Wednesday, 28 November 2012

Hati sudah berkata ...namun bibir membisu seribu bahasa,,,

Assalamulaikum teman...

Moga terus dalam limpah kurnia ilahi...hehe

Alhamdulillah semalam genap sudah umur Nad 20 tahun....roomate masa kat matrik pakat dop msg... welcome to the veteran club...huhu...sentap..heh..x delah gurau jer...buat apa nak malu kan....umur memang diciptakan untuk terus meningkat agar kita sentiasa sedar yang kita bakal tiba ke destinasi yang dituju...sbb... dunia niekan persinggahan semata-mata...

Well nasib baik tahun nie aq x delah kena baling tepung bagai macam kat matrik 2...At least my beloved housemate...makcik ama, farah, ain ngan zarith bermurah haty belikan aq kek...memang sedap sangat....Thank bebeh..hehe...

 Thankz buat semua yang wish... x kira lahvkat msg ke kat fb ke walau macam mana sekalipun Nad nak ucapkan terima kasih...

Tadi entah kenapa masa nak pegi kelas tergerak hati nak pakai tudung yg dah lama terperuk dalam almari...bila pakai terasa lain perasaannya...(jgn dop pikir bebukan ek....) Rasa cam tenang jer...hehe...adakah terbuka pintu hati nie....jeng...jeng..jeng..mungkin kerana seseorang jugak...hehe..tapi yang paling x bestnya...ada yang tegur  cam perli...warak sekarang...er....salah ker pakai cam2....x kan...

Hmmm...papejelah korang nak cakap...at least aq try utk berubah walau mungkin x banyakkan...Insyaallah aq akan try untuk lakukan setakat yang termampu oleh kudrat ini...

Esok x de kelas tapi tersa nak berjalan2 ke pasar pagi esok..saja nak mencuci mata..hehe..walau ada seorang hamba allah nie cakap aq nak pegi beli ikan...banyak la dia...lau boleh masak kat hostel...dah lama benda 2 dop dalam kuali tau...hehe

Insyaallah kita bertemu di lain hari...maaf lau terasa post kali nie tiada info berguna buat semua...

Assalamulaikum...night

salam sayang,

DIRA DIN ^_^


Friday, 23 November 2012

Nak buat lompatan saujana gak......

Assalamualaikum sahabat tersayang....

NOTHING IS IMPOSSIBLE

Pagi2 lagi dah bukan fb...then tengok seorang lagi teman tersayang buat lompatan saujana...wow...terkedu seketika..comel pun ada bila tengok sahabat tersayang dah start pakai tudung labuh...moga terus berkekalan...

Seketika terdetik...Nad nie bila la nak berubah ek...orang lain dah start ...kita masih terkial-kial di awal lompatan...bila nak startnyer....takut orang lain dah lama habis kita baru di pertengahan...huhu...

Teringat kata seorang sahabat dulu...Bila hati terdetik...buat terus ...takut nanti ALLAH tarik balik hidayah yang dia bagi 2....haiyoooo...entahlah...x pe lah ...berubah slow2 kan....

Tadi round2 blog...pegi kat blog kak ita....tengok resepi miles crepe dia....aduhai...lapar pulak rasanya ...hehe...balik cuti nanti nak try buat lah....hari 2 dah try buat muffin...Alhamdulillah licin bila bawak balik hostel....Jujurnya nad bukanlah seorang yang pandai masak...tapi stakat nak masak biasa2 2 boleh lah....x delah expert macam my beloved mama...semua dia pandai....

Kadang -kadang terpikir gak....golongan mak2 nie ada superpower kowt....macam mama nad lahkan...
Pagi mengajar, petang balik masak, malam menjahit....diorang x penat ke...ngan anak2  lagi, husband lagi..sampai nad pernah cakap...kalau lah jadik mak nie boleh dapat superpower macam mama...nad nak kawin awallah....hehe...terus kena bebel...study pun x habis g...ada hati nak kawin...boyfriend pown x dak...nak kawin bukan pakai cekup jer...perit gak kena bebel...hehe...tahan jerlah ...sapa suruh bukak topik sensitif macam 2...kan dah kena...haiyooooh..sabo jerlah...
tapi kan.....memang tabik lah kat golongan mak2 nie....hehe...mama i love u...

Oh ya, pasal tips menjejak kaki ke universiti 2...nanti nad sambung lain kali la k....hehe...sori tau...

Pagi nie nad ada test sebenarnya....doakan nad tau...bukan apa baca 2 dah... tapi hati nie x brapa yakin ngan kebolehan diri....semangat x dak....huhu..

