Sunday, 14 December 2014

Last week for this semmm.....Yeaaaaa. .n EXAMMM. . huwaaa

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian

Uihhh lama x mengarut n merapu.. kihkihkih. . sihat ke . musim hujan sekarang. . hope uolss take care of ur self la epp..

Lamanyaaa x bukak belog nieyh. . rindu...hihikk. .kebizian yang amat. . banyak nau keja nak kena settle . .tapikan lepas minggu nieyh Nad da freeee. . tapikannnn. . study week seminggu pastu exam.. . huwaaa. .ayat biasa

Xsedia lagilah nak examm...
banyak nyeee kena baca
adoiii nota xtau letak mana
arghhh. . xingat tips exam lect bagi aritu. . 

Pernahkan cakap camnie time exam. . hihi. . biasalah time org lain study, , kita stado. . kan. kan. .kan.  baik ngaku cepat, . bila nak berubah nie heh. .(buat muka garang). . (yg tulis niey pown lebeh kureng jugak. .)

Student dan study LAST MINUTE berpisah tiada. . wakakaka. .Time minggu last 2 la banyak beno nak kena settle. . assement la. . presentation la. . kuiz la. . lalalala. .la. .hahaha. . tapikan 2 la sweet sour dalam diari hidup seorang student. . x kira la uolss 2 budak sekolah rendah, sekolah menengah, matrik, diploma or degree. . lebeh kurang je perangai. . kebanyakan. .diulangi KEBANYAKAN. . mmg suka study last minute. . kan. . kan. .  jangan buat2 tengok org lain. . 

Pling gempak jap lgi nak exam baru belek nota . tu dah tahap power. . Otak dia dah tahap scanner. . masuk semua . . hihihi.  Nad x cam2.  esok exam malam nie baru baca. . kikiki. .kira tahap ok lah 2. ;. (<----xnak ngaku malas study. . huhuhu)

Tapi still this sem is the best. . budak kelas yang giler2. . group member yang mmg kaki makan ngan melancong+ melencong. . haha. . Amin, Fana, tuan Amirul..,Aliff, Wani, Pkah n Zue. . ur're the best group ever. . Setiap kali perjumpaan untuk  siapkan report setiap kali tu jugak kita makan2. . keja ke mana.. makan je lebeh. . kikiki. .

Kita org ade gelaran masing masing. . so dalam whatapp mmg penuh ngan merapu je . pasal assement pown penuh . gambar makanan pown penuh. . hihi. . 

 Hope our friendship last 4 eber la eppp. . tapi guys seriousy . .ur ar the best clasmate, the best housemate 4 eber. . coz even kita semua stress siapkan report arkeologi yang macam ape je 2. . still kita semua struggle to the end. . even now still dok baiki itu ini. . hahaa. tapi mkan ttp diutamakan. .kihkihkih. . well Nad x jumpa gambar korang semua. . ntah letak ceruk mana dah dalam lappy nieyh. . hihi

Dalam suka still ade duka. .huhu. . but semua 2 terubat dengan org sekeliling kita. .kannn. . pergi seorang kawan. .Allah hadirkan sepuluh kawan yg lebih baik dari yang pergi... heee. . any ways good luck untuk semua. . terutama yang nak exam 2. . jangan buat2 kena sawan pulak. . x pown tetiba hilang ingatan. .hilang ingatan camne 2. .haaa camnieyhh. .

Ehhh. . dah minggu last ehh
Ehhh. ,yekeee. . bukan minggu depan ke last. .
Haaaaa. . .dah nak exam. . 
Ehhh. . bukan kita lambat lagi ke exam. . 
Aikkk. . aku x tau pown kita kena exam

Kalau jumpa yang cakap camnie.. mohon bagi pelempang labi-labi kat dia. . nnt ok la2 penyakit hilang ingatan 2.. hahaha. .

Last but not least. . gud luck 4 ur study bebeh. . doa jangan lupa . . call famili even ko ade duit. . hihi. . pesanan utk diri sendiri gak nieyh. .huhu. .salam sayang buat semua. . take care yaaww. .

Assalamualaikum
Lots of love 

DIRA DIN^_^

Friday, 3 October 2014

Mana mau cari tempat LI untuk budak warisan ehhhh. .

