Thursday, 12 December 2013

Hujan..Ohhh Perempuan.....OHH ... Iman...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Yes musim hujan tlah bermula...n guess what dekat kampus Nad ..UMK Bachok..Monsoon Fest was started..Yeahhhh...n esok Nad akan mengikuti kursus kawen...

Well..biar la x de boyfren pown...ade aq kisah....janji dapat discount pelajar....2 hari jer pown...masa Nad cakap nak ikut kursus 2 semua kawan Nad macam tercengang ..." ko dah nak kawen ke nak ikut kursus bagai"..well kawen 2 kemudian yang penting sijil dah ada siap diacount lagi..ingat murah ke kalau x de discount...mahal la jugak okeyh...

Sekarangkan musim hujan...kat asrama  nieyh dah macam banjir la pulak...air longkang semua penuh..naseb bek pegi kelas naek bas kalau cam kat PC dulu tu kenalah jugak mengarung air banjir kat c2...bila ingat balik yerkkkk...x sanggup aq...huhuhu...



Bila musim banjir n air brtakung nieyh la banyak lelaki dapat cuci mata free..mana xnya...ramai yang buat free show...angkat kain macam ape jer...bukan mati poan kena air 2...Dear sahabat saudari seagama ku sayang......aurat 2 perlu jaga ...jangan buat kita ie macam murah dimata kaun lelaki...ingat...biar basah jangan dapat dosa free....Nad pown sama...stok stokin mmg x brapa nak cukup musim ujan nieyh...kekadang sidai stokin atas almari ...pagi esok iron..nak buat camner..hujan...but biar la basah asalkan kaki tertutup..

Yup..still ada kawan yang membebel kat Nad..." Buat ape ko pakai stokin...kan hujan nieyh..basah la....nanti berbau la...."..."Ko kalau x pakai stokin x boleh ke..kan malam nieyh..bukan ada orang nampak pown"..
Well..sayang2 semua..Nad x reti nak jawab depan Allah nanti kenapa Nad x tutup aurat dengan sempurna...I'm not like uolls yang mungkin dah terlebih pahala.Nad nieyh banyak kurangnya..kalau ALLAH tunjuk semua salah Nad maybe x cukup tempat nak tunjukk.. .Nad bukan warak a.k.a solehah sangat...solat kekadang lewat...kekadang mulut nie laju jer mengumpat...I'm not perfect...n Nad try untuk ikut suruhannya walau masih banyak lubang2 kekurangan dalam diri Nd..but at least I tried to be a better muslim...doakan Nad...


One of hadiah yang Nad dapat masa bufday hari 2 was satu gambar masa Nad dop kat matrik duli...sangat mengundang memori.....Thankx to Ain...buat Nad terkenang zaman matrix...miss that alot....seriously when i said lot...i't mean a lot...rindu korang semua yang sentiasa ada saat Nad jatuh dan bangun..yang mngheret Nad saat nad dah x larat nak bangun...tahnkz....
 2 je la kowt post untuk hari nieyh...miss uolls alot..Assement dah makin banyak...keja dah berlonggok even minggu depan last sblum study week...lampu tinggal cari mntol daan cat...Pkk just tinggal buat produk dan hantar laporan..CDI n montaj 90% siap...folio ada 2 lagi kena settle...well thats alot...muahaha...insyaallah semua akan siap minggu depan...amin..

Thankz for read this...pasal post ilmiah Nad hold dulu..nanti free Nad sempat buat research Nad uploads okeyh...take care..salam sayang buat semua...

Assalamualaikum

Lots of love

DIRA DIN^_^

Sunday, 1 December 2013

Back to desember...ohhhhh....motivasi ckit....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Selamat datang ke bulan 12...x lama dah nak masuk tahun baru...yeahhhh....back to dcember ..ohhhhh...

Happy2 gak...assement due date 2 minggu lagi...kepala dah macam pe je pikir....banyak bebeno...huhu..sabo jerlah....x pelah...dugaan belajar...masalah pown banyak tapi cam besa kita cool jerrr...x tahan kita mengamuk la jugak...kekeke


 Yeah...biarlah orang banyak mengata pown ..tapi kita ...kita nieyh yang kena kuat..kalau diri pown dah lemah...camne nak diamkan mulut2 tempayan orang lain 2...kita kena push diri kita untuk berjaya..bukan setakat pasrah dengan apa yang ada...pasrah 2 lepas kita dah usaha dah buat apa yang mampu..bukan duduk tepi tingkap buat sekejap..cakap" der..aq pasrah la ape nak jadik..lantak dia la..." .. 2 buka pasrah 2 sengal....


Orang yang kuat dia akan bangkit balik x kira berjuta kali pun dia terjatu...x kira la..trjatuh ke tergolek ke...menonggeng ke...meniarap ke...dia akan bangun balik...bukan bangun saja tau..bangun dengan tekad dan semangat untuk buat yang terbaik...so..keep strong and move foward...but sesekali sila tengok belakang...sebab kita perlu untuk tengok kesilapan lepas agar kita tak mengulanginya lagi.. so be strong bebeh...jangan lupa ...ALLAH itu ada.... mintak kat dia...insyaallah segala urusan kita dipermudahkan...amin....


Jangan memperkecilkan kebolehan yang kita ada... kerana kita adalah kita...kalau kita sendiri x yakin dengan kebolehan kita camne orang lain nak yakin dengan kbolehan kita....so yakin dan percaya pada diri...biar berjuta orang mengata...tapi pedulian diorang...diorang x pernah lalui apa yang kita lalui dalam hidup...tapi...kalau apa yang diorang katakan 2 betul dengan niat nak tegur kita kearah yang lebih baik...apa salahnya...betul x..hehehe....kekadang kita kena teima kalau dia nak tegur kita kearah kebaikan....okeyh....

So sampai kat sinie dulu tinta ditulis...nak masuk kelas jap g....salam sayang buat semua..take care...miss u...

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^


Tuesday, 26 November 2013

Perasaan orang nak cukup umur mmg cam nie eppp...huhu

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

Maaf lama x menjenguk blog...trully sorry...essement banyak sangat...digabungkan dengan line tenet yang lambat sikit dari cik siput..huhu...

Well..s eminggu dua nie perasaan bercampur baur...sedih la yang banyak...mmg budak nak cukup umur perasaan dia lain ek...huaaaaa.. xsuka la camneiyhhhh...x moooo...btw..maybe balik rumah ptang karang..ponteng kelas esok....lama dah x balik wooo...start raya aji lagi x balik...orang lain dah beribu kali ulang alik balik rumah....sobsssss....

Pape pown... esok bfday Nad...so HAPPY BUFDAY to myself...hehe...btw...nanti bgi la hadiah ek....kekeke...gurau je..tapi kalau nak bagi pown apa salahnya...doakan Nad be strong...keep moving ..be a good daughter, be a solehah ...get better life...(macam la hidup sekarang x okeyh...hehhe)...doakan jugak Nad sentiasa diredhai dan dilindungi oleh DIA....2 YANG PALING PENTING...SENTIASA  jadik seorang muslimah yang berpegang teguh pada Islam dan jugak terus berubah kearah yang lebih baik...x payah bagi hadiah mahal2 x pe...i just need doa dari korang semua ...itu dah lebih berharga bagi Nad...

Pepe pown..gud luck happy always...take care ./..salam sayang buat semua..

Assalamualaikum

lots of love DIRA DIN^-^

Saturday, 16 November 2013

Memang suka pown mata dah jadik cam panda nieyh....

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian..

Mintak maaf sesangat...sangat lah buzy...dah bersawang blog ..lama x mengupdate..huhu

Nad agak sibuk...bukan agak la....mmg sibuk..dengan assement yang macam ape je...huhu..da bape malam tdow lewat..buat Photoshop ngan Ai yang mmg "BEST "SANGAT 2 KAN...huhu..

Mata nieyh dah jadik macam panda..panda 2 x pelah..cute la jugak...niyh Nad nieyh...dah jadik cam zombie...huaaaaaa....naseb bek pakai spek..kalau x mmg nampaklah kezombieannya 2...mock-up lampu baru siap 2..1 more 2 go.... chaiyokkk2...

keyh gud night...sweet dreams...nxt week kalau sempat Nad hapdate dengan banyaknya...insyaallah...salam sayng buat semua...wish me luck...

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Sunday, 3 November 2013

Sehari berjalan....mau terputus urat kaki....ngeh..ngeh..ngeh...

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian....