Sampai sini dulu tangan mngetuk keypad...salam sayang buat semua...

Assalamualaikum..

DIRA DIN




Wednesday, 21 November 2012

TIP BUAT YANG BARU KE UNIVERSITI


Tip-tip menjejakkan kaki ke universiti...
Assalamualaikum buat anda2 yang dirahmati semua....
Harap –harap sihat sentiasa..well hari ini Nad nak kongsi beberapa tip tentang apa yang perlu kita buat dan apa yang kita x boleh buat bila kita mula menjejakkan kaki ke alam universiti dan matrikulasi....kira macam senarai do n don’ts la nie k....Tapi nanti nad buat pages laen la jgak...yela x kan la nak sumbat semua dalam satu post kan....nanti korang jugak x nak baca...huhu...
                      
SEBELUM PERGI KE UNIVERSITI/MATRIKULASI
Ingat sekarang hanya selangkah lagi untuk anda memasuki tempat idaman golongan educated(means orang yang nak belajar of coz la nak masuk universiti kan.....ada ke yang x nak masuk)..hehe.. Jangan sekali –kali pikir macam nie “Ala ..orang laen pown masuk gak tempat nie...sama jer ngan sekolah...dah masuk nanti belajar je lah...keluar universiti nanti kerja ...apa susah”...Urghh....pleaselah jangan ada terfikir pown benda macam 2 k....campak jauh2 fikiran macam 2..Ingat... Kitakan bakal mahasiswa/mahasiswi..Kenalah matang sikit...Betul tak...^_^...

Sekarang cuba chek senarai kat bawah nie...

1.Adakah anda telah bersedia secara mentalnya untuk melangkah ke alam menara gading? Tolong update status dalam diri yang anda bakal jadik seorang mahasiswa/mahasiswi...bukan budak sekolah yang siang berada disekolah malam dop melepak kat kedai mamak...

2.Adakah anda telah siap mengisi semua borang pendaftaran yang disertakan oleh pihak Universiti?..janganlah pulak dah dekat dengan tarikh nak daftar 2 baru kelam-kabut nak pergi cop 2 cop nie...make sure segala jenis surat akuan sijil2 telah dicop dan dibuat salinan ...gambar pasport of coz lah amat2 diperlukan....so buat banyak2...

3.Adakah anda telah membuat pemeriksaan kesihatan(nie penting tau terutama bab x-ray    2...kalau klinik kerajaan kena buat tempahan tau) so make sure buat awal2

4.Sudahkah anda mengemas segala jenis barangan peribadi serta alat2 tulis untuk kesana?. Pastikan anda telah mengemas 4-5 hari sebelum berangkat..cadar dan bantal tolong bawak kalu anda x pasti adakah ianya disediakan(kalau budak matrik biasa bantal dah disediakan ..tapi bawak jer satu lagi pown ..macam lah cukup bantal satu jer....hehe)

5.Tanya sesiapa yang belajar disitu mengenai budaya dan keadaan tempat belajar yang dituju..(bukan apa laen tempat lain cara hidup dan budayanya...so untuk elakkan terkena culture shock baik lahh anda2 yang hensem serta comel nie buat rujukan sedikit ye....)

6.Yang nie paling penting tau... TRY SURF DULU APA YANG AKAN ANDA BELAJAR DISANA DAN APA YANG ANDA PERLU SEDIAKAN YANG BERKAITAN DENGAN PENGAJIAN ANDA..(bukan apa takut terkejut macam Nad lah....ingatkan belajar sejarah semata-mata ...sekali lukisan pown kena blajar gak...mana x terkejut...huhu)

Setakat nie dahulu perkongsian Nad... lain masa berjumpa lagi...

Opsss ...terlupa pula ... Tahniah pada my beloved cousin Ammar ngan Maisarah yang baru  je dapat 5A dalam upsr baru-baru nie...Teruskan usaha k....caiyokkkkk

Assalamualaikum...

DIRA DIN 

Friday, 9 November 2012

NEARING 20....heh...

Assalamualaikum....


Let others lead small lives, but not you. Let others argue over small things, but not you. Let others cry over small  hurts, but not you. Let others leave their future in someone else’s hand, but not you.” –Jim Rohn

Moga dirimu terus dalam limpah kurnia Ilahi...amin..

Memalam camnie tiba-tiba terpikir pasal something.....(banyak betul benda yang nak aq pikir)...adakah 2 merupakan tanda2 mula nak jadik dewasa....ahakz....    (-_-)...merapu jerlah...wlau pown hakikatnya x lama 2 dah nak masuk 2 series...oh no......(@_@)"..takut lah pulak...

