Saturday, 8 August 2015

Childhood Memories.... part 1(Childhood book)

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian...

Sihat???..hopefully sihat lah yek... kat Kelantan tercinta dah start hujan... musim bah bakal bermula ... yeahhhhh...hahaha... maknanya pegi kelas kena berpayung la ....heeen hopefully rumah sewa x banjir pulak kali nieyh... xlaray nak meredah air diiringi sisa2 longkang ... euuwwww...hahaha

.....CHILDHOOD MEMORIES..
PART 1(BOOK)

Actually Nad dah lama nak buat entry pasal kenangan zaman bebudak dulu...
zaman main masak2.. main cikgu2...doktor2...
muka comot dengan hingus meleleh  xdak org nak marah..
hahaha...
bukan apa..setiap kali main game EMILY;CHILDHOOD MEMORY.. mesti kepala rewind balik  betapa seronoknya zaman bebudak dulu...
heee... zaman kena rotan sbb main xingat donia..
mana xnya.. balik time maghrib.. 
mmg tadah betis la jawabnya..hahaha..

Back to our title..
Buku zaman bebudak...
seperti yang sedia maklum..
Nad= hantu buku...hahha yeke...
ye kot...
genetik mama...minat buku..infact semua adik bradik Nad giler buku..especially komik
huihhh... siap gaduh kalau beli komik... sekarang baca kat lappy je...
hahaha... anime dah ada..

Buku komik first Nad baca.. Kindaichi ..
Best... sampai sekarang dok baca .. layan anime ngan drama dia...
x kenal ehh... 
dek kerana pengaruh manga nie la...teringin nak jadi profiler...
dulu kecik2 cakap nak jadik polis je...
(tapi belajar lari terus dari apa yang nak...huhuhu)


Buku kedua....
nie hah... Pengaruh mak sedara...
sbbnya.. setiap kali bufday.. buku antara hadiah yang diterima..
pernah dia bagi buku hardy boys nie spuluh bijik..
xtido malam semata2 nak habeskan..
(Nad jenis baca buku x suka tangguh2 baca..kalau boleh dalam masa 2 jam settle..)
haha..
Oleh sbb sekarang duit semput... bajet larik pegi beli buku  Percy Jackson tuh..
makanya... download ebook jerlah..tapi BI punya version la... mana nak carik Bm version dalam tenet....uhhuhuhuhuhuh
Nancy drew punya series.. baru habes tiga.. ade46 bijik lagi x baca..cuti dah nak abeh...
Hardy boys xsentuh lagikk...


 Komik favrouite lepas kindaichi.. nie dia.. Detective Q.. full anime ade dalam lappy..
memula baca darjh 3 kot... beli curi2.. then kena sita ngan mama...
sedih wooo.. sehari nages xde org pujuk...
kecik aty gua tau x...
xpe...tapi komik nie mmg the mest..
mmg stail Jepun.. sweet.. family relation, friendship ngan comedy..
tapi still serious...



Yang nie..Nad baca maybe dalam darjah 5 gitu kot..
bapak sedara punya.. 3 kotak dia ade...hambek ko.. setiap kali balik Johor je boleh baca..
N dalam seminggu tu  mmg setiap kali nak tido buku nie dok tepi bantal..hahhaha..
suka baca sbb lukisan dia perghhh....dengan pedang dia mcm2 jenis.. dengan rambut dia lawa2 dia lukis.. teknik serangan macam2..
Penjejak Awan gonna miss u...
dah lama x baca.. last skali maybe Form 4 kot...
Nad xpernah baca starting dia camne .. dan x pernah tau ending dia camne...
but still love this comic...


Nie satu lagi buku zaman bebudak.. haritu dapat voucer buku...amek sampai lapan bijik..
buku dia sesui untuk bebudak...cerita dia pown banyak pengajaran
paling Nad ingat.. Biscuit tree...hahaha..beli yang ritu x abeh baca lagi...
x sempat....


