Thursday, 28 May 2015

2nd Journey... Perkampungan Temiar Gua Musang....

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian..

Apa khabar???... sihat ke...tengah pening2 buaya...ade ehh..hahha.. al maklumlah satu minggu lagi untuk sem nie berakhir sebelum cuti study week... Ingat nak balik rumah.. tapi tu belum tentu boleh balik... ade assement baru pulak....uhuhuhuhu....

Nak exam pulak x lama lagi... 3 paper je. . tapi bebannya macam 30 paper... haha...sabo jerlah...dengan masalah tah pape... biasalah tu... nak abeh sem katakan... masalah mmg suka timbul time hujung2 nieyh...kikiki...

Okeyh nie nak cerita pasal 2nd trip...lepas balik dari Penderas hari tu.. rehat sehari basuh baju semua.. esok tu terus packing untuk ke Gombak.. Pegi dengan budak kuliah lain x seronok sangat sbb x brapa nak kenal.. tapi still better sbb ade kawan.. Fana dengan Jun...

Memula btolak dari Klantan pukul 5 ptg... sampai kat hentian dalam pukul 4 pagi macam  tu.. kecik dan amatlah x selesa nak mandi solat semua. yelah jumlah semua ramai mana nak muat surau yang cinonet tu...then seleps tu terus ke Muzium Orang Asli Gombak...

Kat sini everything is all about orang asli.. Ape je pasal org asli.. dari jenis rumah, cara hidup, budaya, berapa kaum orang asli, statistik, u name it.. everything u can ask and find here.. Kalau x jelas boleh je tanya petugas kat sini.. and kat sini ade jugak kedai cenderahati yang diselia sendiri oleh orang asli kat sini.. ade patung.. ade gasing, hiasan rumah pown ade... Nad x beli pape.. sebab masa trip tu duit tarak ade... dalam purse ade 40 hengget je... cukup buat makan je.. hahaha.. sedih...kiikiki..


Excited.....hehhhh


sebahagian dari diorama kat muzium nie...ade masa pegi la melawat...pahammm...


Antara perubatan herba masyarakat orang asli....lebeh kurang melayu punya but nama mungkin ade lain sikit...


contoh rumah masyarakat orang asli yang ada kat sini.

 Lepas dari pegi muzium orang asli, suddenly the plan was changed... kitaorg terus pegi ke Muzium Negara...hoyehhhhh... lama x amek bau KL.. x bley blah...kahkahkah...1st time pegi sini... ramai nau org datang...kat sini basically ade 4 bahagian bermula dengan galeri A.. galeri prasejarah... gambar x banyak... sbb.. KAMERA Nad HILANGGGGGG masa kat Temiar tu... sedihhh...

pakaian masayarakat kat malaysia...


zaman portugis... kat kawasan nie lawa... rasa macam kat melaka la pulak..hahaha


Bunga emas...ufti zaman dedulu.. agak2 kalau jual dapat brapa juta eh... kayoooo...



Melaka lagikk


Basikal jepun... macam basikal rumah atokk.. besarr


Excited giler masa jumpa benda nie.. mana xnya sejak form 1 dok terbayang macam manalah rupe benda nie yang real..
sekali depan mata ,.. haa tengok la puas2..ahaha..
banyak lagi...maklumat kat sini...ade bahagian kesultanan melayu,.. banyak mengenai senjata budaya perhiasan diri ..

balik dari Kl.. terus ke gua musang.. Nad syak yang budk jual hot n roll tu mesti dah hafal muka Nad.. mana x nya setiap kali singgah rnr Gua Musang mesti singgah beli kat situ hahah..masa kat Temiar tu.. bagi Nadla kan... banding ngan penderas.. majoriti masyarakat kat sini x brapa nak mesra..haha.. maybe sbb kitaorg xbanyak masa ngan diorang kot.. . so diorang x mesra.. tapi Nad punya family angkat boleh kata peramah la jugak..