Lama Nad x mengupdate kan...banyak keja meyh....assingment suka buat appointment ajak dating..huk..huk...naseb bek x de boyfren..kalau x mmg dah lama angkat kaki....nak buat acane..gf dia x de masa nak reply msg...huhu...

Malam nieyh penentuan final Piala Malaysia....memandangkan x de pertembungan Kelantan n Johor yang selalu buat Nad confius nak sokong belah mana...so kali nieyh sokongan x berbelah bagi Nad bagi kat...KELANTAN...YEAHHHHH...GOMO KELATE GOMO.....TRW IS THE BEST SOCCER TEAM IN MY HEART.....hehehe..terlebih la pulak....

Semalam memandangkan dah terlebih boring hari2 mengadap lappy..FB..youtube..n en.assement...kuar la pegi rumah kawan roomate ..kenduri kawen....haih....org dah kawen...anda bila lagi...opsss..soalan cepu emas diberi...x dapek den nak jawab....lau ade rezeki....dah sampai jodoh nnt saya kawen la yekkk....dari bachok pegi ke PC..then balik dari kenduri terus ke PCB...pg tepi pantai..tapi mana maunya ngan baju kurung nak panjat batu besar badak 2....silap2 jadik campedak busuk kang...gedebuk ke bawah..malu seyh....then pegi p.mas...amek anak kunci locer incek driver ...tertinggal...sampai kat seneng dalam pukul sebelas...tukar baju kuar teman jo install adobe...penat wooooiiii....


balik bilik..terus ZZZZZZZZZZZZZZZZZ....huhu....pape pown....hope yang terbaik buat kelate....take care...salam sayang buat semua..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN ^_^

Saturday, 19 October 2013

Menggila di kelas web...ngeh..ngeh..ngeh..

Assalamulaikum ya akhi & ukhti sekalian.....

First day after mid sem break...whew...arabic kuiz in da morning...kena sebut handphone num in arabic numerical....hamek ko...gigil jap menghafal....hehe..tp at last get it...lancar lagi...alhamdulillah...hehe

Hujan lebat mencurah kat luar...but now dah brenti... yang paling best x de la pamas sangat...masuk kelas Dr.Khairul sepuluh minit buat2 sibuk...lepas dia kuar...Tadaaaa....nie la hasilnya....bgambo x ingat dunia....with adda n alea....x peduli mata2 yang memerhati....ade aq kisah...ngeh...ngeh...ngeh....


Guna new lappy yang abah bagi...suka..purple g2...hehe...tq abah.... :)


                                                 Of coz la alea yang tercomel....hehe
                               Muka da macam anak kucing sorang2...hehe...cute la sangat...yerk..

.


Got to go...jaga diri leklok...take care...salam sayang buat semua...tudy leklok....pesan can nak pegi mana je..balik jap g...tgok james bond....sayang banyak subtittle x de...huhu


Assalamualaikum

lot of love

DIRA DIN ^_^



Friday, 11 October 2013

The holiday is started...yeahhhhh...

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

sihat kerrrr?hope sihat la epp..nak raya dah selasa nieyh...jaga diri n kesihatan gak epp...

Now cuti mid sem dah start..but assement still mengiringi langkah kaki ke rumah..haih...besa dah 2 balik bawak bodyguard skali..ngeh..ngeh..ngeh..balik pagi tadi pukul 7...biasalah 2 abah kalau dia cakap pukul 7 maknanya pukul 7 la kena ade kat depan guard 2...tadi pown dengan mamainya angkat tepon...sekali abah dah sampai kat pasar jelawat dah...terjun katil la jawabnya....nak buat acane tertido lepas subuh 2..huhu..naya betol...

Btw..selamat bercuti sepuas-puasnya la noh kat Incek Areleaf Eajan,iNCEK Safiy,Cik Ada, Incek Aliff n geng2 suhana...moh la kite releks2 dulu...bukak cuti nieyh kita menggila buat assement balik..kekeke...n thankz sesangat kat lecturer2 yang x pernah lupa bagi buah tangan buat balik kampung kat kitaorang nieyh...sangat dihargai...muahahaha....

Pape pown Salam aidiladha kat semua..take care...salam sayang buat semua...

Assalamualaikum..

lots of love..

DIRA DIN^_^

Tuesday, 8 October 2013

Lampu ..oh...lampu...DESIGN

Assalamualaiku ya akhi&ukhti sekalian....

Semoga sihat2 la ep..sekarangkan musim hujan..so jaga kesihatan..jaga diri leklok...baak kereta ke apa sila beware n alert always...okeyh....goood..hehe

Sekarang nie Nad tengah kumpul stress...nak tunggu masa nak meletop jer..hukhukhuk..mana x nye kena design lampu ...bermacam2 pulak 2....bro...i amek heritage not product/industrial design...please pity me....huhu...Nad dah macam nak berasap jugak keala pikir design...haih...sabo jerlah....

Ramai yang streesss...not me only la...Nad naseb baik dah approve n kena buat development 5 lampu jer...kawan yang lain ramai yang kena reject....huhu...sabo jerlah....serius..Nad mmg x reti nak mendesign benda2 nie..elok2 vacuum cleaner terus jadi peti sejuk..acane 2...huhu...

Btw...next week cuti..YEAHHHHHHH...cuti raya aji ngan mid sem sekali....BUT...ade je tapinya....assingment sekotak gak la...jawabnya...dok dalam bilik buat keja diam2..haha...tapi oleh kerana incek Hakim balik...x de maknanya nak dok dlam bilik diam2....confirm x jadik kerja...ade geng la katakan...haha...keke...

Okeyh...minggu depan cuti...jangan buat x sedar diri kerja bertambun kena settle...naik cuti semua tadah tangan minta di hantar....jaga diri...jangan makan daging banyak2..Nad x pe..mmg kena makan...takut kurus..haha...selamat hari raya aidiladha semua...jaga diri...jaga hati...jaga mata..jangan dop melilau sangat tengok org yang berlainan jantina....dosa woooo..

Salam sayang buat semua...take care...love u...xxxx

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN^_^

Wednesday, 2 October 2013

HARI YANG SENGAL..HATE IT SO MUCH....

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian...

Hope hari korang hari nieyh good2 jer....huhu..

Nad punya hari nieyh...bukan hari nieyh la...minggu nieyh...yerkkk..rasa cam nak terjun dalam lombong x de air jer...huhu...banyak giler assingmnet yang kena settle..semalam jer dah jadik cam weng sikit..kekeke..bukanNad je yang weng...geng2 Nad pown weng jugak...mana x nya...lagi sejam nak present baru nak buat ..nasib baik x kena maki..huhu

Hari nieyh pulak..banyak betul dugaan yang melanda...gaduh...bengang...jeling2...line hp yang macam ape jer...bila la nak berakhir...x larat dah nieyh...naseb lah...

hope esok semuanya baik2 sahaja.....smile..peace..hehe..

salam sayang buat semua...take care...

assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Saturday, 21 September 2013

2 Minggu yang...yerkkkkk...coih....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Yup...sem baru dah bermula almost 2 weeks...and dalam masa 2 minggu nie bermacam2 dugaan ...haih...sabor jerlah...jadual bertindih...kelas pack macam ape jer...banyangkanlah jadual kelas start pkul 12 n abeh pkul 7....mak aih...mana nak makan..mana nak solat...huhu..naseb baik lah lecturer bertimbang rasa...bagi masa rehat...makan..n sempat lepak bukak fb..coz after this 4 sure x brapa nak sempat nak jenguk2 dah...kekeke...

Btw..sempat gak lah mengusha...haha..bebudak junior..perghh mmg muka matured habeh la...naseb baik x panggil akak,..hihi ...pakaian bukan main..bergaya abeh...kelas kau dik...x pe nanti dah masuk bab color2..main ngan charcoal x der la nak bergaya sangat...hehe

Dalam masa 2 minggu nieyh jugak bnyak benda nak kena settle...jadual..kelas...adapt dengan assingment n kelas yang rushing...biasalah dah lama tinggal zaman buat kerja cepat nieyh...ha..sekarang kena buat kerja dgn rushing baru terhegeh2....

And alhamdulillah...this week  insyaallah..everything gonna be okey..hehe..and  yang pasti kelas Nad bg musim nieyh(dah macam lawan bola la pulak..kekeke..bermusim2..) means sem nieyh..mmg banyak main ngan lappy..BUT..my baby lappy  nieyh tengah merajuk la pulaks...huhuhu...banyak benda kena install...mana x jem...