Yang nie salah satu keluarany Moy yang Nad baca... sekali ngan UJANG..Apo...
sama jugak pengaruh bapak sedara... sampai sekarang ade lagi kat rumah..
x kena bakar dengan haji Din...kahkhakha...
Ujang slah satu komik melayu yang Nad salute...sbb Nad membesar dengan buku2 dia..
sedih bila dengar buku2 tu dah xkuar dah..
macam buku Blues..lama dah xde..masa Nad form 5 kot dia stop..
buku tu la Nad paling sayang...
banyak pengajaran dalam buku tuh.. tambah2 part tazkirah dia..
perghh.. sentap seyhh...
Nad suka satu novel bersiri dalam ujang... Cintan Cintun 100 cm..
haha rindu..huhuhu..sedih tau x...
xde lagi lawak2 antarabangsa dalam tuh..
xde lagi PCD n Lady D..
huhu...

Ok.. stop2...sebelum kelaut menulis..better stop..hahah..
so korang camne... ape buku yang berkaitan dengan childhood memories korang...
cer share sikit sorang...haha
btw..stay tuned untuk CHILDHOOD MEMORIES PART 2...
Pasal ape pulak???
secret...hushhh..

So toward parents kat luar sana.. semailah sikap suka membaca kat anak2.. bukan setiap kali kita nak buat kerja hulur Ipad suh anak main games.. thats not good for children growth u know... salam sayang buat semua..love u..opsss lupa pulekss... happy graduation days Mr S...bye uolss... love u...muahhh..

Assalamualaikum
lots of love

DIRA DIN^_^

.

Tuesday, 4 August 2015

The Road That Not Taken....

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian...

Selamat Hari Raya... x trlambat rasanya.. rayakan sebulan.. puasa 6 dah abeh blom..hahhaha..Harapnya sihat2lah semua yek seiring dengan naiknya jarum timbangan ....hahaha joking2...

Nad?.. Alhamdulillah.. sihat...Cuti sem dah nak abeh...lagi dua minggu mula penuh diari kehidupan sebagai pelajar...setahun jer lagi nak habes degree... sambung master???.. insyaallah dalam perancangan.. kalau diizinkan status pelajar diteruskan jua..kerana proses pembelajaran tu xterhad pada umur dan medium...

Tadi tengok anime..ada satu frasa nie.. the road that not taken.. 
teringat satu sajak dengan tajuk yang sama..
search...
lalu kenangan mula berputar...menggambarkan andai dulu ...
hahaha...
serius xde istilah menyesal pon dalam hati perut nie.. 
just imbau kembali every decision that i've been made...ape effect dia kat Nad....
sama macam sajak tuh...
sbb setiap plihan yang dibuat kita yang pilih sendirik...
mcam kita nak makan la...
ke ada org yang paksa kita nak makan ape..
maybe ada.. tapi kita yang kena pilih nak ikut ke xkan...


Jujurnya sajak nie banyak ade kena mengena dengan Nad.. It's my first poem that give strong impression to me...
Nad xsure form berapa.. but sajak nie buat Nad terfikir apa yang dicapai pada masa depan..
senang cakap... ape Nad impikan ...
well of coz sbb masa tu xmatured lagi..
ape yg diimpikan mcm bebudak.. hahaha...
nak happy family...
be a good daughter...wife .. mother...grandmother...hahaha..
nak berjaya dalam hidup...
impian yang xde details..
Impian seorang remaja ...


Rasanya semua orang pernah ade impian... pernah kena buat keputusan sukar dalam hidup..
Contohnya.. nak sambung blajar kat mana..
nak amek sains ke sastera..ke akaun..
nak kerja kat sini ke situ...nak pilih mamat hemsem ke mamat baik..ehhh..
hahaha..
well. . sema org pernah berdepan dengan pilihan...
tapi akhirnya kita akan pilih jugak..
then kita akan tertanya.. kita buat pilihan nie x salah ke..
lama2 nanti.. kita terfikir kembali..
kalau kita pilih yang satu lagi ape efek dia kat kehidupan kita ehh...
boleh nak mereview(sorry broken english...hahahha...)
But dont u ever regret with it...just dont



And with every decision that u ever make... lies a huge risk..
well life without risk is not fun...(org yangcakap nie pown penakut nak amik risiko jugak sebenarnya..kah)
Tapi bak kata2 kat atas nie... jangan risau dengan apa yang bakal kita hilang...
fokus pada apa yang kita perlu dapat...
paham...