But don't worry aq bukan jenis yang x leh trima hakikat dah melangkah masuk angka 2 2....hohoho...
Balik pada citer yang aq terpikir tadi ...sebenarnya kan....aq kan...terpikir ...pasal ...tujuan hidup aq...

Maybe ada orang akan kata.."Ler bukan ko 2 tengah belajar ke skunk...wat menda ko dop pikir pasal benda2 cam2...belajar jerlah..."...

Err...2 betul tapikan ...aq x delah obsess sangat pasal belajar....coz belajar kita kena relax....(tapi jangan plak cakap" aq x bleh nak belajarlah...x de mood...)...hehe jawabnyer..hantukkan jer dia 2 kat tiang baru dia ada mood gamaknya...mengada-ngada..heh...


Believe in yourself and there will come a day when others
will have no choice but to believe with you.” –Cynthia  Korsey

Nie gara-gara baca something kat buku la nie....wat aq terasa yang aq kena start rancang apa yang aq nak buat even aq still blajar...Hidup kena rancang...lau x kelam-kabut...Walau ada yang cakap just go with the flow....memang tp kalau terlalu mengikut arus bimbang x sampai ke tepian nanti...lemas di tengah lautan...saper nak tolong...

Hmm...tapikan sebenarnya aq takut nak jadik semakin dewasa nie...banyak sangat dugaan dalam hidup yang kita kena hadapi...kan...dari sekecil hama sampai sebesar rasaksa masalah sentiasa bagi senyuman mesra yang selepas 2 akan hadir dengan pakej sakit kepala beserta tangisan ...heh...

Seronok tengok budak2...especially budak sekolah rendah....tengok diorang gelak tawa....gaduh2....alahai rasa cam nak balik semula kat zaman 2....sbb kita dapat tengok muka2 yang penuh ketenangan....hehe...muka orang x de masalah..Tanpa sedar kita tersenyum sendiri...

Bila stress jer ...tempat paling sesuai untuk aq release tension n so on 2...aq akan pergi kat tempat ramai budak....sedar2 dah hilang tension 2...hehe...try ler ek.



Rasanya sampai di sini dulu la ekk...esok kena bangun awal...bersiap nak balik kampung.....Lenga ....wait for me...hehe

Assalamualaikum...

DIRA DIN^_^.



Sunday, 4 November 2012

Bila hati terdetik ....

Assalamualaikum....buat pembaca yang dirahmati oleh ALLAH S.W.T..

Moga terus berada dalam rahmatNya yang tiada penghujung....amin..

Memandangkan minggu nie n minggu depan aq still cuti mid sem...so x de wat ape dop melanggut jerlah...huhu.. tapi melanggut yang berfaedah ler...bukan dop pikir menda laen...

Pikir punya pikir teringat lah adalah sorang sahabat pernah msg kat aq nie dulu...lbeh kurang camnie lah ayat dia

"Kak nad...kak Nad x nak pakai tudung labuh ke?...

"Errr....tdung kak nad sekarang x cukup labuh g ker?"...(jawapan time rasa insaf x masuk dalam hati...uhuh)

"Kak Nad bila dah rasa terdetik dihati ingin berubah buat jer....x salah kalau kearah yang lebih memenuhi syariat islam kan....apa salahnya kita permudahkan suruhan ALLAH S.W.T...moga dia akan permudahkan urusan kita dia akhirat kelah"

Tetiba rasa insaf kejap.... Tetiba bila dop sensorang chek balik diri pikir balik ape yang diorang cakap...rasa cam diri nie still x betul...huhu...SO moral of the story...kena kuat iman bila nak berubah...hehe...kalau x kuat jadik lah cm aq....


JIKA DUNIA INI HANYA SATU PERSINGGAHAN , MAKA PERBANYAKKANLAH BEKALANMU KERANA KITA HANYA ADA SATU PERSINGGAHAN ......

Semalam, alhamdulillah slah satu doaku bakal termakbul....moga kali ini apa yang aqu hajatkan dirahmati....semoga apa yang aq inginkan selam ini termakbul....doakan kebaikan ku ya,....

NEVER WISH LIFE WAS EASIER, JUST WISH THAT YOUR LIFE IS BETTER...

 
 Stakat nie saja coretan aq.....moga  korang semua terus mengorank langkah menjadi mulim sejati...tegar menongkah arus  mengakkan keadilan...amin

Salam ukhuwah

DIRA DIN....^_^