Hopefully sem nieyh akan lebih baik dari sem lepas...persahabatan yang terjalin pown  biarlah berpanjangan hingga ke jannah...yup Nad mmg takut nak berkawan sbb sangat perit bila someone yang kita percaya mengkhianati kita hanya kerana termakan hasutan orang ke tiga...n buat yang frust ke apa...plezz stanD up n face that probs...hidup nieyh kita kena berani... sampai bila nak lari dri masalah..hanya orang yang pengecut jer yang lari dari masalah nieyh....okeyh...so jangan gegatal nak meregister kan diri anda dalam kelab pengecut....

okeyh,,,sampai sinie dulu tinta ditaip...moga bertemu di lain entry...take care..salam sayang buat semua...

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Wednesday, 4 September 2013

Memula survey dulu..lepas 2...melantak..hohoho

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Esok jer dah nak balik kampus..tengok sunjek cam tough..adoiiii...sabo jer lah...nama lagi student kan..kan.. KAN.....huhu.. -_-"..coih...

Cam besa memula bukak iternet..jenguk fb dulu..then..games..hehe..pastu baru my lovely blog..yerk...kekeke..lepas 2 meround tengok blog orang...haha..x pe masa cuti bley la buat cam 2..dah start study nanti..muka buku pown  x sempat jenguk..huhu...

Masa round2 nie la banyak benda terliur...acane xterliur..pegi tengok blog masakan..memang elok sangat la kan ..tambah2 perut tengah buat lagu rock..perhhh..mantop..last2 pegidapur goreng nasi..kenyang jugak..haha



Tadi pegi round blog sapa tah..tapi masakan korea la..terliur tengok dia punya street food..pergh..mengancam..ala street food nie cam makanan yang banyak org jual kat jenjalan..kalau kat Malaysia nie macam pisang goreng..keropok..otak2..kan banyak tepi jalan..


Nadx delah reti masak sangat..stakat simple2 cam nasi goreng ngan kuah sesikit 2 boleh la..gulai sampai sekarang fail..huhu..singgang yang masuk ketegori kacang jer 2 pown fail...haish..sapa lagi tukang test nyer..abah la...manjang fail..huhu..adikNad cakap..camne la nak kawen..x pe...cari chef jer...biar dia masak...hehehe....

Xpe2..nanti cuti sekali lagi siap la dapur2..hari 2 sempat test sikit2 jer..x sampai meletop lagi..kekeke..try2resepi yang dah bersarang dalam lappy...amek resepi masak x..huhu..

Biasalah survey dulu then..masak baru melantak..buruk punya perangai..

Hari 2 sempat try muffin...first try memang baling blakang rumah la...second try alhamdulillah..jadik...suka la pulak...haha..


Nad kalau pegi shopping nak beli barang dapur memang kena buat list ..sbb ade tukang chek list kat rumah nie...Abah..then kalau ade barang terkeluar dari list kena tanya cam polis..Nad slalu kena..hehe..terliur tengok Van housten kat atas rak 2..bedal 2 bar..memang kena leter la...kekeke






Lagi satu perangai Nad masa pegi shopping ..Nad suka jenjalan kat area sayur ngan buah 2...roomate Nad masa kat matrik dulu selalu leter..buat ape la lelama kat c2...hehe..nak buat camner..nak masak x boleh..tengok jerlah..kui..kui..kui..sebenarnya hilang stress bila tengok benda2..duit pown x abeh..hehe..

So bila diorang pegi tengok wayang yang memang x masuk dalam senarai Nad 2..Nad pegi la jalan sensorang kat area sayur 2...geram gak tengok baby carrot bergolek2...mushroom yang buat Nad teringat kat cendawan celup tepung haihhh...sabo jerlah...

So buat sesapa yang nak kuar jalan2 cari makan 2..sila survey dulu tempat nak makan 2 okeyh..mana la tau kedai 2 x brapa nak bersih ke..pakai pelaris ke...yang penting cari tempat yang bersih ..murah...sedap...hehe..

Sampai disini dulu entry kali nieyh...salam sayang buat semua...take care..

Assalamualaikum..

lots of love..
DIRA DIN^_^


Tuesday, 3 September 2013

Sukarnya nk lupakan..choih -_-''

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Sihat kerrr...lau x sihat pegi jumpa encik doktor la epp..hehe..

Berbalik kat tajuk utama..chewahh..dah macam berita la pulaksss..ahakzz..well.hari nieyh nak cerita pasal betapa sukarnya kita nak melupakan sesuatu..x kisah la orang ke..peristiwa ke..haiwan kesayangan kita yang nmny angelina jolie 2 ke.pape jerlah..yang pasti susah btol kita nak lupakannya..

Mampukah kita melupakan someone yang pernah ketawa dan menangis dengan kita..or yang pernah singgah walau seketika dihati...biar apa pun bentuk kenangan..pahit ke manis ke suka or duka semua 2 akan tetap diingati ..lainlah korang ni komputer ada butang delete or format...haha..
 Sukarnya membunuh kenangan ..walauhebatnya kita cuba nak lupakan sesuatu kenangan itu..x dapat dinafikan kekadang dia datang juga tanpa diundang..haihh...sabo jerlah..huhu..kekadang ia menajdikan kita seorang yang hilang waras ..hilang waras atas dasar terlalu mahu hidup dalam kenangan itu...jangan jadik cam 2 la epp..x elok..kenangan boleh kalau nak ingat sesikit..tapi jangan selalu...
 Ingat ada yang kita perlu ingati..ada yang perlu kita kekadang ingat....n ada jugak yang kita x perlu nak ingat langsung...okeyh...














Okey lah sampai disini dulu tinta kali nie...salam sayang buat semua...take care..

Assalamualaikum..

lot of love
DIRA DIN^_^

Monday, 2 September 2013

Minggu depan jer....

Assalamualaikumya akhi& ukhti sekalian...

Semoga sihat sejahtera la hendaknya yek..hehe

Anyway..minggu depan dah pown nak start study balik bagi bebudak degree..haih cepatnya masa berlalu...perasaan malas 2 adela sesikit..huhu..

Tak lupa gak la kat bebudak baru masuk..welcome 2 universiti..study leklok ...ikut yang elok buang yang buruk...jangan nak gegatal nak anggap bila masuk u nie semua boleh bebas...x de maknanya okeyh..

Nad bukan ape ..pernah la terdengar seorang hamba allah nie merungut yang cikgu dia 2 menipu...Nad tanya la awatnyacakap kat cikgu ;agu 2..x baik..dia balas ape tau..

"yela..cikgu aq cakap kalau masuk u nie dapat pakwe hensem, pakaian bebas, nak kuar memana x pe..semua 2 tipu.."

Nad pown balas ler" Owh..jadik selama nie ko blaja x brapa nak ikhlas la ep..niat datang u nie sebab nak cari pakwe..nak pakai bebas..nak kuar sesuka aty..buka sebab nak blaja la epp..kesiannya ko nie ekk.."

Ingatlah...belajar 2 niat biar ikhlas kerana allah..bukan ade sebab lain..maybe ada la sesikit sebab lain..nak dapat kerja senang..nak hidup merempat dan lelain..tapi yang utama kerana ALLAH..okeyh..

Insyaallah lau kita iklas ape yang kita mintak mesti dapat punyer...

Sampai disini dulu post kali nieyh...salam sayang buat semua..take care..

Assalamualaikum

lot of love 
DIRA DIN^_^

Tuesday, 20 August 2013

Tutuplah aurat mu sayang.....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Sihat ker...yelah dah start study balik...kerja...Nad pown x lama lg dah start study jugak...huhuhu...2 minggu jer lagi nieyh...

Berbalik tajuk kat ataih nieyh...Nad tersentuh...chewahh..ayat x henggat..hehe...okay..tersentuh dengan post seorang sahabat di FB..tentang betapa kurangnya kesedaran ttg aurat dalam kalangan umat islam hari nieyh...

Termenung seketika membaca luahan hatinya..ya ..Nad terasa jugak..sbb Nad pown penah khilaf dulu..keluar sidai kain kekadang tudung tersadai sepi..bila dah masuk matrik baru tersa jahilnya diri ini..Nad pown bukan baik sangat..namun bila semakin dewasa rasa bersalah kepada sang pencipta itu menebal..

 

 AURAT ITU BUKAN SEKADAR MEMAKAI TUDUNG DIKEPALA!!!!!!!

INGAT 2...

Ya aurat itu bukan sekadar tudung tersadai megah di atas kepala...pakai tudung x wajib..yang wajib tutup aurat..