Assalamualikum ya akhi dan ukhti sekalian. .

Hrap sihat lah yekk...salam aidiladha semua....Nad mmg xdelah beraya mana..huhuhu...sbbb....

Semester baru dah start...kepala dah mula semak dengan assingment...dannnn...MANA MAU CARI TEMPAT UNTUK PRAKTIKAL SEM DEPAN......huwaaaa....sebenarnya..kitaorg patutnya buat LI sem 8...tapi...mesyuarat baru nieyh dia nak suh kitaorg buat LI sem depan....

ade x sesape tau mana nak cari tempat untuk LI bagi warisan selain kat muzium...syarikat ke ...plezzz...hhuhuhuhu...kalau ade..tinggalkan kat komen or chat box okeyh...

2 je nak cakap tok entry kali nieyh...huuuu...take care...salam sayang buat semua...

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Wednesday, 27 August 2014

UMK Bachok..Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan...Welcome Juniors....hehehehe

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian..

Sihat kerrr...semoga sihat jerlah ye...hihi


Mesti ramai adik2 yang berdebar2kan...
yela next week je dah nak masuk universiti..
dah kecoh nak beli itu ini..
borang mana x cop lg..
ptptn nak buat camne...
Baju mane nak bawak...
nanti pegi makwe aq cari lain x...eh..eh...hihi..joking2..

Ramai yang x tau kampus UMK Bachok  nie kat area mana...
maklumlah kitakan duduk dalam hutan...katanya..
mana ade hutan...sekolah banyak la area nieyh...
memandai je cakap cam2...huh
meh cnie nak bagi peta...







Nie peta bg sesapa yg xtau jalan nak pg kampus bachok..Thankz kat abng faez sbb post benda nieyh...kesian budak lain negeri nak cari...
kalau x tau jalan mmg sesat la jugak...silap2 sampai pantai ..main pantai je..kikiki....



  
 Nieyh gambar tasik kat Umk,,,gambar lama...sekarang lg lawa..siap ade joging trak..angsa..itik..semua ada...
lau rasa malas nak jog..pegi usik angsa..pas2 konpem anda akan lari tanpa dipaksa..kikikki...

xingat kat fb mana Nad cilok td..huhu...aiyoo..mohon share la yekk tuan gambar...


 Nie pulak pentas untuk sebarang majlis kat UMK Bachok nieyh..
Laman Monsun nama diberi...
Korang boleh tengok event ...biasanya budak warisan buat persembahan  kebudayaan..
n Korag jugak akan buat time minggu mesra mahasiswa next week...
XI SHUA SHUA..hihi

Ape-ape pown banyak lagi yg best...hihi..walaupun xdinafikan ade kekurangan...tapi lumrah la 2kan..
Bukan rumah nak itu ini...kalau banyak sangat x puas aty..
balik nanti bukak universiti sendirik..hehehehe..

Ingat betulkan nawaitu nak belajar..
jangan fikir nak enjoy je..
mentang2 la dah jauh dari family ko ingat dunia ini ko yang punya..
banyak buruk muka ko..heh...

Nad x sure sem nieyh camne..
tapi sila bersedia mental dan fizikal..muahahaha...
jangan risau x de lg lecturer makan org kikiki..
lecturer marah org ade...
Kalu jumpa Nad kat c2..kalau jumpa la kan..
tegur2 la epp..hihihi..

Line telefon kat cnie xdelah okeyh sangat..especially kat area Nad 2...tapi kalau kat kampus 2 kira ok la..pemakaian..pakai la baju pape pown..janji tutup aurat n xnampak cam sakai...
Sape ade reket tenis 2 bawak la...gelanggang tenis ade je kat cnie..
Nad tengah tnggu gelanggang badminton.
.lama dok tunggu..bila nak buat xtau..
Nak jogging...boleh ajek..umk nieyh luas..
trak joging ade je..nak maen futsal...pown boleh..


