
untuk berubah lebih baik..
.
Insya Allah ..


Moga mendapat hidayah dari Ilahi..salam sayang buat semua ...take care la ek..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Tuesday, 5 February 2013

Alhamdulillah...3.52 dalam genggaman...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Mood happy terus hari nie... give a big smile ...muahehehe...mana x nyer..bukak jer portal yang tetiba melajukan diri...memberikan peluang untuk Nad membukanya....n lihat result...terus mcam.errrrrrrrr.....betol ke nieyh....then......Aaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.....3.52...wargh...tetiba rasa nak laung bagi satu kampung dengar...muahehehe...gelak jahat....

Subjek lukisan yang paling Nad bimbang Nad dapat B+..okeyh la 2 bg budak rabun seni macam Nad nieyh..tapi yang paling terkezut ialah..Subjek Tamndun dan kesusasteraan melayu Nad dapat A+..perghhh..tenyeh mata nak tengok betul x result 2...hehehe..pape pown syukur pada Ilahi...Hope result sem 2 nnt akan lebeh gempak...Kan nak lawan Mr Triple M 2... x kan dia sorang jer kot nak tayang gambar dapat hadiah dekan tiap sem...Nad pown nak gak...jelez woooo....

Hurmm..sampai sinie dulu la ek.....nak mencari idea nak merentungkan poket my mom...x delah..saja nak minta(errrrr..saja ker...)..ehhh mstilah...mintak hadiah ckit jer....(apa punya anak da....x ikhlas langsung ..heh)okeyh...take care..salam sayang buat semua..

Assalamualaikum..

lots of love

DIRA DIN^_^

Percakapan antara Rasul & iblis...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Semoga ceria2 la okeyh...even org cakap hari rabu is the wordless wednesday..tapi bg Nad...ADE AQ KISAH...ingat bisu ker wordless2 nie...heh...

Portal still slow...so..melencong lerr kat fb n my lovely blog..muahehehe...sambil makan jemput2..(lagik..hehe)...hey...jemput2 pagi2 is the best okeyh....kekeke..tambah2 ngan cuaca sejuk mcm nie..rasa cam nak tergolek atas katil balik...

Masa baca2 FB..(baca?...hurm..yerla kowt baca..kekeke)...there is somebody update the status below...so Nad copy n paste jerlah..hehe...Jommm baca..


 Percakapan antara Rasul & iblis...


Rasulullah (R) bertanya : “Apa yg kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku hendak shalat?”

Iblis (I) menjawab: “aku merasa panas dingin dan gemetar”
R: “kenapa?”
I: “Sebab setiap seorang hamba besujud 1X kepada Allah, Allah mengangkatnya 1 derajat”
R: “jika seorang umatku berpuasa?”
I: “tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka”
R: “jika ia berhaji?”
I: “aku seperti orang gila”
R: “jika ia membaca Al-Quran?”
I: “aku merasa meleleh laksana timah diatas api”
R: “jika ia bersedekah?”
I: “itu sama saja org tsb m'belah tubuhku dgn gergaji”
R: “mengapa bisa begitu?“

I: ”sebab dalam sedekah ada 4 keuntungan baginya, yaitu :
1. Keberkahan dlm hartanya,
2. Hidupnya disukai,
3. Sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dgn api neraka,
4. Terhindar dari segala macam musibah akan terhalau dr dirinya,

R: “apa yg dapat mematahkan pinggangmu?”
I: “suara kuda perang di jalan Allah.”
R: “apa yg dapat melelehkan tubuhmu?”
I: “taubat org yg bertaubat”
R: “apa yg dpt membakar hatimu?”
I: “istigfar di waktu siang & malam”
R: “apa yg dpt mencoreng wajahmu?”
I: “sedekah yg diam2”
R: “apa yg dpt menusuk matamu?”
I: “shalat fajar”
R: “apa yg dpt memukul kepalamu?”
I: “shalat berjamaah”
R: “apa yg paling mengganggumu”
I: “majelis para ulama”
R: “bagaimana cara makanmu?”
I: “dengan tangan kiri dan jariku”
R: “dimanakah kau menaungi anak2mu di musim panas?”
I: “dibawah kuku manusia”
R: “siapa temanmu wahai iblis?”
I: “pezina”
R: “siapa teman tidurmu?”
I: “pemabuk”
R: “siapa tamumu?”
I: “pencuri”
R: “siapa utusanmu?”
I: “tukang sihir (dukun)”
R: “apa yg membuatmu gembira?”
I: “bersumpah dgn cerai”
R: “siapa kekasihmu?”
I: “org yg meninggalkan Sholat Jum'at”
R: “siapa manusia yg paling membahagiakanmu?"
I: “org yg meninggalkan shalatnya dgn sengaja”

..Solat Itu Tiang Agama, Selamat Beramal..