1. Ramai makcik2 kat luar sana 2 pegi kenduri bukan main tudung liplap2...bila bertandang kat rumah jiran sebelah tudung pown melayang...alasannya ala..makcik dah tua x pe...(Eh2...sedar pulak dah tua...makcik  kalau dah tua lagi la kita patut tutup2 nieyh...boley praktik nak jadik bakal jenazah ..ingat kita nie semua adalah bakal jenazah..)

2. Tudung pakai tapi baju lengan pendek..acane 2...adik...akak tau la adik punya lengan 2 putih melepak...tapi kan lagi lawa kalau tutup semua...just tunjukk untuk suami jer..sweett g2..(macam makanan lerr korang nak yang bungkus ke yang dah terdedah..sendiri pikir la noh..)

3. Pakai lawa dah...baju kurung lagi 2..tapi sayang..kain yang dipilih fail...mana x nya jarang macam kelambu...so..sila pakai inner or senang2 pilih kain yang bukan kain kelambu nak buat baju...kecian kat cik abang2 kat luar 2 dapat tayangan free sekali ngan dosa(kalau terasa nak buat dosa jagan nak libatkan org lain jugak okeyh...)

4. Baju dah labuh dah ...kain dah okeyh dah...tapi part kecik..besar 2 yang silap..x tau la sama ada kat umah dia xde cermin kerrr..tersalah amek baju adik dia ke..ntahlah..pakai baju 2 sila tengol saiz yer..kang terbonjol sana sini...aurat gak 2..

5. Tau la kaki awak 2 lawa yang amat..tapi kaki kan aurat gak..so carik la stokin yer dik..bukan mahal pown..hendpon lagik mahal..

6. Aurat 2 kena jaga kat depan yang bukan muhrin...ehh..even dia muhrim kita pown ttp ada batas aurat dia tau..excep dia 2 husband korang x de batas aurat dah..so..sila pakai tudung dan jaga aurat anda didepan..abang ipar..kakak ipar..sepupu..walau serapat mana pown korang dengan dia..dah anggap macam abang ke apa..aurat tetap x berubah..okeyh...

7..Tudung dah pakai tapi sayang...rambut terjuntai macam ekor kuda..tau la awak buat teknik rebonding x pown pakai syampu kelapa dan orkid tapi x payah nak tayang kat satu dunia..(ko penah terasa kena bakar x..)

ALLAH SANGAT SAYANG KAT GOLONGAN HAWA..SBB 2 DIA SURUH TUTUP AURAT.. ^_^


 Akhir sekali sama samalah kita menjaga aurat kita..kan comel kalau tutup aurat dengan sempurna..x pakai tudung labuh x pe asal tutup dada..x jarang..x ketat or singkat..stokin kena pakai..itu yang paling penting..

Lagi satu setiap kali selesai solat berdoalah..doakan senjata orang islam..x tau nak doa ape..doalah untuk kedua ibu bapa kita..untuk diri sendiri..untuk saudara seagama kita di mesir dan bumi palestin yang sedang diuji oleh Nya..doa untuk Nad moga terus teguh dalam mencari redha ilahi.. cepat dapat jodoh yang baik2..hehe..x payah doa dala bahasa arab x pe..doa dalam ape jua bahasa yang kita tau..sesungguhnya allah itu maha mengetahui..insyaallah..


Salam sayang buat semua..take care always..gud night..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Sunday, 18 August 2013

Bila sang lelaki menangis....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Sihat ker...Nad alhamdulillah..Allah masih bagi nikmat sihat 2 kat Nad...bertambah sihat..hehe

Semalam rancangnya nak pegi ke pantai bersama2 sahabat tersayang..but last2 pantai menjadik KB Mall...hahaha...melayang gaklah dekat seratus..huhuhu...tapi bila mengenangkan duit 2 untuk beli buku = ilmu pejamkan mata jer masa bayar.hahaha..beli sandal baru...lama x tukar andal teringin gak yang baru...hehe

Back to the topic kat atas nieyh...LELAKI MENANGIS????????...peliknya...errrr..pelik ker...adik Nad 2 pown lelaki gak..menangis gak kengkadang bila kena marah..hahaha...

 Maybe kita sedikit pelik ..errrr banyak kowt bila kita kata kat seorang lelaki.."Bro,menangislah!! Jangan tahan2 ..Nangis jer..confirm lepas nieyh ko rasa lega yang amat"..Pelik..mungkin...tapi salahkah bila golongan gagah perkasa niey menangis...X SALAH...yup..mmg xsalah okeyh..

Xde undang2 meyatakan lelaki x boleh menangis...boleh..

Nad bukan apa adelah sesetengah orang 2 lau lelaki menangis jer diorang cakap lembiklah..x macho lah...n yang paling pedas...pondan kowt...hey..ingat ko sorang ade kelenjar air mata...heh...

Hey..nieyh bukan soal macho or lembik okeyh..ape korang ingat golongan lelaki 2 x de hati dan perasaan ape...diorang pown bukan nye robot..even sekarang robot pown dah ada perasaan..heh..sesedap rasa jer cakap cam2...Nad bukan ape...panas telinga gak lerr bila ade yang sibuk dop mengutuk golongan yang sama species ngan abah n adik2 Nad ...panas weyh...

Ape diorang x penah tengok ke bapak diorang menangis...haih...Lelaki yang menangis bukan menunjukkan dia 2 lembik ke apa..tapi 2 dah membuktikan dia still ada perasaan n paling penting menunjukkan betapa halus dan lembutnya perasaan yang dimiliki olehnya...menangis x bererti kita lemah boys...

Menangis itu kekadang perlu...menangis kerana doa2 lalu..menagis kerana kita rasa yang kita nie hanyan insan kerdil di sisi  ALLAH s.w.t..jangan sampai  hati itu bagaikan beku bila melakukan dosa...nauzubillah...so..lelaki jangan malu nak nangis...menangi sebab ingat mati x pe bro..jangan menangis ingat exgirlfriend sudah...




Ade lah sorang kawan Nad nieyh...dia cakap bila dia nak berubah jer mesti ade je halangan dari org sekeliling sampai dia patah semangat nak berubah..bila dia startberenti merokok adelah kawan2 yang perli..bila dia dah start nak jejak kaki ke surau ade je yang menyindir...Nad just boleh bagi sokongan untuk dia terus berubah...sikit2 pown x pe...Nad pown berubah gak..tapi slow2..malu gak kekadang sbb ramai kawan Nad dah pakai tudung labuh..Nad kekadang pakai ..tapi bukan yang stail macam diorang la...huhu


 So bagi yang nak berubah 2..teruskan niat anda...jangan tangguh2..bila lagkan...macam la kita nieyh tahu bila masanya malaikat menjemput kita..so bila dah terasa nak berubah 2 teruskan....doa agar kita terus tetap dengan niat suci kita 2..okeyh...

Last but not least...baca kat bawah nieyh..even suma dah start abeh cuti...dah start skolah n kerja...syawal terus dirai...

Salam syawal ...take care..salam sayang buat semua..EHHH..JAP..JAP....kepada sesiapa yang berada di Kelantan 2..Pesta buku Kelantan 2013 akan diadakan dari 29/8-1/9 di dewan jubli perak mpkb...so duwet raya yang dah belambak 2 ape kata habiskan dengan membeli buku=ilmu...okeyh...
Assalamualaikum..

lots of love 

DIRA DIN^_^

Saturday, 10 August 2013

Majlis rumah terbuka mahasiswa kelantan.....

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian...

Sihat ker....ke dah berjaya menambahkan berat yang terkurang masa puasa hari 2...
Makan2..jaga kesihatan diri..jangan main taram jer ape nak makan..ade fahem....bgos..

Tadi Nad pegi majlis rumah terbuka mahaiswa negori kelantan...agak best jugak...n agak terasa rendah diri jugaklah...kenapa????..ermm.kenapa epp...sebab kebanyakan yang pegi 2 memang cantik2 n ayu abeh lah..huhu.bertudung labuh...sopan..lmah lembut..Nad jer yang x berapaokeyh..malu la pulak..huk...huk...x pe berubah sesikit ..kan..kan..kan..

Kang berubah terus kang takut x tetap pulak...sekarang nieyh pown tengah menyesuaikan diri...huhu..satu lagi rasa rendah diri lajugak sebab diorang semua jurusan yang hebat2..cikgu...
doktor...kejuruteraan...
syariah..pengajian bahasa arab...
sampai den pown malu la jugak..huhu



 Beraya kat umah sabrena..taun lepas last jumpa ...huhu...betapa jarak memisahkan kami...tapi ukhuwah terus terjalin rapi...