Dah dapat PTPTN nanti jangan jadik jakun macam x pernah jumpa duit..
ingat 2 amanah untuk korang..
duit 2 guna untuk blajar..
bukan untuk beli HP baru..
bukan ape dah slalu sangat ..dapat duit enjoy...
first week dapat PTPTN..KbMall 2 penuh ngan korang je...heh..
Lepas 2 hujung bulan buat suara nak mati  call mak bapak..
"Ayah..duit xde..nak makan x boleh...duit ary 2 guna buat beli buku.."
dah tambah dosa satu lagi...menipu mak bapak..acane hidup nak berkat..heh..

Bunyik cam kasar tapi itulah hakikatnye...
Ingat mak bapak korang maybe xmakan sbb nak bg duit..beli barang..hantar korang kat uni...
so hargailah mereka...
jangan nak terikut sangat ngan kawan2 lain..
\lantak diorang la...cakap kita out of date ke benda ke...
jadik diri sendiri..

Korang maybe baca..then insaf kejap..biasalah manusiakan...
tapi bila nak beli something..
tanya diri sendiri..benda nie patut ke aq beli..
pentig sangat ke benda nieyh...
kalau penting beli...
kalau x penting sendirik mau ingatlah yekkk...

2 je pesanan buat adik2...welcome to UMK Bachok...x kira warisan ke kreatif ke...kita 1 family...
jangan dilupa pesan ibubapa...
belajar bukan sbb duit ke apa..belajar kerana ALLAH..Insyaallah semua akan jadik mudah..
kalau stress ngan lecturer ke..assingent ke..
benda 2 biasa je...jangan nak lari sambil nages berguling2..
korang dah besar..
pelajar universiti lg...
so pemikiran pown kena up la ...

salam sayang buat semua..take care..hihihi

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN ^_^

Monday, 25 August 2014

Cerita pasal bawang merah...

Assalamualaiku ya akhi&ukhti sekalian...

Apehal tetiba Nad nak cakap pasal bawang merah nieyh...lapor ke ape...

Nieyh bukan pasal lapor yekkk...nie pasal pegi dapur nak makan lauk dah hilang...huwaaaa..
baru nak bedal lauk telor kicap 2..dah x de....huhuhu
bukan apa...janrang makan benda2 simple cm2..
asyik2 masak kari...mihun sup..nasik goreng...
skali masak telor kicap...ingat nak jugak melantak malam2 time ujan pulak 2.
mcm mana x menri samba perut nieyh...
sekali pegi dapur dah hilang...aip...
rasa baru je letak td..
tanya punya tanya...dah selamat dalam perut budak kecik...haiyooo..
boleh puak dia buat2 tanya...
akak lapar ke...shirah makan telor kicap td..sedp..
saja lah 2...benci..

Ape yg Nad merap niey...kes lapar la nieyh..huhu...okeyh2...td janji nak cerita pasal bawang merah kan...bawang merah nieyh benda feymes kat dapur...dan feymes kat budak baru blajar nak masak...kan...kan.....mana x nye..sebijik koyak ..seround nangis..kikiki..
macam adik nad...koyak sebijik basuh mata sepuluh kali...haha
last2 frust x nak koyak dah...

Hari 2 Nad ade terbaca pasal kebaikan bawang merah yang mmg sedap kalau digoreng..letak semanggkuk pown abeh ..kikiki..
Bawang merah dipercayai dapat hapuskan toksin dalam badan mahupun kat udara...
ade satu post  hari 2 ..(Nad x ingat sapa post...mintak halallah ya...)
dia kata sebelum tido..hiris bawang merah then ltak kat tapak kaki...pakai stokin...insyaallah badan lebih segar sbb bwg 2 dah serap sisa toksin dalam badan...

Yang kat bawah nieyh pulak antara contoh post pasal kebaikan bawang merah...x try kita x taukan...
JOM BACA..
Seorang doktor mengunjungi sebuah keluarga petani dan mendapati keluarga tersebut berada dalam keadaan sihat sedangkan jiran2 mereka menderita selsema dan sakit bawaan bakteria yang lain seperti demam, cirit birit, kudis dan lain2. Doktor bertanya petani bagaimana keluarga tersebut tetap sihat sedangkan jiran2 mereka menderita sakit. Si isteri petani menjawab mudah aje, letakkan bawang merah yang telah dikupas dalam piring disetiap ruang rumah. Doktor amat tertarik dan meminta untuk melihatnya dibawah mikroskop lalu mendapati virus selsema dan bakteria2 lain dibawang merah tersebut. Bawang merah ini berfungsi menyerap semua virus dan bakteria diruang sekitarnya dan secara tidak langsung dapat mengelakkan keluarga petani dijangkiti penyakit bawaan virus dan bakteria.


