Sunday, 17 March 2013

Makanan yang sesuai mengikut jenis darah...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Moga terus berada dalam lindungan rahmat ilahi la hendaknya...sihat ke semua..Nad ade la sesikit rase cam nak demam...x cukup minum air masak kowt...huhuhu....

Sedikit kepeningan dengan due date assingment yang bersusun....tapi malas nak buat.ekekekee..ade pulak cam 2...huhuhu..by the way..korang ade idea x ape yang sesuai utk dijual masa minggu keusahawanan..x de idea la...lau ade idea pape just tinggal kat c-box kat sebelah eppp...


           Nie merupakan sijil yang kitaorg dapat sempena gotong royong...rumah terbersih...kekekeke...

Masa melilaukan mata blog walking tadi sesambil melayan runningman yang semakin kelakar x hengat 2...teringat lerr pulak kat entry Nad sebelum nie pasal darah 2 kan...x tau sila cari entry yang tahun lepas punya eppp....so kali niey Nad nak buat entry pasal makanan yang sesuai mengikut jenis darah kita ...

MAKANAN YANG SESUAI MENGIKUT KUMPULAN DARAH...

DARAH O

Darah jenis O banyak terdapat kat Amerika...lebih 45 persen ..banyak lerrrr...sesape yang mempunyai darah jenis nie korang lebih sesuai makan makanan yang berasaskan daging ..sbb darah jenis nie mempunyai banyak asid yang dapat cerna daging..tapi korang kena hindar makanan berasaskan susu dan jeruk ...org darah jenis O nie mempunyai sisitem imunisasi yang tinggi selain senang nak mengadaptasi makanan...elakkan makan terung , jagung, kacang tanah dan semua produk berasaskan susu....

DARAH A

Orang yang berdarah jenis A mempunyai kandungan lendir tertinggi berbanding darah jenis lain...oleh itu diorg nie lebih sesuai untuk makan sayur-sayuran ngan buah-buahan selain mengambil bahan ternusu...hindari makanan laut dan daging..kira cam vegetarian la jugak org darah jenis nieyh....huhu...so sedia stok buah-buahan bebanyak epppp...

DARAH JENIS B

Orang yang berdarh jenis nieyh dia kena makan makanan yang berasaskan susu gak...tapi korang kena hindari makanan dalam tin dan makanan yang disejuk bekukan...no..no..no...korang juga bleyh amek makanan yang tinggi kandungan karbohidratnya...cam roti, nasi.....koramg digalakkan juga  untuk mengambil banyak sayuran hijau yang kaya ngan magnesium untuk meningkat sistem imunisasi korang...

DARAH JENIS AB


Darah jenis nie boleh kira rare la okeyh...cam Nad la...susah nak jumpa..kekekeke..lawak jer okeyh....org berdarah AB nieyh dia kena memilih ler sikit epp...dging is banned...makanan laut kecuali udang dan ikan laut dibenarkan...makanan berasaskan susu amat digalakkan...org berdarah jenis nieyh mempunyai sistem pencernaan yang sensiti..err...Nad x kowt..2 yang makan main hentam jer...hehehe...papepun sayur jangan lupa pulak eppp...kena makan jugak tau...

Hope info kat atas nie berguna le epp untuk korang walau x berapa nak lengkap...but still okeyhhh...Now masa untuk merapu sesikit....



Gambar kat atas nie Nad amek masa Maghrib ...ala...sebelah umah jerrr...tengok lawa..cecepat amek kemera snap gambar nie..lawakan...hehehe





 Haaaa... nie pulak mase kelas lukisan ...buat org lidi..mmg lidi lah lepas 2 kan.....kekeke..yang gembal pown tetiba jadik kecik..ahakz.....
Makcik kecik nie mmg GG sikit..pantang nampak kamera ade jer dia nak posing..haihhhh..housemate sapa tah...huhu
MR.Safiy with MR.Aliff
seb bek keler laen2..ngehhh...ngehhh.ngehhh..

Nie merupakan muka2 poyos yang x bley blah...kekeke....ade ke patut diorang pau Nad punya kemera then amek gambar sendiri..so...ape lagi mek kita upload diorg punya gambar..ngehhh..ngehhh...ngehhh...nak sangat bergambarkan...hehhe....jgn mare epp Mr Alep...hehehe

Rasanya sampai kt sini dulu le eppp..Nad nak menyambung kerja yang terbelengkalai dari minggu lepas...malas punya pasalkan...haihhhhh...

Take care semua..salam sayang buat semua....

Assalamualaikum

lots of love..

DIRA DIN^_^




Wednesday, 13 March 2013

Sunset at UMK..weeeeeeeee

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Rindunya kat blog....huhuhu...x sempat nak mengupdate...assingment sibuk nak berkasih sayang ngan Nad..huhu...2 hari lepas sempat tdow 2 jam je...jadi senget kejap..huhu...