Moga segala ukhuwah ini berkekalan hingga ke akhir hayat...

Salam lebaran buat semua...btwtadi Nad terjumpa dan buat2 x kenal inchek izu...malu nak tegur coz dia dop ngan geng maahad dia....sorry ...
take care...salam sayang buat semua.

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Thursday, 8 August 2013

Peraturan hari raye...sila ikut ......hohoho...


Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Salam lebaran buat semua...
Amacam rayer...seronok...menggembirakan...biasa2 jer...ke..xbest langsung...

Nad...rayer taun nie biasa2 jer...dah besor kot...haha...2 yang xexcited macam bebudak lain 2...muahaha...tapi duit rayer still dapat hehe....n of coz nilainya makin besar..warna merah you...haha...suke2..

Warna biru taun nieyh...walaupun abah n akim pakai warna purple diamaafkan ...haha..

 Pepagi lagi bangun masak...xtau nak masak ape sebenarnya..last2 masak kuah lodeh, kuah kacang ngan sambal tumis..stail johor dipagi rayer...pelengkapnya pengat pisang...mabeles..hahaha

                                                       Kuah lodeh...hehe
                                                      Sambal tumis...pakai campak2 jer dalam kuali...

Petang baru ramai yang datang...penuh sanak saudara....hehe...Nad dop kat tp mama jer...yang kat luar biar bebudak 2 uruskan ...bila lagik nak membuli.....hehe..

Ape pown...semoga korang beraya dengn meriahnya la hendaknya...eppp.

But...ade jugak tapinya...jangan lakukan perkara2 kat bawah nieyh....

PERATURAN DIHARI RAYER....

Bersalaman dengan yang bukan muhrim..kok ye pown nak mintak maaf  x payah la nak buat dosa baru...cakap sudahhhh(terasa nak kakiku dimukamu ke...gatai sangat...x memasal dosa free dihari rayer..heh)..

Pakai baju x cukup syarat(sila pakai pakaian yang sopan..bukan sarung nangka or kain kelambu jiran sebelah...)

Tudung 2 x payah nak jadik bonggol unta sangat la...awak kan manusian yang gatal nak jadik unta 2 kenapa..(kerat bonggol kau 2 baru tau...)

Mekap 2 xpayah nak tebal sangat...lain la ko nie ade part time jadik badut kat funfair...(badut pown lagi lawa dari ko..heh)..Simple is beauty...

Beg2 xpayah nak tayang sangat kat tepi jalan...kang kena ragut meraung pown x guna(bawak beg kecik sudah...duit pown bukan banyak sangat kan...betul x... )

Barang kemas sila hadkan pemakaiannya...kok ye pown nak berlawan saper kaye ngan jiran sebelah agak2 lah....dah macam pokok krismast la pulak(pokok kristmas pown x saratmacam makcik...)

Dilarang Main mercun ..buatnya makcik rumah sebelah 2 ade darah tinggi ke...sakit jantung ke..x ke naya....(bom rumah ko kang baru tau...)

Makan 2 ingat la jugak orang lain...nie semua nak makan..amik sesikit dah le...sumbat CILI semua dalam mulut kang baru tau...

So diharapkan anda2 mengikuti peraturan2 diatas....ok...hehe..bagosss...

Sampai disini dulu merapu kerapu...SALAM AIDILFITRI BUAT SEMUA...

Feeling wonderful sbb malam rayer ade org call kite...hehe..sengih xabeh lagi...haha
Mohon ampun dan maaf andai ada terkhilaf bahasa..tercala dihati...terpukul kat mana2... take care..salam sayang buat semua..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^



Tuesday, 6 August 2013

Salam lebaran buat semua...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

Amacam persiapan rayer...msti dah settlekan...esok hari last kita menikmati bulan Ramadhan yang bakal mengundur diri untuk tahun ini...

Moga Ramadhan kali nie membawa seribu rahmat dari ilahi...Amin...

Persiapan rayer taun nie so simple coz mak Nad still recover dari dia sakit ritu..so Nad yang kena take over semua kerja kat rumah..buat biskut..masak untuk iftar...
actually ianya sangat menyeronokkan...
sbb...dapur 2 dah jadik tempat Nad untuk eksperimen masakan yang x sempat nak buat sepanjang study...haha..tetiba rasa dapur ini aq punya..haha..
adelah satu dua benda yang x jadik..
.telan jer..membazir amalan syaitan...hahaha

So...4 the first time try buat curyy...sbb sblum nie tukang makan + tukang tengok jer mama masak kat dapur..kekeke...
sekali kena masak baru terketar2 carik resepi..huhu
mengadap lappy dkt sejam sblum jatuh cinta kat steamed boxing chiken curry kat dapur kak diana...
mmg mabeles ...huhu...first time buat abah x makan...
sbb perut dia x tahan pedas...
Nad ngan adik ler melantak...
hantu kari katakan...

So ...hari nie buat skali lagi kari 2...skali ngan pengat pisang + kuey tiow tomym....
.makan kat tepi mama...ingatkan x terliur sbb dia baru lepas makan...
dan..dan...dia tanya..macam mana rasa curry 2...
bagi dia makan...setengah pinggan habis...perghh...dah bley jadik chef gamaknya..haha..
just joking...
pegi dapur balik...
kuali tomyam dah kosong..tinggal daun limau purut jer...
sob..sob..sob...x sempat den nak merasa...
1st time macam 2...huwaaaaaaaaa....
nak2 jugak.....

Bagi mengubat hati ku yang sedang berduka lara...Nad pegi la..bakar bskut...biskut samperit versi derhaka punya...sbb mama bagi resepi dah pepandai pegi ubah...nak buat samperit dah jadik bentuk lain..haha...tapi still semerbak satu rumah baunya...hehe...


Sampai sini dulu...kang x memasal hangit biskut kat oven 2...salam lebaran buat semua...salah dan silap mohon kemaafan...kad rayer kat bawah nie buat sendirik okeyh....bila lagik nak memperaktikkan diri ngan ilmu yang dipelajari..haha...salam sayang buat semua..take care..slamat ari rayer Mr.Triple M...hehe...


Assalamualaikum

lot of love

DIRA DIN^_^

Tuesday, 23 July 2013

Ape salahnya hulur sikit......

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Amacam puasa...stilll 1st class macam memula dulu ke...or..dam merudum sedikit...bangun2...ramadhan hanya tinggal beberapa hari jer lagi...nak jumpa pulak lambat lagi...ntah jumpa ntah tidak...huk..huk..huk...

So..silalah habiskan saki-baki Ramadhan anda dengan penuh keimanan...hehe...jangan penuh ngan aktiviti yang melalaikan...no..no..no..bak kata sorang ustaz yang Nad dengar ceramah dia kat radio..
kat luar org berebut bertukar masjid dek kerana x puas beribadat...
kita kat malaysia pown bertukar jugak...
bertukar kedai makan dek kerana nafsu makan yang x pernah kenyang...
perghhhh...terasa la jugak...huhu...

Ape yang feymes masa musim Ramadhan nieyh....selain dari makanan ngan lelain 2....opkos la ramainya jumla pengemis yang xtau mana munculnya...ade yang cakap sindeket...
x kira apa yang orang cakap pown...
yang pnting pejam jer mata masa bawak kuar duit dari poket...HEHE

Bukan apa ade sesetengah...okeyh...SESETENGAH...masyarakat kita bila org hulur tangan mintak sumbangan buat2 x nampak...kang ALLAH buat x nampak terus kang baru tau....
Apa salahnya hulur sehengget dua...
niey x makanan beli kat bazar ramadhan bukan main banyak..
berpuluh hengget habis kat shopping complex x bkira ...nieyh nak hulur sehinggit pown berkira...haiyoooohhhhh...

Lau rasa malas sangat...duit shiling yang belambak kat rumah 2 letak semua dalam tabung masjid...buat peniaga2 makanan 2..lau rasa x habis makanan yang kita jual 2...bawak pegi masjid ..jamu org pg tarawikh...bukannya simpan..then panaskan balik..jual...ADE FAHEMMMMM...

Nad bukan apa...hari 2 dah terkena food poisoning gara makan makanan yang maybe...dipanaskan semula...mana xnya..beli pukul 6..pukul 9 dah nak basi....adoi....nasib baek hari 2 still larat nak posa...huhuhu....

