Tuesday, 14 August 2012

Menghargai erti sebuah nikmat yang diberi....

Assalamualaikum ....

Bertemu kemvali dipenghujung Ramadhan yg penuh barakah ini...

Tetiba tangan terasa ingin menaip sesuatu sebelum Ramadhan melabuhkan tirainya untuk tahun ini...Kata orang sharing is caring...someh cnie aq nak sharing2 pasal erti nikmat....mungkin sesetengah dari kita dah lupa nikmat yang x terhitung yg ALLAH beri kat kita nie....(kadang2x tau pon nikmat 2 menda...huhu....sadis2)


Contohnyer lah....tengok kat atas nie....nie yang biasa jer tapi kadag2 kita x sedar 2 juga nikmat kurniaan ilahi...Try pikir macam mana kalau kita x de 2 anggota kat atas...penah pikir x....

Hmmm...baru2 nie tatkala mata mnyelusuri satu akhbar nie...mata terpaku kat satu berita nie...akibat ber maen mercu....mesti ada yang kata ...bosan lerrrr...x de topik laen kerr....tapi sedih gak bila terbaca dalam kita membilang jari menanti syawal menjelma ada juga golongan yang tiba2 bertukar status dari seorang yang sempurna anggota badan kepada pemegang kad orang kurang upaya....peringatan telah diberi namun hati tegar untukbermain juga ....lantas nilmat diberi ditarik sekelip mata...

Syukur diri ini masih sempurna dibandingkan dengan mereka semua....(2 pon kekadang merungut bila disuruh itu dan ini....langkah alpanya diri ini....)

Belajarlah menghargai nikmat diberi selagi ianya ada...jangan bila terasa susah baru terasa alagkah baiknya jikalau aq masih ada ia....

Lumrah manusia mudah lupa ....

Nabi S.A.W. pernag bersabda "lihatlah kepada org yg lebih bawah dari mu dan janganlah kamu melihat org yang lebih atas darimu; ianya lebih wajar agar kamu tidak memperkecilkan nikmat ALLAH"(riwayat Muslim)


Renungkanlah dan bersyukurlah...

Assalamualaikum...
Semoga dirimu dilimpahi barakah

Salam Aidilfitri
DIRA DIN ^_^

Monday, 6 August 2012

di penghujung bulan barakah...

Assalamualaikum....
Semoga bila tiba di penghujung ramadhan nie korang still lg bertenaga menunaikan solat terawikh...no more excuses terutamanya yang masih bujang trang tang tang 2...bukan korang ada anak pown nak kena jg mlm2...hehe....conclusionnya jom rebut pahala ramadhan sebelum tiba ke penghujungnya.....


Minggu2 terakhir nie banyak mengingatkan aq kat kawan2 masa matrikulasi dulu...bukan apa dulu kalau dah tiba hujung2 puasa nie kita orang confirm tengah sbuk bising2 nak chek tiket balik rayer...beli tiket of course la sekali ....(bukan apa boleh lah nak memekak atas bas sekali nnt....ahakz....)

Rindu kowt ngan diorang semua terutama geng qlate ...haha...hawa,ain, fiza, jie,yati, nani,anis, ikah.....wlau kita satu negeri tapi jarak penghalang utk berjumpa...huhu....

well, baru2 nie masa bukak facebook semua pakat dop cakap pasal persiapan ke universiti...honestly aq bawu prepare tang pakain jer...benda lain buat donno jer dengan harapan seminggu lepas raya 2 sempat la kowt nak settle yang selebihnya....(bajet sempat...huhu)...biasalah  suka wat kerja last minute...huhu ...

Bila tiba jer penghujung ramadhan nie...mula ler surirumah sibuk menggulung lengan menguli doh membuat biskut(termasuklah aq.....huhu) ....

Tpi yang peliknya time nielah segala jenis biskut kuar dipasaran...nama pown amatlah pelik....biskut seharum kasih la...tart ketupatlah...padahal sama jer ngan yang lain..

Tpi kenalah terima yang 2 hanyalah gimik syarikat biskut untuk  melariskan jualan...huhu.. kekadang takut gak bila tengok warna biskut2 nie semua...macam pewarna 2 satu botol dia guna...yang merah dah macam ceri jer aq tengok......yang hijau pulak ckit lg nak bertukar ngan daun...hehe

Oklah cukuplah merapu meraban stakat nie....Hhehe
Jgn lupa solat terawikh...

Marilah kita sama2 merebut hari2 terakhir dalam bulan penuh barakah ini....

Assalamualaikum....

DIRA DIN^_^