Tapi x pe....adat kita nak belajar ..btol x..kekeke meh nak tunjuk gambar yang Nad snap kat sebelah asrama....hehe...tetiba rasa macam kat pantai lerrr...padahal mmg dekat pown ngan pantai....kekekee.






sampai kat sini dulu post kali nieyh....take care..salam sayang buat semua...

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN ^_^

Saturday, 9 March 2013

Nasihat buat mu teman yang tersayang...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian

Hope semua sihat2 la ek..Nad punya gigi still sakit...x sempat lagi nak menziarah hospital..kekkee...biasalah..YB mmg camner.bz memanjang.....yerkkkkk

Well..biasa memalam bila masuk bilik to sleep kan..Nad ngan Deanna akan talk something yang bukan pelajaran..something stupid macam our future planning...about our past..family..etc...bla..bla..bla.. biasalahkan..budak2 sedang membesar..segala jenis mak nenek cerita keluar..ngeh..ngeh..ngeh..then sampai part yang pasal feeling2 nieyh...jiwang lerrr memalam buta..mmg x bley blah...then she ask me whether Nad dah ada boyfriend ke...adoiii...garang camni mana nak ade bofriend nye...lari wooo...kekekeke...but the fact is..Nad x bley nak lepaskan perasaan toward someone 2....nak buat camner...dah dia x mo ilang..bukan salah Nad pown...huhu..Insyaallah..one day nnt Nad jumpa gak ngan bakal imam ku 2..cheeewaaahhh...ayat x bley blay..hehhe..

Tadi masa kelas BI bukan main banyak kerja yang dia bagi..tapikan..kalau Sir AB punya kelas lagi berlambak...so..no stress pasal BI..

Still assingment lukisan x buat g..huhu..pemalas punya pasal...haihhh apa nak jadik x tau...by the way..buat seorang teman...aturlah langkah mu ..abaikan ape yang org lain kata...jadi diri sendiri..jangan jadi hipokrit kerana..seorang teman yang sejati x kan megubah diri kita menjadi apa yang dia kehendaki tetapi mengubah diri kita menjadi apa yang ALLAH inginkan...

Antara sebab mengapa REZEKI susah nak masuk ::
1. Suka mengungkit-ungkit pemberian
2. Asyik mengeluh perihal duit yg tidak cukup untuk urusan itu dan ini.
3. Berkira untuk bersedekah walaupun seringgit (KEDEKUT)
4. Berkira untuk membantu memudahkan hal yg baik
5. Riak bila bersedekah
6. Banyak berbuat kemungkaran
7. Tidak/kurang beristighfar
8. Tidak bersyukur/banyak mengeluh
 
Belajarlah BERSYUKUR walau KEKURANGAN
Belajarlah IKHLAS walau TAK RELA
Belajarlah TAAT walau BERAT
Belajarlah MEMAHAMI walau TAK SEHATI
Belajarlah SETIA walau BANYAK GODAAN
Belajarlah MEMBERI walau TAK SEBERAPA
Belajarlah MENGASIHI walau kau DISAKITI
Belajarlah TENANG walau kau sedang GELISAH
Belajarlah PERCAYA walaupun SUSAH
Percaya bahawa Allah SWT masih sanggup menolongmu...
 
 Moga dengan perkongsian nie kita dapat muhasabah diri..senyumlah wahai sahabat..kerana bila kau berduka..aq turut merasa pedihnya di hati...Take care..salam sayang buat semua.

Assalamualaikum
lots of love
DIRA DIN ^_^
 

Friday, 8 March 2013

Sakit gigi...seksa woooo...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

Morning semua..menaip entry dalam perasaan mengantuk yang amat...haihhh..sat g kelas...acane 2...kang ada yang tertido dalam lecture hall 2 kang...ngeh..ngeh..ngeh...Jatuh saham tersengguk dalam kelas...kekeke..masa matrik dulu x pe...bley g buat x kisah..nie dah masuk uni pown buat perangai x berapa nak solehah 2 mmg ngeksss la kan...

Well lama giler rasanya Nad x update blog...x sempat meyh...assingment berlumba2 menunjukkan diri meminta di beri perhatian..ecewaahhh ayat x bley blah...kekekeke...tapi serius ..sekarang mmg tido around pukul 2-3 pagi cam2..ntah buat ape..tau2 dah pukul 2...huiii 2 pown masuk tdo dan lagi borak2 with my roomate..deanna...x sedar masa berlalu macam air jer..

Semalam my mum bawak triffle n nasi kerabu kat Nad..anak dia kan dalan kesakitan...sakit gigi...mmg kerja x jalan..kalau sakit kat tempat lain x pe..tapi kalau sakit gigi nieyh mmg kerja x bley jalan...nak makan pown susah..so alternatifnya ..Nad beli roti canai..lembut dan senang nak telan...macam iklan ler pulak....tapikan yang paling nak gelak mama bawak nasi kerabu berlaukkan daging bakar...terkebil2 Nad tengok daging 2 mcam x pernah jumpa..yerlah..acane nak mengunyah..sakit woooo....kekkeke...takut gak gigi yang elok ada nie lagi sakit...last2 amek pisau cincang kecik2..baru bley makan dengan aman...