So ..moral of the story is...jangan nak berkira sangat ....ringankan tangan anda untuk memberi..kan tangan memberi 2 lebih baik dari tangan yang menerima...diorang 2 sindiket ke...menipu ke ...2 blakang kira ...
janji kita beri kerana ALLAH...insyaallah...
mana lah tau Allah ganti dengan yang lebih elok lagi.kan..kan..kan...

salam sayang buat semua..take care...
jaga iman..
jaga mata..
yang pentng jaga hubungan kita dengan Allah dan manusia...

Asslamualaikum..

lots of love
DIRA DIN^_^

Sunday, 21 July 2013

Kurma...seribu satu khasiat dalam buah sekecil ibu jari....

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Apa khabar...sedar x sedar dah hampir tiba ke pertengahan ramadhan sudah..amacam puasa..berbeza dengan tahun2 yang lain or..sama jerrrrr....tanya diri sendiri la eppp...

Kali nieyh Nad nak citer pasal buah yang sememangnya mendapat sambutan menggalakkan semasa bulan posa nieyh...ape lagi buah kurma lerrr...errrx kenal...buah tamar kenal x...x kenal jugak...ermmm...dates kenal...ehhh kenal pulak...kena speaking omputih ropernya baru kenal...haihhhh...sabo jerlah....kekeke


 Kurma nie mmg terkenal sejak zaman dedulu lagi ngan khasiatnya yang x terbilang....ala cam pokok kelapa yang dikenali dengan pokok serba guna...kurma pown sama lerr...buah serba guna...

Okayh now back to the topic pasal buah kurma nieyh...nie Nad adelah cilok sesikt...fakta2 pasal kurma nieyh....sekadar berkongsi dengan cik kak dan cik abang semua....sila ler baca wokeyh....






KURMA, buah paling berkhasiat dalam dunia

• Percayakah anda bahawa kurma tidak menyalurkan bakteria dan mikrob? Ulat yang ada di dalam kurma lama dapat memusnahkan amuba dan membunuh bakteria yang mungkin menyerang manusia.

• Seandainya tidak kerana kurma dan kopi arab, nescaya penduduk Jazirah Arab akan diserang berbagai penyakit yang tidak diketahui hujung pangkalnya kecuali oleh Allah.

• Tahukah anda bahawa orang yang memakan kurma setiap hari tidak akan didekati jin?

• Percayakah anda bahawa ekstrak kurma dapat mengubati kemandulan wanita?

• Tahukah anda bahawa makanan dan ubat paling penting bagi para angkasawan adalah kurma?

• Tahukah anda bahawa buah kurma lebih sehat daripada kaviar?

• Tahukah anda bahawa sabut pokok kurma adalah pembersih yang paling baik bagi tubuh dan dapat melindunginya dari penyakit-penyakit kulit?

• Tahukah anda bahawa apabila kurma direbus dan diminum seperti teh maka ia dapat menggembirakan hati yang sedih?

• Tahukah anda bahawa kurma barhi dianggap sebagai eliksir bagi para pemuda dan di dalamnya tersimpan rahsia besar kerana ia dapat menggiatkan kelenjar dan menguatkan saraf?

• Tahukah anda bahawa setiap 100 gram kurma mengandungi 318 kalori, setara dengan 315 kalori yang terkandung dalam setiap 100 gram madu?

• Tahukah anda bahawa sebutir kurma dapat membekalkan anda kalori yang cukup untuk aktiviti seharian dengan penuh semangat?

• Tahukah anda bahawa makanan paling baik yang digunakan oleh askar perang adalah kurma, kerana kurma membekalkannya dengan kalori, menguatkannya, dan menggiatkan kelenjar adrenal sehingga dia menjadi seorang yang berani dan tidak takut akan kematian?

• Tahukah anda bahawa terdapat sejenis pokok kurma yang mati seiring dengan kematian pemiliknya?

• Tahukah anda bahawa ada 1,450 jenis kurma di seluruh dunia?

• Tahukah anda bahawa kurma mengandung protein tumbuhan yang bagus dan mudah dicerna?

• Tahukah anda bahawa kurma mengandungi sejumlah vitamin, seperti vitamin A, vitamin B, vitamin C, biotin, riboflavin, dan lainnya?

• Tahukah anda bahawa kurma bermanfaat untuk mengubati kekurangan darah kerana ada kandungan zat besi dalam kadar yang tinggi?

• Percayakah anda bahawa kurma dapat menguatkan rahim ketika melahirkan kerana mengandungi hormon pitosin yang berkhasiat mengatur proses melahirkan?

• Percayakah anda bahawa kurma dapat mencegah keradangan kerana mengandung antiseptic dan antirematik?

• Percayakah anda bahawa kurma mengandungi kadar serat baik yang bermanfaat untuk membantu gerakan usus dan mencegah sembelit?

• Tahukah anda bahawa kurma dapat melindungi usus besar dari kanser?

• Tahukah anda bahawa kurma adalah penggekang nafsu makan?

• Tahukah anda bahawa jenis kurma yang kalorinya paling rendah adalah ‘ajwah Madinah, razizi, dan rabi’ah?

• Percayakah anda bahawa jenis kurma yang paling sesuai untuk mendapatkan tubuh yang ideal adalah Hulwah Ha`il, kerana setiap 100 gram darinya tidak mengandungi lebih dari 67 kalori?

• Percayakah anda bahawa jenis kurma yang paling banyak mengandungi mineral dan vitamin yang tinggi dari potasium dan besi adalah rabi’ah Madinah?

• Percayakah anda bahawa kurma adalah ubat bagi orang yang menderita kekurangan berat badan kerana kaya dengan tunggal-tunggal yang tidak memerlukan proses pencernaan?

• Percayakah anda bahawa kurma dapat mengurangi ketegangan syaraf yang diakibatkan oleh aktiviti kelenjar tiroid yang melampau?

• Percayakah anda bahawa kurma adalah makanan yang mudah dicerna dan tidak memberatkan tubuh?

• Percayakah anda bahawa kurma dapat mengurangi rasa lapar yang amat sangat pada orang yang berpuasa?

• Percayakah anda bahawa kurma dapat menyediakan perut untuk menerima makanan dan mencegah konstipasi?

• Tahukah anda bahawa kurma dapat melancarkan kencing dan mencuci ginjal?

• Tahukah anda bahawa kurma dapat membersihkan liver dari racun dan meredakan pergolakan saraf?

• Tahukah anda bahawa kurma basah mengandung kadar gula tinggi yang mudah dicerna dan diserap seperti glukosa?

• Tahukah anda bahawa kurma basah dapat menurunkan tekanan darah bagi perempuan hamil dan menormalkannya ketika prakelahiran?

• Tahukah anda bahawa kurma basah dapat membersihkan usus besar (kolon) sehingga bermanfaat untuk membantu dan memudahkan proses melahirkan?

• Tahukah anda bahawa kurma dinamakan dengan manjam (tambang) kerana mengandung banyak unsur mineral seperti fosfor, kalsium, magnesium, besi, sodium, sulfur, dan klorin?

• Tahukah anda bahawa kurma terdiri dari 21% air, sejumlah besar vitamin, 2,1% protein, 18% lemak, 73% gula dan 3% serat?

• Percayakah anda bahawa kandungan kalori dari 1 kg kurma sama dengan kandungan 1 kg daging?

• Tahukah anda bahawa kandungan nutrisi 1 kg kurma mentah setara dengan 3 kg makanan lain?

• Percayakah anda bahawa kurma dapat memelihara kelembaban dan kecerahan mata, serta menajamkan pandangan pada malam hari?

• Percayakah anda bahawa kurma dapat melembabkan usus sehingga memeliharanya dari radang dan infeksi?

• Percayakah anda bahawa kurma membekalkan tubuh dengan zat besi yang diperlukan oleh darah dan fosfor yang membantu proses berfikir?

• Percayakah anda bahawa kurma menyuplai tubuh dengan panas dan vitamin yang membantu pertumbuhan dan menguatkan saraf?

• Percayakah anda bahawa kurma dapat membantu menenangkan perasaan dan jiwa sehingga disarankan kepada orang yang berpenyakit saraf dan panas baran?

• Percayakah anda bahawa memakan kurma sebelum makan pagi dapat membunuh cacing?

• Percayakah anda bahawa kurma dianggap sebagai makanan paling baik di gurun sahara kerana dapat disimpan dalam masa yang lama tanpa ditimpa kerosakan?

• Percayakah anda bahawa kurma memainkan peranan yang baik dalam membersihkan zat-zat beracun yang dihasilkan oleh proses asimilasi bahan makanan dalam tubuh?

