Friday, January 25, 2013

16 Fact about babies...wheeeeeeeeeeeee


 
 Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..
Salam jumaat buat semua...semoga terus ceria2 selalu la hendaknya ek...hehe..
kegatalan..hidung..nak demam kowt...kowt je okeyh.....x larat nak demam da skunk..huhu..pagi tadi terbangun awal gler.....keke..bleyh pulak maen ter..ter...mana x nya ingat jam 2 yang salah..rupanya mmg btol kul 4 pagi..bangun jerlah..then Nad dudk2 dalam bilik..wat donno..baca sherlock holmes....do nothing yang boleh dikatakan agak berfaedah..
And then..rasa macam asallah rumah nie senyap jer..Pegi kat luar tengok rupanya the whole family  dah pegi ke pasar..without me..what tha...grrrr...menyesal dop dalam bilik..huhu..tapi x kisah pown..hehe..
Masa layan fb tadi nampak someone..x kenal..update status pasal baby nie...so layan jerlah...lgpown tengah jelez coz..ramai kawan2 Nad sbuk dop update status pasal diorang punya anak sedara...saja bikin panas..tau lerr Nad nie anak sulung..macam mana nak ade anak sedaranya...huh....okeylah layan dulu fakta2 kat bawah nie...wheeeeeeeeeeeeeeeee..
 
16 FAKTA MENARIK TTG BABY...
 
1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan.

2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.

3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.

4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir. Korang ade x..try pegi chek sat...hehe

5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.

6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan. Aiii kecik2 da rabun..makan carot bebanyak ea...

7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.

8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan

9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.

10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.

11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.

12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.

13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.Hurmm ..so nnt da ada baby sendirik kena try la ek...betul x fakta nie..

14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari. Usahkan baby kita yang dah besar panjang nie pown kalau tido mati 2 sehari suntuk x sedar2 lg...kekeke

15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.

16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.That's why lau nak ajar anak berenang elok mulakan masa dia still baby lg okeyhhh

That' all for today..(ceh macam bg ceramah le pulak..kekeke)..by the way..take care ye...salam sayang
Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN^_^