Kes kedua ialah disebuah kedai gunting rambut yang banyak dikunjungi pelanggan. Tauke kedai mendapati ramai pekerjanya diserang selsema kerana sesetengah pelanggannya sedang selsema ketika mengunjungi kedainya. Tauke pun meletakkan semangkuk bawang merah yang telah dikupas di beberapa penjuru kedainya dan hasilnya pekerja2 beliau tidak lagi diserang selsema.



Kes ketiga seorang yang terkena pneumonia menemukan artikel yang mengatakan untuk memotong kedua hujung sebiji bawang kemudian dicucuk dengan garpu pada salah satu hujungnya. Letakkan bawang tersebut disebuah bekas kosong dan tempatkan dibilik pesakit. Keesokannya didapati bawang merah menjadi hitam kerana kuman2 seakan tertarik padanya. Bawang merah yang berfungsi sebagai magnet yang menarik kuman2 padanya menjadi hitam dan rosak sebaliknya pesakit semakin bertambah baik.

Bawang merah dan bawang putih mempunyai kekuatan antibakteri dan antiseptik yang amat menguntungkan manusia. Bawang merah boleh menjadi amat bermanafaat jika digunakan dengan cara yang betul, sebaliknya ianya amat beracun jika dibiarkan semalaman setelah dikupas. Ini kerana ianya umpama magnet yang menarik kuman hingga boleh menyebabkan jangkitan kuman pada paru2, sakit perut, keracunan makanan, cirit birit dan sebagainya.

Satu kajian keatas haiwan mendapati anjing tidak boleh memakan bawang merah kerana perut anjing tidak dapat mengolah bawang merah. Harap diingat, adalah berbahaya untuk mengiris bawang merah dan menggunakannya untuk memasak pada hari berikutnya.

so diharapkan entry kali nieyh dapat bgi manfaat buat semua...bawang merah bukan sekadar perencah dlm kari mahupun mihun sup..namun ianya ubat buat semua...try la nanti eppp...

salam sayang buat semua...take care yeeee....hihi...cuti dah nak abeh...tdo la puas2..lepas nieyh sempat tido ke x ..xtau.hihi
Assalamualaikum..
Lots of love
DIRA DIN^_^

Sunday, 24 August 2014

Re-post entry....HIHI..Habbastus sauda...khasiat tiada ternilai....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...



Post kedua untuk hari nie...terasa nak post balik yang dolu2 punya...hihi..nampak nau x de kerja...tapi kalau berkongsi ilmu apa salahnya kan..kan..kan...Jom kita baca...wheeeeeeeeeeee..kekke



HABBATUS SAUDA : KHASIAT DAN KEBAIKANNYA





Habbatus sauda khasiat, kelebihan, kebaikan serta minyak habbatus sauda baraka
Habbatus Sauda ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan dikawasan yang beriklim gurun. Banyak kajian telah dijalankan. Bagaimanapun kebanyakkannya ditulis di dalam Bahasa Arab, oleh itu pendedahan terhadap dunia antarabangsa tidak banyak dibuat mengenai kelebihan dankhasiat habbatus sauda ini. 
Habbatus Sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan dan mempunyai banyak kelebihan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut,
tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.
Nabi Muhammad S.A.W. bersabda
dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam
 (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)

KANUN PERUBATAN IBN SINA
 
Ibnu Sina ( 980 – 1037 ), dengan karya terbesarnya Qanun fi Tibb (The Canon of
 
Medicine) yang paling terkenal dalam ilmu perubatan Timur & Barat menyatakan
 
Habbatus Sauda’ merangsang tenaga dan membantu memulihkan kepenatan dan
 
semangat. Ibnu Sina bukan sahaja penyambung kaedah Perubatan Yunani yang
 
dipelopori oleh Hippocates, malam dia telah berjasa dalam memperbaiki lagi kaedah ini.