The road that not taken... still wondering what is waiting at the end of the other path...
Good or Bad???... 
who knows...heee
Just keep moving dan abaikan orang yang yang pernah buang kita... kerana persahabatan tanpa sifat saling percaya tidak berkekalan...ape yang aq merepek nie...hahhaha..

Salam sayang buat semua... hope everything gonna be okay.. mimpi yang indah2...mimpi kawen ke... dapat duit 2.6 million ke...hahahaha..love u ...muah...

Assalamualaikum
Lots of love

DIRA DIN^_^


Monday, 13 July 2015

Resepi biskut sesuka hati... samperit jem mangga

Assalamualaikum....ya akhi&ukhti sekalian...

Sihat kah semua... adakah sudah sedia menghantar tetamu kita.. Ramadhan...huhuhu
Hope semua sudah sedia la ehhh....

Nad tengah menunggu biskut siap dibakar... bau satu rumah..hahahah... biskut sesuka hati... xdak dalam resepi...kihkihkih...ke ada...

Biskut nie nama dia samperit jem mangga... hahaha.. alkisahnya... abah nad pegi panjat pokok mangga depan rumah.. ingat sikit sbb nampak macam 2-3 ketul je atas pokok... sekali bawak turun amek kooo... 2 bakul... dekat 100 bijik gak la... tnganga jap...peram ngan kabait.. masak ... xtau buat apa.. banyak bukan main... makan ..makan...dan mkn...

akhirnya xlarat nak makan..maka bg mengelakkan pembaziran.. ceh... senang citer bagi mengelakkan jadik saudara syaiton.. maka mangga tersebut bertukar menjadik jem mangga...hahahha... tapi bila dah siap xdak org nak makan ler pulak..

malam nie buat le biskut samperit..kononnya samperit lerr...tapi kira samperit la kan...kalau guna adunan samperit.. tapi memandangkan tangan xkuat nak menekan doh.. maka jadik la samperit lobang kat tengah macam kuih kepit hidung tu....

Memula letak choc cip kat lobang tu.. lepastu malas nak meletak.. buat kosong je..konon nak letak choc filling la kat dalam... n lepas tu ntah idea datang dari mana letak la jem mangga...
buat 1 tray je... makan2.. sedap pulak... hahahahaha... btw.. bley je try nnt... Samperit jem mangga....sdaapppp....puji diri sendiri...kihkihkih....

nak resepi gak ke....

1 cawan gula icing
1 cawan tepung jagung
1 cawan tpung kastard
1 butter..nad guna buttercup 250g
1 biji telur
tepung gandum

pukul butter ngan gula lepas tu masukkan tepung kastard ngan tepung jagung.. uli then masukkan tepung gandum sam pai doh x lekat kat tangan.. kalau rasa cam kera tu masukkan butter ckit...uli.. letak dalam plastik balut kertas then letak dalam peti 3 jam...nak buat terus pown x pe...
bawak keluar doh.. bulatkan size guli tekan kat tengh...ltak jem.. bakar smpai masak..suhu 180c...

Jem mangga.

5-6 bijik mangga ..amek isi je.. nak lg best blend isi..
gula 2 cawan.. kalau xnak manis kurangkan gula...
air 1 cwn

masak sampai pekat...hati2 sbb skit wooo kena jem yang tengah panas.. tangan dah penuh parut...huhuhu..hope hantaran xturun la yekkk..kihkihkih.. jem nie sejukkan then letak dalam bekar bertutup.., tahan le dalam seminggu lebeh camtu kalau x habis...boleh makan ngan roti bakar.. xpown buat topping kek..mabeles...

First time kongsi resepi...hahhaha...insyaallah .. kongsi ilmu ngan org xrugi...heheheh... gud luck...nnt nad tulis lagi yekkk.. kalau ade masa...xbz tapi tahap malas tu.. adoiii..xtau nak kata la...

salam sayang buat semua.. happy graduation buat z... happy to see u graduate... gud luck in ur life.. ade masa kita kan bertemu semula.. insyaallah... take care sayang2...hahaha..

Assalamualaikum...

lots of love
DIRA DIN^_^




Thursday, 28 May 2015

2nd Journey... Perkampungan Temiar Gua Musang....