Hope information kat atas dapat mnambahkan iman kita...biasalah manusia nie kan mudah terleka dan terlupa..or....saja buat2 lupa...huhu..semalam mama bawak balik pisang...then budak kecik 2...dah x de kerja gamaknya tanyalah mama pasal pisang 2...

Syirah:" Mama nama pisang nie apa?"

Mama:" Pisang kelat keling"

Syirah:" Kenapa nama dia kelat keling?"

Mama:" x tahu..org panggil macam 2"

Syirah:"Mama kan ajar sejarah...macam mana boleh tak tahu kenapa org panggil pisang nie kelat keling..haihhh"

Mama:" Lorr..mama ajar sejarah manusia...x ajar sejarah pisang"

Bila Nad dengar cter 2..mmg .wakakaka..budak kecik nie memang la...ade ke patut ...kekeke...terlebih bijak ... cian cikgu dia kat sekolah...haihhh sabor jerlah...

Hurmm sampai sini dulu perkongsian utk hari nie... : )...moga bertemu di lain entry...take care..salam sayang buat semua..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Oh Mr Portal ku sayang..awat la slow semacam...panadol nak x...

Assalamualaikum ya akhi dan ukhti sekalian..

Hmmm..mata x ngatuk sangat lagi...hehe...so moh le kita merepek sepatah dua...actually Nad ngah berusaha utk mngechek result...Ya Allah dugaan betol...dengan semangat berkobar2..Nad bukak portal yang laju sikit dari Mr Snail...then...tekan Academic Progress...n....TADAAAAAAAAA.... 400 bad request....warghhhh...rasa cam nak baling je lappy nie kat dinding....

Then...cool down...ingat kaye kerr nak baling2..bukan beli ngan daun kayu(tiru ayat someone...kekeke).. hmmm..pape pown kena bersabarla ek....huhu....next week dah Chinese New Year...Buts bukan nak merepek pasal 2...After that CNY  Nad dah nak abeh cuti....huhu....bermulalah sem 2 di Universiti..warghh...tetiba tersedar ..dah dekat 2 sem ropernyer ek...rasa cam semalam bawu nak amek SPM..wakekeke...nie lah kalau budak x sedar diri yang dia dah nak masuk 21 taun ujung taun nieyh... bak kata my friend...kalau kawen anak dah masuk 2...err...ok..lupakan isu kawen...hehe

Sebelum Nad merepek kerepek...baik  baca kat bawah nie..gots this from someone...Sekadar untuk renungan bersama..moh kita baca kat bawah nie..

- Yang Singkat Itu "WAKTU".
- Yang Menipu Itu "DUNIA".
- Yang Dekat Itu "KEMATIAN".
- Yang Besar Itu "HAWA NAFSU".
- Yang Berat Itu "AMANAH"
- Yang Sulit Itu "IKHLAS".
- Yang Mudah Itu "BERBUAT DOSA".
- Yang Susah Itu "SABAR".
- Yang Sering Lupa Itu "BERSYUKUR".
- Yang Membakar Amal Itu "GHIBAH".
- Yang Mendorong Ke Neraka Itu "LIDAH".
- Yang Berharga Itu "IMAN".
- Yang Menenteramkan Hati Itu ''BERDZIKIR".
 
- Yang Ditunggu Allah swt. Itu "TAUBAT".
Moga2 berguna untuk diri kita bersama..bukan untuk korang2 jer tau..Nad pown pesan untuk diri sendiri gak nieyh...hehe..night semua..sebelum tidow 2..baca doa okeyh...maafkan semua org jugak...take care...salam sayang buat semua..
Assalamualaikum
lots of love
 DIRA DIN^_^

Monday, 4 February 2013

Seksaan bagi orang-orang yang meninggalkan solat

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian

Semoga terus berada dalam limpah kurnia ilahi  ....

Malam tadi x boley tidow...sape suruh minum kopi pukul 12 malam...terus cerah bijik mata..wakekeke.. memula just nak siapkan taip2 kerja yg abah bagi 2...then rasa cam ngantuk 2 yang pegi buat kopi..dah siap semua..tengok my brother tengah simpan2 baju kat depan..lepak jap ngan dia..borak2 about isu2 semasa...tengok2 dah dekat kul 2...

