Saturday, 24 March 2012

exam mood......

Assalamualaikum...

apa khabar semua terutamanya kepada para students macam aq nie yang tinggal lg 2-3 minggu nak exam tapi still x sedar2 lg nak exam..huhu...haiyooohhh apa nak jadi nie...well now aq nak kongsi lah sikit sebanyak tips2 nak hadapi exam niekan...yerlah dah dekat2 nak exam nielah bwu terasa yang kita nie punya lah banyak x study lagi (bwu nak sedar setelah dibrainwash oleh kawan2 n cikgu....hehe)


SEKARANG

Apa nak buat sekarang ek....maybe 2 lah yang kita selalu tertanya2 bila dengar nak exam...betul x...

1. kita kena yakin dgan kebolehan diri kita...means jangan sesekali terfikir yang kita dah terlambat nak study...nielah masa kita nak keluarkan kebolehan superhuman kita 2...hehe

2.Elakkan TV n sebarang jenis hiburan yang boleh wat kita lalai nak study..bukan x bleh nak dengar lagu ke apa tp bila kita dengar lagu secara x langsung kita akan nyanyi  sekalikan...so tumpuan kita untuk study 2 maybe dah hilang dalan 50%..banyak 2....

3.Study2 gak pemakanan jangan lupa nak jaga..hehe.elakkan makan makanan yang berat yang leh wat kita ngantuk nak study

4. sekali sekala kuar amek2 angin  okey gak... xkan nak terperap 24 jam study...boleh biul otak...pegilah kat pantai ker...hilang jugak tension 2...otak pown rase ringan sikit nak study...

5. Haaa nie yang paling penting...doa agar kita senang nak study...dan tawakal...


Malam nak exam...

haaa nie lah selalunye silap paham yang  berlaku..masa nie lah diorang pulun nak study... x elok beb nak study sehari sblm exam....silap2 blank terus..mana x nyer malam 2 jugaklah nak baca semua....jgn2...lingkup karang sapa susah...

1. kena tidur dengan cukup...bukannyer kul 2-3 pagi baru nak tidur sbb study..paling lewat pown kul 12 2 dah kena tidur dah....

2. TV n any entertainment are not allowed...jgn nak gatal2 pegi online mlm2  stakat nak update status kat fb"streesnyer esok exam" or"help me aq x abeh baca banyak lagi nie....arghhh"...buang masa jer...

3. tengok nota sepintas lalu...bukan baca balik okeyhhh..just nak ingat balik aper yang kita baca sebelum nie...

4.RELAKS....bawak bertenang...jgn mudah gelabah sangat....

5. chek semua barang yang perlu dibawak time exam...mana lah tau tertinggal benda2 yang penting..x delah kelam kabut sangat nnt...

Pagi exam...

Bangun 2 biarlah awal ..x de lah serabut sangat nnt...pas2 sarapan wajib diambil...selawat banyak2..biar tenang ckit haty 2 nnt..Insyaallah  dapat buat punyer....



welll nie just certain tips yang aq bleh bagi n yang selalu jugak lah aq buat hope dapat bantu korang sumer dalam hadapi exam....assalamualaikum....

Friday, 23 March 2012

Hidup yang penuh dengan kenangan......^_^

Assalamualaikum.....

semoga sihat hendaknya anda2..yang hensem lg bergaya ...x lupa juga untuk  anda2 yang comel lg anggun menawan....finally  akhirnya tiba jugak hari yang ditunggu2...jumaat...bkan apa nak cuti...hehe....

Well hari nie aq nak cerita pasal kenangan aq sepanjang 2 taun  menjadi seorang pelajar matrikulasi nielah... (aq bdak PDT)...start hari masuk  ke KMPP tercinta nie...sampailah aq dah nak abeh bulan 4 nie...n Insyaallah akan terus menyambung pejuangan dalam  menuntut ilmu ke puncak menara gading..... sapa2 yang terasa malas nak baca entry yang panjang gler nie....silah lah delete sekarang...hehe...well kat bawah nie adalah beberapa gambar time sepanjang aq kat KMPP nie..hehe......

                                       Nie gambar time aq masa PDT dululah....

                                                   

                                                Nielah bebudak DHP5 yang happening...hehe
seriously aq memang teringat glerlah zaman masa PDT dulu...bukan apa kitaorang satu kuliah nie boleh kata rapat glerlah.. tp skunk da x de masa nak jumpa ramai2...semua dah sibuk...huhu....

                        Nie plak gambar aq time PST..K1P4 yang sengal dan happy selalu....haha
 
                                              Amali bio sem 1.... ngan Cikgu Azman...

                                          Nie lah anak2 teruna K1P4...mrul,azrul,aidid n raja
Nie first time kitaornag wat xtvt praktikum....bukak puasa kat pulau then pegi padang kota...........
                                                         Nie plak ketua praktikum aq...najwan....
                           Yang nie plak amirul n azrul .. ramai yamg kata muka diorang nak dekat sama..
                            .aq pown x tau kenapa sbb aq  rasa cam laen jer muka diorang....hmmmm

Nie plak gambar time kitaorang satu praktikum pegi hiking kat Taman Negara Pulau Pinang...serius penat nak mati....2 pown masa balik ramai yang surrender haha...tp seriously memang best....sampai 2 hari cramp kaki....

Haaa nie plak ekspedisi ke Gunung Jerai yang memang wat aq rasa macam x mau dah pi hiking kat man2 sekali pown....memang menyesal gler lah masa naek 2...mana xnyer jalan kaki 12 KM pegi balik mau x longgar blutut......tapikan masa sampai kat atas 2....memang cantik gler dia punyer pemandangan....



Nielah eksperiment bio yang paling ditunggu2 oleh bebudak bio...haha...bedah tikus......2 pown adalah 2-3orang yang x selera nak makan dkat seminggu teringat kat tikus yang kena bedah....




kenangan yang kita pernah lalui pastikan buat kita tertawa gembira mahupun menangis hiba bila teringatkannya kembali.......................
assalamualaikum.....................

Friday, 2 March 2012

when green more beautiful than blue.....

Assalamualaikum....hope semua chat2 hendaknya...hehe...sekarang dah start balik musim yang boleh menyebabkan kita semua terasa malas nak bangun dari katil....Musim hujan...huhu... kat tepi tingkap bilik aq nie dah macam okestra dgan iringan musik dari sang katak dan sang cengkerik...huhu...hmmmm kali nie aq nak cerita pasal  pelajar zaman sekarang ...bkan apa aq selalu gak lah dengar psal ada student yang x reti2 nak hormat ckgu... means diorang prlekehkan tugas seorang cikgu.. memanglah nampak cam senang mengajar nie... to try korang pegi dop kat depan kuliah x pown kelas then cakap... comfirm lbeh 80% dari korang akan kena simptom parkinson... tba2 jer jd gagap x pown x kuar suara langsung....that's why lah aq cakap nak jd cikgu nie bukan bley maen hentam jer...kena ada semangat yang jitu dah keyakinan diri yang tinggi....aq just x berapa nak paham ngan certain student yang susah gler nak tegur cikgu even cikgu 2 lalu tp dia pown....haiyoooo... hope kita lebih sedar ttg jasa ckgu2 kita... tanpa mereka siapalah kita.....assalamualaikum