Ciri-Ciri Utama Habbatus Sauda
Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.
Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatussaudadapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek. 
Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda antara lain:
1.Antiinflamasi, mengubati perih radang tenggorokan.
2.Antiarthritis, mengubati reumatik.
3.Analgesik, mengubati sakit gigi dan
sakit kepala (migrain). 
4.Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
5.Antiseptik, mengubati bau mulut.
6.Antivirus, mengubati demam dan flu.
7.Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
8.Urinary tract , mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
9.Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
10.Gastrointestinal tract , mengubati
mabuk, diare, kejang konstipasi, dan
empedu.
11.Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
12.Nematocidal, mengubati cacing pita.
13.Respiratory tract , mengubati sesak nafas (asma).

 
Dalam Hadith Muslim juga disebutkan: “Tidak ada satupun penyakit melainkan dalam
 
Habbatus Sauda’ terdapat kesembuhan baginya, kecuali kematian.”
 
( Sahih Muslim 2215 )

 Sekarang nie pown banyak produk yang berasaskan Habbatus sauda nie... yang penting cari yang ori ok..salam sayng buat semua...take care..hihi

Assalamualaikum

lots of love..

DIRA DIN ^_^

Saturday, 23 August 2014

Congrats Mr.Inspektor...hihi

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian...

Sihat2  la hendaknya yekk...hihi

Sedar x sedar dah nak abeh pown cuti sem...minggu depan dah nak masuk sem baru dah..
Nak tambah cuti bley x...kikiki...
yeye jekan...kata dah bosan tergolek kat rumah...
abah sbuk tanya bila nak balik uni...
yelah kita nie sapa kan...dah boring la 2 tegok muka anak dia kat rumah nieyh...kekekek

Masa bz membelek Fb ...ternampak la gambar org 2 dok tauliah suksis..
walaupun dah gelap still hensem..ehh..bukan2..x brapa nak hensem..kekeke...
Still macam dulu..xberubah pown dia...senyuman yang sama..just gelap ckit je..
pape pown congrat bro..even hanya ditakdirkan just sebagai kawan..
tapi kau still my best friend ...my first love..ihi.
Hahaha...tapi serius smart ko hari nieyh dalam baju suksis 2...tergugat balik hati aq nieyh...kehkehkeh...
bahaya2...

Pape pown..CONGRAT MR INSPEKTOR..
lepas nieyh dah start praktikal kan...haa..pakai la pemutih muka bebanyak yekkk...
hihi...
dah x bley tengok ko dah lepas nieyh...dah nak cukup masa yg aq janji utk diri aq dulu...


Okeyh la..just nak ucapkan 2 je...xde pape pown..Nad nieyh dah x brapa nak btol...So sila abaikan post nieyh okeyh..hahaha..kikiki...salam sayang buat semua...take care..

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN^_^

Friday, 22 August 2014

Museum n conservation...here we gooooo...ahakz...

Assalamualaikum ya akhi& ukti sekalian..

Sihat ?....Cuaca x brapa nak menentu...almaklumlah..musim hujan dah nak tiba...hehehe

Nad?...Mmmg x sihat lah...hahaha..mana xnya...cuti kan dah nak abeh ...demam...kekekeke
nak cuti pown demam..hbeh cuti pown demam...haiyaaa...

Bising kat FB..kwan2 dok chek dapat muzium ke sastera...
Yg merungut pown ramai..mintak sastera 
alih2 dapat muzium...
sabo jerlah..

Nad?
Mmg mintak muzium pown..
tapi tengok result baru2 nieyh...macam x layak je nak dapat couse 2..
Tapi..Alhamdulillah dapat..hehehe..
Ramai kawan sekelas dapat couse sama..
pening la lecturer nak layan kita org...muahahaha

Sem lepas kelas semua pompuan..
sem nieyh xtau lagi camno...
hop ramai pempuan dari lelaki..
bukan apa...senang nak huha2...kikiki

Nampak sangat nak enjoy je kerjanya..
x pe...enjoy2 gak...assingment jangan dilupa..iye dok..
yang penting sekali hubungan dengan Allah 2 jangan buat2 lupa..heeee

Ramai yang tanya..even mak2 sedara pown tanya gak..
soklan biasanya bunyik lebeh kurang camnie...