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian..

Apa khabar???... sihat ke...tengah pening2 buaya...ade ehh..hahha.. al maklumlah satu minggu lagi untuk sem nie berakhir sebelum cuti study week... Ingat nak balik rumah.. tapi tu belum tentu boleh balik... ade assement baru pulak....uhuhuhuhu....

Nak exam pulak x lama lagi... 3 paper je. . tapi bebannya macam 30 paper... haha...sabo jerlah...dengan masalah tah pape... biasalah tu... nak abeh sem katakan... masalah mmg suka timbul time hujung2 nieyh...kikiki...

Okeyh nie nak cerita pasal 2nd trip...lepas balik dari Penderas hari tu.. rehat sehari basuh baju semua.. esok tu terus packing untuk ke Gombak.. Pegi dengan budak kuliah lain x seronok sangat sbb x brapa nak kenal.. tapi still better sbb ade kawan.. Fana dengan Jun...

Memula btolak dari Klantan pukul 5 ptg... sampai kat hentian dalam pukul 4 pagi macam  tu.. kecik dan amatlah x selesa nak mandi solat semua. yelah jumlah semua ramai mana nak muat surau yang cinonet tu...then seleps tu terus ke Muzium Orang Asli Gombak...

Kat sini everything is all about orang asli.. Ape je pasal org asli.. dari jenis rumah, cara hidup, budaya, berapa kaum orang asli, statistik, u name it.. everything u can ask and find here.. Kalau x jelas boleh je tanya petugas kat sini.. and kat sini ade jugak kedai cenderahati yang diselia sendiri oleh orang asli kat sini.. ade patung.. ade gasing, hiasan rumah pown ade... Nad x beli pape.. sebab masa trip tu duit tarak ade... dalam purse ade 40 hengget je... cukup buat makan je.. hahaha.. sedih...kiikiki..


Excited.....hehhhh


sebahagian dari diorama kat muzium nie...ade masa pegi la melawat...pahammm...


Antara perubatan herba masyarakat orang asli....lebeh kurang melayu punya but nama mungkin ade lain sikit...


contoh rumah masyarakat orang asli yang ada kat sini.

 Lepas dari pegi muzium orang asli, suddenly the plan was changed... kitaorg terus pegi ke Muzium Negara...hoyehhhhh... lama x amek bau KL.. x bley blah...kahkahkah...1st time pegi sini... ramai nau org datang...kat sini basically ade 4 bahagian bermula dengan galeri A.. galeri prasejarah... gambar x banyak... sbb.. KAMERA Nad HILANGGGGGG masa kat Temiar tu... sedihhh...

pakaian masayarakat kat malaysia...


zaman portugis... kat kawasan nie lawa... rasa macam kat melaka la pulak..hahaha


Bunga emas...ufti zaman dedulu.. agak2 kalau jual dapat brapa juta eh... kayoooo...



Melaka lagikk


Basikal jepun... macam basikal rumah atokk.. besarr


Excited giler masa jumpa benda nie.. mana xnya sejak form 1 dok terbayang macam manalah rupe benda nie yang real..
sekali depan mata ,.. haa tengok la puas2..ahaha..
banyak lagi...maklumat kat sini...ade bahagian kesultanan melayu,.. banyak mengenai senjata budaya perhiasan diri ..

balik dari Kl.. terus ke gua musang.. Nad syak yang budk jual hot n roll tu mesti dah hafal muka Nad.. mana x nya setiap kali singgah rnr Gua Musang mesti singgah beli kat situ hahah..masa kat Temiar tu.. bagi Nadla kan... banding ngan penderas.. majoriti masyarakat kat sini x brapa nak mesra..haha.. maybe sbb kitaorg xbanyak masa ngan diorang kot.. . so diorang x mesra.. tapi Nad punya family angkat boleh kata peramah la jugak..

