Friday, 18 January 2013

Tip dalam menjaga persahabatan...chek this out...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

Moga terus berada dalam rahmat ilahi...

Yuppppppp....cuti sem for degree students dah tiba ..yeeeeeeeeeaaaaaaahhhh....banyak la korang punya yeah...Nad x tau nak buat apa masa cuti nieyh..naseb baek cuti lebih kurang sebulan ja..kalau berbulan2 macam SPM dulu...naya ...x tau nak buat pa..huhu..dalam hati tertanya2.."cuti lagi...what should i do ehhh...should i just sleeping ..reading those book yang ntah brapa kali khatam sampai dah boleh hapal 2...try 2 cook something news(end up dengan roti yang kalau lontar kat dinding ..insyaallah dinding 2 yang retak...wakakaka)"..saya budak baru belajar...keke...tapi masa wat muffin hari 2..ramai yang puji..bangga kejap..kejap je tauu...x elok riak okeyh...ahakz...

Ada gak kawan2 yang booking nak g jenjalan..lama x jumpa kata diorang..semua dalam perancangan....so..tengoklah nnt camner..2 pown kalau big bos n mem lepas kuar..huhu...ok stop  cakap...jom tengok fakta kat bawah nie...


TIP DALAM MENJAGA PERSAHABATAN...


1. SALING PERCAYA
Ini penting bagi memudahkan persahabatan.Jangan dop percaya  sanagt pada gossip yg diperkatakan oleh rakan2 yg lain...mana lah tau nak suruh korang gaduh ke apa...Perlu selidiki kebenarannya dan tak perlu terburu2. Menjalin persahabatan yang kekal memang sukar.Apa yang penting ialah saling mempercayai kepada rakan masing2.Itulah kunci utama bagi mengekalkan persahabatan.Tanpanya, percayalah amat sukar untuk menemui seorangg sahabat yg benar2 karib...nak kawan bukan maen susah..tapi nak memusnahkan sebuah persahabatan 2 senang jer..with a few words..u n ur friend can become an enemy...huhu...








2. SALING MEMAHAMI
Saling memahami bermaksud faham apa yang ada pada sahabat,dan memahami apa yang dikehendaki dan yang dibenci....jangan pulak korang tau dia benci kat somethimg or perangai..korang lagi buat..mmg cari penyakit la kan...Persahabatan adalah perlakuan yang mengerti akan kekurangan atau kelebihan yang ada pada sahabat.Ingat,jangan sampai berat sebelah kerana ia akan terasa bahawa dirinya seperti bukan sebahagian daripada persahabatan itu...moral of the story..jgn nak tunjukk yang korang 2 perfect sangat la...kesia kat kawan korang ..rasa rendah diri lak dia...


3. SALING MEMBANTU
Kalau sudah bersahabat,pastilah saling membantu....but bukan tolong bagi tiru kerja sekolah or exam...2 bukan membantu okeyh...2 membantut namanya...Tolong setakat yg termampu dan tidak perlu sampai mengorbankan diri sendiri.Tetapi jangan pura2 tidak tahu masalah sahabat kerana mahu mengelak dari membantu...2 mmg nak kena hempuk la kan...Berkawan bukan masa senang jer tau..masa susah pown kita still kawan...Tunjukkan bahawa kamu selalu bersedia membantu sahabat yang dalam kesusahan,kecuali dia memang tidak mahu pertolongan...mana lah tau nnt kita susah dia lah yangmembantu n setia kawan ngan kita...


4. JUJUR DAN TERBUKA
Sebagai seorang sahabat harus bersikap jujur dan terbuka kepada pasangan anda.Tidak perlu menyembunyikan perasaan dalam diri sekiranya ada perlakuan yang tidak kena pada rakan.Yang penting tegurlah secara berbahasa walaupun terbukti salah pada pihaknya. Melalui teguran dan nasihat persahabatan ini menjadi lebih murni...jangan pulak korang nampak dia terang2 buat salah ..korang senyap je..kononnya x nak dia terasa lakan kalau tegur..percayalah kawan yang baik ialah kawan yang sentiasa membawa kawannya kearah jannah ilahi....





5. SALING BERTOLAK ANSUR
Sekiranya ada masalah kecil tetapi menjadi satu pertelingkahan yang besar salah seorang perlu bertolak ansur demi menjaga kepentingan persahabatan.Tetapi sekiranya tetap berlaku bermakna persahabatan itu masih belum sempurna dan perlu diperbaiki. Salah seorang daripada sahabat itu perlu pula menjadi orang tengah sebagai hakim yang boleh menyelesaikan masalah yang wujud...jangan gatal nak jadik batu api pulak...bakar ko karang baru tau..huh




6. SALING MENEPATI JANJI
Janji amat perlu ditepati kerana ia mempengaruhi persahabatan.Sekiranya terpaksa melewatkan janji ia perlu diberitahu seawal mungkin bagi mengelakkan penantian....Nie x janji kul sembilan pagi sembilan malam x sampai lagi...org macam nie mmg best kalau kena sound..huhu...Tapi kalau disertakan dengan sebab2 yang munasabah n boleh diterima akal apasalahnya kita maafkan...N kalau kita yang buat cam 2... Jangan lupa meminta maaf di atas di atas kegagalan menepati janji sekurang2nya ia akan menyejuk hati walaupun sedikit terkilan...terkilan kerrr....terkilan la jugak...




7. SALING MENGHARGAI
Mentang2lah dia 2 bestfriend korang , sesedap rasa je nak komen memacam...Bro...kawan ko 2 pown ada hati n perasaan gak...memula mmg la x rasa...tapi kalau lama2 boleh meletup beb.Kebiasaan ini perlu dihindari kerana lama kelamaan akan mengurangkan rasa hormat sahabat pada kita...kalau hormat antara sahabat dah hilang...nak kawan pown x best tau...So....Hargai bentuk pendapat sahabat kita walaupun terdapat kesilapan tetapi selepas itu akan mudah untuk menegurnya kerana masing2 faham tentang sikap masing2 dan saling menghargai.


Hope dengan info yang diberi sedikit sebanyak dapat membantu korang2 kat luar sana...Nad pown sama okeyh..hehehe...Oh ya..next sem Nad akan berada di UMK cawangan Bachok...yeahhhh... errr..okeyh...happy gak la sbb dah dekat ngan fakulti sendiri..tapi bila some of my friend start cakap pasal masalh air..masalah makan x de tempat sangat...rasa excited 2 kureng sedikit...tapi it's ok..adat la kalu belajar..bukan nak sedap macam kat umah kan...lau nak mcm 2..sila buat uni sendiri..kekeke..ok lah that all  todays..

Assalamualaikum..

lots of love

DIRA DIN ^_^

No comments:

Post a Comment