Diorang banyak bagi kerjasama masa kita orang tanya maklumat mengenai kaum mereka,antaranya mengenai budaya , terutamanya aktiviti harian mereka..banyak dari mereka bukak ladang ubi ngan pisang.. ade sesettengah dari mereka hidup agak daif.. sbb banjr besar baru2 nie..ade penempatan sementara yang dibina untuk mereka kat RPS Kuala Betis nie..balik dari Gua Musang terus terbongkang.. penat woiii... ingat x penat ke pegi rentas Malaysia ..haha

Pape pun.. wish me luck  haa..nak final.. nak siap kan FYP yang errr.. krik2..hha.. struggle untuk 3 hari seterusnya nak siapkan banyakk assement..huhuhu... hope sempat siap...take care.. salam sayang buat semua...love u.. muah setepek..

Assalamualaikum

DIRA DIN ^_^


Sunday, 24 May 2015

1st Trip ke Kg. Penderas Pahang...its awsome...

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian..

Sihat?... lama x menulis... lama x bukak blog.. punya la janji sebulan nak tulis 2-3 kali.. tapi hampeh... haha... janji dicapatikan betollah...na buat camne..bz2..haha... Moh le kita story morry...banyak benda nak cerita... tapi slow2 la ehh....

       Sampai mati pun xakan habis bz tuh...kan...kan..kan.bz la jugak.. tapi kerja x jalan pown...biasalah tuh..dah nk abeh sem ... banyak la benda tergendala... as usual..
Tengah stress..haha.. stress smpai kerja banyak tergendala.. sampai 3 minggu straight balik rumah.. x penah Nad buat...buang tabiat sejak dah tua nieyh... tua ke????????...no comment.

        Btw... cuti mid sem hari tuh... awal bulan 4.. dah lama dah baru nak update...haha...kitaorang satu kuliah pegi buat trip untuk subjek muzium ngan objek seni... Ke Pahang...memula pegi Muzium Sultan Abu Bakar Pekan... lawa..dan amatlah disyorkan bawak budak2.. biar kenal sikit pasal warisan kita nieyh...lpas tu pegi ke Kg orang asli Penderas...

      Masyarakat kat sini amatlah peramah... dan sangatla seronok berada kat sini...




 after half day x makan... semua makan macam zobie terlepas... lapar seyh....
Jagung is yummehhh...


Second group of zombie...hahaha...kebuloqqq...


3 in tha morning... masjid Pekan..
ngantukkk...org lain tido.. kita dah bangun..nak mandi awal punya pasal..
btw.. masjid yang indah...


bangun pagi joging dulu.. sihatkan minda yang x brapa nak centre..
depan masjid pown bole...


breakfast is must... operasi membedal roti canai di pagi hari...
nak makan udang galah.. sekali RM 5 sekor...hancuss harapan...makan dalam mimpi pown bole..


Sebelum ke muzium.. selfie is must!!!!!!.
Bertingkat2...

\

our 1st destinationn....
MUZIUM SULTAN ABU BAKAR PAHANG...



Da sampai ke Penderas...
ade macam muka pelarian x...dengar beg berbondong2...


Nasi ayam selepas sehari atas bas... kematu bontot wooo

Taklimat perjalanan program.. duduk je mana yang ok..


Taklimat pembahagian keluarga angkat oleh ketua pengarah yang errr...haha
fatah amin..kihkihkih..
Family angkat lain mak lain bapak...hahaha


 aerobik bersama student org asli..


org lain buat persembahan.. korang brkelah..


 ustaz dua alam..boleh jadik ape je...


 with sweet child  kat taska penderas...


The big bosss...


gorgeous girlsss... haha


jom makan kacang....


gemuruh jiwa...menuju ke puncak jaya...oyehhhh...

Amacam gmbar trip.. bestkann... haha..bila la nak pegi lagi.. rindu sama family angkat....rindu pada kenangan sepanjang perjalanan program.. pahit ke manis ke.. everything is the best there...rindu kamooo semua... love u all...over x..hahaha...next post insyaallah.. i will post about  my second trip to Temiar... stay tuned...heee

Last but not least... kuatkan semngat untuk sem nieyh...banyak dugaan...tapi ingat everything comes for a reason... to make u stronger... hehe...yang penting.. solat jangan dilupa.. ko nak nages ke meraung ke... tergolek2 ke.. ingat... solat jangan nak skip....mengadu kat yang paling berkuasa....
salam sayang buat semua..take care love...

Assalamualaikum...

DIRA DIN^_^