Diorang banyak bagi kerjasama masa kita orang tanya maklumat mengenai kaum mereka,antaranya mengenai budaya , terutamanya aktiviti harian mereka..banyak dari mereka bukak ladang ubi ngan pisang.. ade sesettengah dari mereka hidup agak daif.. sbb banjr besar baru2 nie..ade penempatan sementara yang dibina untuk mereka kat RPS Kuala Betis nie..balik dari Gua Musang terus terbongkang.. penat woiii... ingat x penat ke pegi rentas Malaysia ..haha

Pape pun.. wish me luck  haa..nak final.. nak siap kan FYP yang errr.. krik2..hha.. struggle untuk 3 hari seterusnya nak siapkan banyakk assement..huhuhu... hope sempat siap...take care.. salam sayang buat semua...love u.. muah setepek..

Assalamualaikum

DIRA DIN ^_^


Sunday, 24 May 2015

1st Trip ke Kg. Penderas Pahang...its awsome...

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian..

Sihat?... lama x menulis... lama x bukak blog.. punya la janji sebulan nak tulis 2-3 kali.. tapi hampeh... haha... janji dicapatikan betollah...na buat camne..bz2..haha... Moh le kita story morry...banyak benda nak cerita... tapi slow2 la ehh....

       Sampai mati pun xakan habis bz tuh...kan...kan..kan.bz la jugak.. tapi kerja x jalan pown...biasalah tuh..dah nk abeh sem ... banyak la benda tergendala... as usual..
Tengah stress..haha.. stress smpai kerja banyak tergendala.. sampai 3 minggu straight balik rumah.. x penah Nad buat...buang tabiat sejak dah tua nieyh... tua ke????????...no comment.

        Btw... cuti mid sem hari tuh... awal bulan 4.. dah lama dah baru nak update...haha...kitaorang satu kuliah pegi buat trip untuk subjek muzium ngan objek seni... Ke Pahang...memula pegi Muzium Sultan Abu Bakar Pekan... lawa..dan amatlah disyorkan bawak budak2.. biar kenal sikit pasal warisan kita nieyh...lpas tu pegi ke Kg orang asli Penderas...

      Masyarakat kat sini amatlah peramah... dan sangatla seronok berada kat sini...




 after half day x makan... semua makan macam zobie terlepas... lapar seyh....
Jagung is yummehhh...


Second group of zombie...hahaha...kebuloqqq...


3 in tha morning... masjid Pekan..
ngantukkk...org lain tido.. kita dah bangun..nak mandi awal punya pasal..
btw.. masjid yang indah...


bangun pagi joging dulu.. sihatkan minda yang x brapa nak centre..
depan masjid pown bole...


breakfast is must... operasi membedal roti canai di pagi hari...
nak makan udang galah.. sekali RM 5 sekor...hancuss harapan...makan dalam mimpi pown bole..


Sebelum ke muzium.. selfie is must!!!!!!.
Bertingkat2...

\

our 1st destinationn....
MUZIUM SULTAN ABU BAKAR PAHANG...



Da sampai ke Penderas...
ade macam muka pelarian x...dengar beg berbondong2...


Nasi ayam selepas sehari atas bas... kematu bontot wooo

Taklimat perjalanan program.. duduk je mana yang ok..


Taklimat pembahagian keluarga angkat oleh ketua pengarah yang errr...haha
fatah amin..kihkihkih..
Family angkat lain mak lain bapak...hahaha


 aerobik bersama student org asli..


org lain buat persembahan.. korang brkelah..


 ustaz dua alam..boleh jadik ape je...


 with sweet child  kat taska penderas...


The big bosss...


gorgeous girlsss... haha


jom makan kacang....


gemuruh jiwa...menuju ke puncak jaya...oyehhhh...

Amacam gmbar trip.. bestkann... haha..bila la nak pegi lagi.. rindu sama family angkat....rindu pada kenangan sepanjang perjalanan program.. pahit ke manis ke.. everything is the best there...rindu kamooo semua... love u all...over x..hahaha...next post insyaallah.. i will post about  my second trip to Temiar... stay tuned...heee

Last but not least... kuatkan semngat untuk sem nieyh...banyak dugaan...tapi ingat everything comes for a reason... to make u stronger... hehe...yang penting.. solat jangan dilupa.. ko nak nages ke meraung ke... tergolek2 ke.. ingat... solat jangan nak skip....mengadu kat yang paling berkuasa....
salam sayang buat semua..take care love...

Assalamualaikum...

DIRA DIN^_^