• Percayakah anda bahawa di antara penduduk Sahara dan Oasis tidak mengidap kanser kerana mereka biasa mengambil kurma sebagai makanan asas?

• Percayakah anda bahawa garam-garam alkali yang ada dalam kurma berfungsi untuk membetulkan kemasaman darah yang diakibatkan oleh pengambilan makanan-makanan berlemak yang melampaui batas?

• Tahukah anda bahawa kurma tidak mengandung zat-zat yang dapat menghalangi penyerapan zat besi?

• Tahukah anda bahawa kurma juga dapat meningkatkan daya serap dalam tubuh, khususnya pada anak-anak?

• Percayakah anda bahawa jenis zat-zat gula dalam kurma dapat diserap dengan cepat sehingga dapat terus sampai ke darah dan sel-sel tubuh?

• Percayakah anda bahawa kadar serat dalam kurma pada fase ruthab sekitar 2% dan meningkat hingga 4% pada kurma yang disimpan?

• Percayakah anda bahawa kurma mengandung fosfor dengan kadar yang lebih tinggi daripada kadar fosfor dalam apricot, pir, stroberi, dan anggur, dan bahwa dalam setiap 100 gram kurma terdapat 40 miligram fosfor?

So....motifnya...makanlah kurma..jangan dop bangga sangat ngan buah2 lain..kurma sebijik pown dah mampu menyamai beratus buah yang lain....pahala pown dapat sbb ikut sunnah nabi...hehe..rasa x suka makan cam2 jer try masukkan dalam makanan yang kita masak...Nad pernah try masak lempeng kurma...boleh tahan sedaplah....x pown try la buat ayam kicap berkurma...sayur goreng kurma ke...try be creative n inovatif..bila lagi nak tunjukkan skill...hehe

Sampai sini saja tinta ditaipkan...selamat meneruskan puasa yang hanya tinggal beberapa cuma...selamat bertarawih...salam sayang buat semua...take care....

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Thursday, 18 July 2013

Dugaan Ramadhan...sabo jerlah....

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Amacam puasa...okey ker...x okey ker..try tanya diri kita jap....puasa kita hari nie 2 1st klas ker...2nd class...kerr x de klass...ngeh..ngeh..ngeh....so tanya la epp....

 Bulan puasa nie menyaksikan banyak kuih muih yang x penah2 didengar tetiba jerr muncul...surau yang dulunya sepi...Alhamdulillah kini mulai penuh..kalau dulu time2 maghrib 2 ramai masih berada dipadang...x pown still merempit di atas jalan..kini jalan raya lenggang kecuali di bazar ramadhan...

 Tapikan...bulan ramadhan nie even syaiton dan konco2nya 2 dah dirantai kemas still ada si penjahat kedua...ehhh...x2 buka jahat cuma nakal sikit jer...terpulang kat kita...lau kita boleh kontrol dia...semuanya okey jerrr..tapi kalau dia jadi raja...huhuhu...hancur musnahlah segalanya......ape dia...itulah NAFSU....so jaga diri jaga iman jaga hati...terasa nak mengumpat 2....buang jauh2...

 Bulan2 puasa nie banyak kan berzikir..kalau bo;leh khatam quran yang dah lama x disentuh 2.....bukan banyak pown 2 helai setiap kali lepas solah...3o hari..insyaallah kalau xde pape..khatam lah kita....kalau terasa nak mencarut 2...banyak2 beristighfar la ep...dapat pahala...hehe

Nad cam besa...still bertapa di hospital....hehe...merasa gak lerr bersahur n berbuka kat sinie....insaf bila tengok orang sekeliling menangis kesakitan.....serius kita pown terasa sakitnya ...huhu..nak pujuk pun Nad bukan jenis yang pandai pujuk org..kekeke...so buat muka simpati jerlah....huhu..

Okeylah sampai disini dulu coretan kali niey..ada masa Nad post lagi eppp....sorry kalau x de topic menarik ...x sempat nak buat research...lain kali la ep....take care...salam sayang buat semua...

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^











Wednesday, 17 July 2013

Salam Ramadhan....still bertapa di hospital....


Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Salam Ramadhan al-mubarak buat semua....

Nad..still bertapa di hospital....maybe next week baru boleh keluar...diorang baru jer amek air tulang blakang 2 hari lepas..n Alhamdulillah...x de jangkitan kuman kat c2... nothing happen...just diorang nak tengok balik ape yang diorang andaikan 2...doakan Nad n mama okeyh...

Well duduk kat hospital hampir 3 minggu nie macam2 ade...yang 2 bedah kepala lah...yang 2 nampak jer sihat tapi sebenarnya dah kronik...ade yang nampak dah x bley wat pape...tetoba esok dah boleh berjalan2...macam2...rasa insaf kejap ..kita yang sihat nie pown still ade penyakitnya ...MALAS....huhu....nak baca Quran bulan2 puasa nie pown malas...ngantuk la...ape lah...padahal nak kata si syaitan n konco2nya 2 dop ganggu...dah kena ikat dah geng2 2...so....yang tinggal kita dan nafsu kita...

Siapa yang bakal menjadi ketua..jika kita mampu mengawal hawa nafsu kita alhamdulillah...syukur...namun jika x mampu..lawanlah selagi yang kita mampu...berjuang  sikit..jangan mudah menyerah...

Btw...Ramdhan macam nie..buat Nad teringat masa study kat matrik...bukak puasa sesama roomates...berlari balik dari kelas semata2 nak beli daging asam makcik Kafe B yang mabeles 2...hehehe...rindu kat Cik Hawa... Cik Ain, Fizah..Akah.My roomates......rindu nak solat terawikh kat dataran...Berebut nak pegi c2...bukan ape nak duduk depan kipas..bila teringat balik...lawak pown ada..insaf pown ade...bukan ape bila terfikir niat nakl pegi solat dah jadik niat nak dapat keselesaan...nauzubillah...







 Lagi satu rindu dekat Si Busuk nieyh..lama x jumpa dia...biasa dulu lau Nad tdow mesti dia lompat naik atas katil menyelit bawah tangan...haihhhh....




Gambar merepek..hahha...1st time pakai jubah with tudung bawal yang merelip ataih kepala... .kekekee... okeyh stakat nie jer merapu meraban....amek masa sikt...lama x update blog...kekeke..bersawang bagai dah ieyh..

Jaga diri, iman...bukak puasa jangan nak rambang mata sangat..makan ala kadar..kang terawih x sampai 2 rakaat dah semput...take care ..salam sayang buat semu..

Assalamualaikum..

lots of love..

DIRA DIN^_^


Thursday, 27 June 2013

Senyum sikit plezzzzz..........................!!!!!!!!

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Alhamdulillah jerebu pown dah mula menghilangkan diri sesikit...hujan dah 2 hari...tapi still kuar memana 2 ...pakai topeng okeyh....

Esok bola....Nad dop atas pagar...tapi kelantan still yang terbaek... :) ..haha..ramai yang bising pasal tiket x  sampai sejam dah abeh...sabo jerlah bro....sokong depan tv pown okeyh apa....haha...

Semalam sehari suntuk Nad bertapa kat hospital...buat MRI untuk mama...seksanya menunggu 2 ..owhhhh,...nak marah pown ada...mana x nya kita tanya elok2 dia buat donno jer.muka pulak x senyum langsung...senyum la sikit cik kak oit...awak 2 kerja kat kaunter pertanyaan...at least kalau senyum org yang datang nak tanya pown tenang sikit ...satu lagi...main lintas giliran...adoi.....sakit pulak aty kite nie...kita punya lah tercongok macam ape jer kat c2..boleh pulak dia bawak masuk org lain...sabor jerlah..

Well..hopefully sesaper jerlah...kerja 2 biorlerrr ikhlas...jangan wat cincai2 jer...okeyh....smile ..peace.hehehe....

Btw...congrats 2 my auntie...mak itam..coz pregnant..kena bersara jap la epp dari marathon 2..hehe...hehe...mood happy sbb nak dapat sepupu baru ..kekekeke



Nad tengah rindu kat kengkawan...Hawa, ain, jie, ekah, che....x lupa jugak kat Ada, alep, safiy ngan alif aiman....bila lah nak hangout lagik..kekeke....pape pown take care la epp...bulan puasa dah nak masuk x lama lagi..banyakkan ibadah..kurangkan buat ketupat...hehe...take care...salam sayang buat semua...