Bukan takut nak g jumpa doktor..x pernah takut pown..suka lagi ada..kekeke...tapi x de masa nak keluar berjam2 tu ..baek siapkan assingment yang berlonggok depan mata..huhu.....rasa nak baling jer semua benda yang menyemak atas meja 2..tapi bila pikir balik nie just dugaan dalam menuntut ilmu...menuntut ilmu 2 kan ke jihad..so sabo jerlah...ngeh..ngeh..ngeh..

Okeyh cukup merapu kerapu...see uolls dalam post yang lain ..Nad ade kelas kena attend...take care..salam sayang buat semua..

Assalamualaikum..

lots of love

DIRA DIN^_^


Sunday, 3 March 2013

Risau...Let's pray for Sabah...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian

Malam yang sunyi..coz semua busy menyiapkan assement..Nad dah penat dah..take five kejap..neghehehe...alasan jer 2...tapi assement mmg banyak okeyh...x larat ...huhu..

Tengah risau sebenarnya...mana x nya..pergolakan kat negeri bawah bayu makin serius khabarnya....teringat ngan Safna n Azrul kat UMS sana...hope diorang x de pape..doakan diorang okeyh...Nad ni dah macam mak2 risau bebeno...huhu..mana x naya diorang semua 2 adik2 yang Nad sayang..mmg patut risau pown...

Bukan Nad jer yang tengah risau...nie haa..housemate Nad pown risau gak tau...mana xnya diorang punya family kat sana dah la dekat jer ngan kampung diorang...lagi la x tidow malam dop pikir family kat sana...haihhh...yang housemate sorang g 2 dia punya bf kena panggil untuk berkhidmat disana...lagi lah...haihhh..x tau den nak cakap ape...Doakan diorang ..kitakan rakyat Malaysia...jangan abaikan diorang nun jauh disana...

And one more thing..kalau ada information pasal pergerakan anggota keselamatan kita disana jangan gatal2 nak post kat FB ke apa...kenapa?...sbb musuh akan tahu lah....so diam2 sudah okeyh...

Take care semua...nak menghabiskan assement...salam sayang buat semua..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Friday, 1 March 2013

Penat woooo....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

Selamat pagi..pagi lerrr dah kul 2 kowt..mata tarak ngantuk g..padahal tadi [petang bukan main penat...ngeh..ngeh..ngeh...

Tadi pegi KB...not tadi la..pagi semalam...pegi USM with my housemate..visit someone there..sambil2 mengambil kesempatan utk jumpa ngan my bestfriend ..cik Ain with my adik..Najwan....mesti cik Hawa jeles gler ngan kita org...x pe nnt kita jumpa ekkk..tapi serius lama gler x jumpa diorang..yerlah since abeh exam matrik 2..terus x jumpa..stakat chat Fb ngan call jerlah...mana bley nak hilangkan rindu di haty...chewahhhh..cakap macam org jiwang ler pulakkk memalam nieyh...

Terkejut Nad bila jumpa Najwan..mana x nya dah gelap...sebijik macam mamat bangla 2...hehehe..jangan marah ekkk...bila tengok diorang semua okeyh..x de hal ..Nad sendiri rasa happy...yerlah Najwan 2 dah macam adik kandung sendiri..mana Nad x risau....huhu...

Then amek teksi pegi KB Mall balik....makan at The Chiken Rice Shop..yang paling x tahan bila my housemate ..si Lynn 2 pg order Kids Set..comel jer pinggan dia tapi sumpah ..mmg nak tergelak tengok dia makan dalam 2..dengan pinggan yang ade gambar anak ayam kat sudu ngan garfu dia...sebijik macam budak kecik.....sabo jerlah...

Lepas 2 pegi SMO...banyak alat tulis ngan drawing paper dah abeh...adoiii...last2 bedal novel 2 bijik ngan beg untuk drawing paper..barang 50 hengget jer..2 pown guna voucer buku..tapi seksa nya beratur nak membayar barang2 2 semua..rasa nak pegi tempat cash jer...cepat sikit....huhu...so my voucer still tnggal 200 hengget g..x tau nak beli ape...hard disk akan dipertimbangkan bila dah cukup semua barang untuk study....kena utamakan yang penting dulu..btol x...

Masa balik 2 berdiri dalam bas dari KB sampai Bachok..mana x penat..rasa macam x mo pegi dah...x larat..round Jusco kat Penang dulu x penat macam nieyh..huhu...dulu pakai wedges 2 still okeyh...nie pakai sandal jer pown macam nak tercabut kaki..2 kedai jer masuk tapi dah macam 20 kedai..heh...lain kali kena pegi ngan Big Boss jerlah...cepat..save bajet..x penat..hehehe...part save bajet 2 yang paling suka...

Pape pown balik rumah..assingment dah tersenyum manja kat atas meja...huhuhu...so kena lah pegi buat ek..sbelum senyuman manja 2 bertukar menjadi nightmare dalam mimpi..huhu...see u in the next entry...take care...salam sayang buat semua..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^