Masuk bilik...amek buku...baca...sedar2 dah kul 5..so..bagi mgelakkan terlepas subuh...tahan jerlah mata nie....huaaaaaaa...ngantuk..tapi x mo tdow...so..buat another cup of coffee n buat jemput2 jagung...yummmmieee..hehe... n mengupdate entry dalam kemamaian..huhu....

Moh le kita baca2 perkongsian kat bawah nie....moga2 dapat meningkatkan  taraf iman dalam diri....


:Seksaan bagi orang-orang yang meninggalkan solat::

Orang yang tidak sembahyang akan diseksa dengan 15 seksa; 6 daripadanya akan diterima di dunia, 3 seksa tatkala hendak mati, 3 seksa lagi ketika berada di alam kubur dan 3 seksa lagi di hari kiamat :-.

6 seksa semasa hidup di dunia:

1. Ditinggalkan berkat pada umurnya.

2. Allah akan menghapuskan tanda-tanda orang salih daripada mukanya.

3. Tiap-tiap amal yang dikerjakan tiada diberikan pahala kepadanya.

4. Segala doanya tiada diperkenankan oleh Allah.

5. Dia dimarahi dan dibenci oleh segala makhluk di dunia.

6. Tidak ada baginya bahagian daripada doa orang-orang salih.



3 seksa tatkala hendak mati:

1. Dia mati dalam kehinaan.

2. Mati dalam keadaan yang sangat lapar.

3. Mati dalam keadaan yang sangat haus, sehinggakan jika dituangkan kepadanya sekelian air laut di dunia ini, dia tetap merasa tidak puas


3 seksa ketika di alam kubur:

1. Disempitkan kuburnya.

2. Dinyalakan api, di mana dia akan membalik-balikkan dirinya didalam bara api itu.

3. Allah mngerahkan ular yang paling besar untuk menyebat mayat itu, yang mana dinamakan ular itu 'SHAJKUL AKRAK' dan ular itu akan berkata, Sesungguhnya aku telah disuruh oleh Tuhanku untuk memukul engkau dari Subuh hingga ke Zuhur, dipukul pula hingga ke Asar dengan sebab engkau sia-siakan waktu Zuhur. Begitulah seterusnya tiap-tiap hari dan malam sehingga hari kiamat.


3 seksa di hari kiamat:

1. Allah memerintahkan malaikat azab agar menghela orang yang tidak sembahyang itu ke dalam neraka.

2. Allah menilik pada orang yang tidak sembahyang itu dengan tilikan yang murka.

3. Allah akan mengira orang yang tidak sembahyang itu dengan kiraannya yang paling berat dan terus disumbatkan ke dalam nerakasebagaimana firman Allah yang bermaksud, "Apa yang membawa kamu ke neraka?

" Mereka menjawab, "Kami , tidak sembahyang."
 
Hurmmm...moga2 kita x tergolong dalam golongan kat atas nie....mmg susah nak berubah ..tapi buat slow2...insyaallah...kita kan berjaya...
 Owh...semalam budak2 kelas Nad masa kat matrik dulu kecoh kat Fb group..nak wat reunion la konon2nya...harap2 jadik...rindu kowt kat hangpa2 suma.....especially Jannah,Maryam, Safna ,Syasya, Azrul, Wani, Mirul, Ima...n senang citer semua lah.....huaaaaaaa...rasa macam nak balik zaman matrik....rindu dengan kawan2...lecturer yang superberb....like sir AB, puan Ija n Pn Husna...jasa mu x kan kulupa....ok stop b4 keluar cter yang lebeh panjang...take care okeyh...salam sayang buat semua
Assalamualaikum
lots of love
DIRA DIN^_^
 

Saturday, 2 February 2013

My sister n me.......haihhh (=_=")..

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Semoga ceria2 n berada didalam limpah kurnia ilahi la hendaknye ek..

Esok dah start skolah balik..so hari nie mmg bising ngan suara2 my parents menyuruh budak kecik dua org 2 basuh baju n lelain suma 2...bukan x suruh ..diorang je wat donno..suka buat kerja last minute..(mcm Nad..kekeke...)..Pagi esok boleh la lau nak dengar suara budak berdua 2 dop tanya...

"Mama...stokin syirah kat mana?"

"Mama..ada jumpa x tudung Ipah..?"

"Mama..Syirah punya serkap kata mana?"

N bla..bla...blaa....

Haish..x pernah berubah...kekadang bila pikir balik nak tergelak pown ada..hehe...agaknya Nad dulu macam 2 ke...tak okeyh....Nad lg okeyh dari makcik2 2 org 2...hehe...Actually bila dop jauh...(jauh la sangat still dalam Kelantan jugak..heh)..bila my mom called n talked about what they doing ...Nad tergelak..mana x nye...ade je idea diorang nak gaduh...nak kelentong...nak buat alasan.....hilang rindu kat diorang sumer...