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN^_^

Thursday, 20 June 2013

Baru ku mengerti....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

Salam Jumaat buat semua....moga terus berada dalam limpah kurnia Ilahi... :)

Hampir seminggu sudah berlalu ...berlalu dari apa?...barlalunya permulaan cuti sem..bermakna tamat sudah pengajian bagi tahun pertama Nad di UMK ini....alhamdulillah..Nad bersyukur sesangat sebab diberi cuti yang awal dari kelas2 lain...nak buat camne..my lecturer ade kerja..so habis exam terus memblahkan diri la....kelas lain kena tunggu dulu untuk pameran XAD...hohoho...gelk jahat kejap..kekeke

Namun ..kepulangan Nad kali nie hanya singgah dirumah hanya untuk 4 jam sahaja...lepas 2 Nad terus bertapa di hospital...menjaga mama tercinta yang diserang strok semasa menjaga pelajar camping...mungkin ini hikmahnya mengapa Nad dapat balik awal....

Kini hampir seminggu sudah Nad berada disini...merasa jerih perih menjaga seseorang...lantas Nad terfikir...dimasa kita kecil dahulu beginikah seorang ibu itu menjaga kita..rasanya tidak..banyak kekurangan Nad sepanjang menjaga mama...rsanya penjagaan kita dimasa kecil dahulu lebih high class...lebih teratur..lebih segala-galanya....sedangkan Nad yang menjaga baru seminggu ini pun terasa kepenatannya..lalu bagaimana si ibu yang menjaga kita dari kecil hingga dewasa..tidak penatkan dia..dari mana datangnya superpower itu...andai kata kuasa itu boleh dipinjam buat seketika..Nad rasa Nad akan meminjmnya...bukan apa..kuatnya kuasa itu yang mampu membuat seorang ibu tidak terasa penat lelah menjaga kesemua anknya...


Kini baru Nad merasa betapa berharganya kasih soerang ibu...betapa diri ini alpa terhadapnya...bila malam2 melihat wajah jernihnya...Nad mula teringat betapa berdosanya Nad satu waktu dahuli...semasa di awal remaja..memberontak tanpa memikirkan perasaan seorang ibu yang ingin melihat anaknya bahagia....maaf dipinta..

Insyaallah..selagi kudrat ini masih mampu..Nad akan menjaganya sebaik mungkin..keep strong mama....semuanya akan berjalan dengan lancar...lagipun cuti masih panjang.. masih banyak masa nak bermanja...:)

Oh ya..Nad x masukkan gambar2 masa menghilangkan stress kat pantai after exam asas hari 2....Nad bawak masuk dua jer okeyh....yang lelain 2 P& C...haha....moga persahabatn yang terjalin antara kita berkekalan sampai bila2..thankz Ada, Alif Aiman, Alif Anuar, Safiy... uolls such a start 2 me...whenever i go..u always there...thakz frenz....nanti kita menggila lagi di sem3 okeyh..biar dapat result gempak...macam2 lagi lah....


sampai disini dulu tarian jari jemari...sekali lagi salam jumaat buat semua...doakan mama Nad sembuh seperti sedia kala...terima kasih juga buat semua yang datang melawat ...salam sayang buat semua..take care..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Wednesday, 12 June 2013

Just be yourself...forget about others ...


Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian..

Sihat kerrr...hehe...Nad alhamdulillah sihat je...bertambah sihat..haha...hati tengah senang katakan..walaupun adela sesikit yang mencacatkan ketenangan hati 2...well..perkara biasalah kan...haha...

Minggu nie minggu exam...tapi Nad just 3 paper jer pown....haha...mesti kata x aci kan...kawan2 Nad semua menjerit ...bila Nad bagitau yang Nad punya just 3 payperrrr....boleh pekak telingan nie x lama g....yerlah...sikit2 terjerit..jelez la 2...kekeke...mana xnya diorang semua at least 6 paper...kekeke...cian korang kan....wahahaha...gelak jahat ckit..errr banyak kowt...muahaha..

Oh...menyebabkan banyak kengkawan Nad yang sibuk mengadu memacam...(Nangis mama baca entry Nad...dah macam budak x reti mengeja...huhu...sabo jerlah....) ..yerlah...sapa lagi kita nak mengadukan kalau x kat kawan kita kan......tapi jangan time susah jer carik korang punya kawan....time senang buat2 lupa ingatan...hantuk kat tiang baru tau..x pepasal amnesia terus...hahaha..

Antara aduan yang diterima..(dah macam kaunter aduan le pulakz...ahakz...) ..ramai beno manusia yang penyibuk a.k.a jelez dop mengata kat belakang..haihhh kesian lak mendengornye...senang cter bagi makhluk2 cam nie...sila abaikanlah....bukan apa menyemakkan kepala jer kalau pikir pasal diorang...orang jenis camniekan semua yang kita buat salah kat mata diorang...buat camnie salah..cam2 pown salah...last2 kita yang penat tau....tapi kalau dia tegor 2 benda yang elok..cam tego pasal agama ke apa...terima jerlah okeyh...nak suruh kita jadik baik ler 2...kekeke..

Nad pown selalu jer dengar org yang x de kerja nie dop buat ketupat berbakul-bakul...x de kerja kan... xsempat raya dah berbakul dia buat stok ketupat 2...hohoho... tapi buat donno jerlah..last2 penat jugak dia...kalau kita asyik dengar jer diorang cakap...sampai masuk kubur belum tentu diorang nie berenti...haih..manusia lah katakan...

 Anggap jer makhluk2 Allah yang tu 2 jenis pendengki tegar..x de ubat dah nak stop diorang...anggap jer ape yang diorang cakap 2 macam angin jer...kekeke....jadik diri sendiri..jangan nak negada nak jadik macam orang lain inginkan...hipokrit namanya...haha



 Aduan kedua...SAYA STRESS...banyak la ngko stress..hehe...time memain x stress pulak...haih...nie merupakan aduan biasa time dekat2 nak exam...stress la...banyak benda x study lagi lah...x sempat nak study la...ngantuk la...semua lah la...haha..Kalau Nad cam besa la...buat donno jer...x study..tapi buat muka cam study...haha...biasalah 2 kan...muka kena confident...kekeke....cara paling senang bila korang tengah tension sebab study ..releks..lagi korang tension..lagi la korang serabut ...baca jer yang mana sempat...yang x sempat 2 kira halal la...mana la tau yang korang x baca 2 x masuk exam...save bajet masa...kekeke..tapi pape pown....never ever give up...

Jangan pulak  pakai redha jer...aq x sempat dah nak study nieyh...x yah study lah....sia2 sia jer lau aq study pown..bukan boleh A pown...No..no...no...jangan dop buat perangai cam sengal nie ep...humban masuk kolam buaya baru tau....ngengada sangat...






 Ermm..lepas 2 coz of la..aduan pasal cinta...Jadik dokter cinta kejap..kekeke...tapi x pe ..memandangkan Nad la yang paling waras sebab x terlibat dalam masalah2 yang diatas 2...so kenalah jadik kaunselor jap...err...lama kowt...wakakaka..

Sayang oitt..kok ye pown nak menjelezkan diri sendiri sbb ur boyfie lebih banyak abeskan masa dengan dia punya jangan lah nampak sangat...x payah nak jelez2...buang masa jer...baik pegi makan eskrem dari dop jelez tak tentu arah...lagi satu ...sesikit nak jelez bila  pakwe or makwe cakap ngan org yang berlainan jantina...normal le 2...x kan dia nak cakap ngan sama jantina jer kowt..kang Nad suruh pegi chek dia 2 straight ke tak baru tau...haih...

Ok..kalau kata x boleh nak elak rasa jelez 2..masih diterima...tapi pikir la epp...kitakan still study...benda2 cam perbincangan kumpulan x dapat dielakkan...x kan la korang nak bannned dia dari masuk grup yang berlainan jantina kowt...haih...lagi satu korang 2 sapa...stakat boyfrien ngan gelpren jer pown....x yanh nak over jeles...x de maknanya...so pikir2 la ep....control diri..jaga iman...jaga hati...just  relaks...n control yourself....smile always....




Panjang ler pulaks...haha..besa lah 2...Btw...semalam pegi merambu...errr...melepak kat Pantai Irama...with ada, Alif Aiman, Alep n Safiy...best gak...hilang stress...err...bukan stress pown...seronok main air jer..hahaha....papepown..mmg best lah....hehe...Juas one more paper 2 go...hope buat yang terbaik...even nampak cam senang...tapi stilll buat yang terbaik...Gud luck semua...after this...sayonara first year...hai2 second year...dah semakin dewasa...haha...take care...salam sayang buat semua...

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^