Pernah masa start sekolah awal tahun hari 3...syirah..dia balik ngan kain sekolah dia terkoyak..then..Nad macam tengok..errrr...what's wrong..ape la budak kecik  nie buat sampai kain dia terkoyak..then bermula lah sesi soal jawab..

"Syirah..kenapa kain sekolah nie terkoyak?"

".................."

"Cakap la x marah pown"

"X tahulah nadirah..syirah jalan-jalan..lepas 2 tengok2 kain 2 terkoyak..x tahu kenapa"

So Nad macam..what tha heck...x kan tiba je kain 2 boleh terkoyak...

Petang 2 when my mom balik dari skull..Nad cakap la pasal kain 2...n the story change..

"Syirah..macam mana kain skolah 2 boleh terkoyak"

Tau tak ape dia jawab....perggghh..mmg boleh jadik lawyer dah adik Nad nie...

Dengan muka selamba badaknya....dia jawab...

"Mama..syirah rasalah kain 2 dah reput..sebab 2 lah senang je dia terkoyak.."

Oh My God..rasa macam nak tertanggal telinga dengar dia jawab macam 2...wakaka..rasa nak amek recorder rakam ape yang dia jawab 2..confirm cikgu Bm dia bangga giler...adoiii...Syirah2.....

Logiknya..macam mana lah kain sekolah yang baru seminggu beli boleh reput..Kelas kau dik...jawapan mantap habis...wakakakaka..

Yup kekadang kita x sedar yang perkara yang kita anggap kecik cam2 akan jadik something yang bermakna dalam hidup kita.. so..moral of the story...nikmatilah hidupmu semaksimum yang mungkin...selagi ianya x salah disisi agama dan undang2.. :)

Gud night..take care sumer...salam sayang

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN ^_^

Friday, 1 February 2013

Tips bagaimana ingin anak2 dekat ngan ibu bapa..(and..alittle bit about me...ohhh result...uhuhu)

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Moga ceria2 n happy selalu la yek...jgn jadik cam Nad hari nie...x tentu arah... huhu..mana x nye org lain pakat dop post dalam fb semua yang result dah kuar..siap bg link nak chek lg...Nad nak chek jer failed...warghhh..ketensionan...then...suruh my brother tolong chekkan ..x bley jugak..uhuk..uhukk...then sibuk la chat ngan budak 2 budak nie..

Hurmmm rupanya bukan Nad sorang x boleh chek ramai lagi...tetiba rasa lega yang amat..hehe..(padahal dalam aty cam dah nak nangis + nak baling lappy dah tadi..kekeke)...haish...nampak sangat x leh kena dugaan ckit...haihhh...nak jadik muslimah camner nie...kekeke

Ohhh..Btw...2 hari lepas Nad try buat donat...keke..rembat resepi dari internet...hehehe..n hasilnya amat lah lembut...siyes okeyh...rasa nak jerit2 then lompat2 masa tengok donat 2 jadik...hehe(budak baru belajar mmg camnie..ehekkk..excited terlebeh...wakaka..)

Lau terlebeh rajin nnt nak try buat resepi lain pulak...kekeke..kalau x jadik pepandai le cover..ek....buleh pulak macam 2...,,haish...

Hurmmm sedar x sedar..cuti pown dah nak habis...tinggal...seminggu lebek jer lagik...then bye2 holiday...welcome back UMK n assement...love u...bluerkkkk...kena start prepare balik ler otak nie gamaknya..dah bersawang kowt..hehe...brainwash mungkin diperlukan...whew...

Sebenarnya Nad lebih takut bila fikir result...x tenang lg nieyh...hehe..papepown..doakan yang terbaiklah yerrrr....Owkeyyhhh..b4 nak memanjat katil untuk tidow meh baca perkongsian kat bawah nie dulu

♥ Tips bagaimana ingin anak-anak dekat dengan ibubapa ♥ :

1. Ajarkan anak sentiasa mendekatkan diri kepada Allah swt

2. Tingkatkan rasa takut anak kepada Allah swt bukanlah tingkatkan rasa takut terhadap rotan atau sebagainya

3. Sentiasa melakukan aktiviti bersama-sama dengan anak seperti solat jemaah, makan, kelas motivasi, ceramah dan sebagainya

4. Ibubapa kena jadi "good follower" (mengikut perintah Allah swt dan meninggalkan laranganNya) then baru lah boleh jadi "great leader"

Sampai cnie dulu tinta kali nie..salam sayang..take care semua..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN ^_^