Akak...nanti keluar keje kat muzium la epp..
Akak...nanti keluar ..keje jaga barang2 lama kat muzium ke..
X takut ke kalau x leyh kije...
Akak study ape..Hah muzium..ape 2...ade peluang kerja ke...

Haaa...jenuh nak jawab...
Jangan risau..blajar dulu..rezeki 2 ade kat mana2...
Even kalau blajr dalam bidang cikgu ke..medic ke...engeeneer sekalipun..
Kalau xde rezeki x kemana...iye dok...
:)

Ramai adik2 yang dpat course kat uni..dok tanya..
Akak..peluang kerja dia camne epp course nieyh...
Akak..kalau saya amek bidang niey terjamin ke saya dapat kerja..

Adik...
Rezeki 2 bertaburan kat mana2 je...rajinkan diri mencari...
Kita akan dapat setimpal ngan kita usaha..
kalau dapat course medic sekalipun..
kalau pemalas tahap dragon...
x berjaya jugak...
Ramai je senior2 dulu2 blajar bidang kreatif ,perniagaan, cikgu..
Tapi bila dah kerja..ade yang jadik ahli perniagaan, owner butik,bukak bakeri..

Nah...2 menunjukkan belajar 2 just buat syarat je..
tapi usaha amat diperlukn..
x semestinya apa yang kita belajar 2 aka jamin kerja yang kita nak...
Ade fahem...
Bagos2..

Banyak pulak bebelan Nad kali nieyh ..kekekee..lama x membebel...huhu
Gud luck uat adik2 yang bakal melangkah ke menara gading next week...jaga diri..ingat pesan keluarga
jangan dok ikut sangat budaya org lain kecuali yang elok la...
be urself...

Pape pown ..wish me luck la yek...bukan ape macam tough ckit sem depan..huhu..
Doakan Nad sentiasa cemerlang dan istiqamah dalam apa jua yang dilakukan..
Take care..salam sayang buat semua..
Assalamualaikum..

lots of love
DIRA DIN^_^


Saturday, 16 August 2014

Al kisahnya bebudak nak masuk uni.......ngeeee

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Semoga sihat2 la hendaknya yekkk...hehehe

Hari tu wall FB dipenuhi ngan gambar loving2 n gambar happy sbb raya...
sekarang....
Penuh ngan pertnyaan mengenai universiti yang bakal dijejaki 2 minggu lagi...
Untunglaaaaa kannnn..
Masa Nad nak masuk uni dulu pegi g2 jerrr...xde tanya sapa2...
al maklum la dekat kekekke...
ada problem..call mama..hahaha..

Tapi buat adik2 tersayang...tanya yang penting2 udah la yekkk...
nie tandas ada brapa pown ditanya...
asal x tanya tandas 2 kena pam ke dia flush sendirik...hahaha..gurau2 jekkk...
tapi yang penting settle yang mana kena buat dulu...
x payah dok risau sangat pasal rumah brapa org duduk...
air ade klorin ke x...area 2 ade cinema ke x...
abaikan dulu la yekkk..
settle segala jenis mak nenek surat menyurat...
surat terima ke x tawaran 2 sila pos...
PTPTN sila settle awal...jangan nanti dah sampai uni baru dok kalut..
setem hasil beli awal2..
medical chek up buat awal2 gak..
nanti dah hujung confirm lama nunggunyeee...

So adik2 yang dikasihi dan disayang...yerkkk..hahaha..
sila buat awal2...
bagi yang x berapa nak berkenan dengan course yang dia dapat 2...
dinasihatkan pegi dulu....
mana la tau course 2 sebenarnya terbaik untuk korang...
nie pengalaman Nad sendirik la...

Nad dulu memula pegi ngan separuh jiwa je...mana xnye...
budak sains dapat sastera punya course...huhu..
bila dah pegi...adelah sesikit niat nak tukar course..
last2 banyak benda berlaku...
tetiba terasa course nieyh kena ngan jiwa...
so amek la sampai sekarang... dah nak masuk 3rd year dah pown...hahaha..
yang penting ingat kita belajar kerana nak cari ilmu...
Bukan sbb nak kaya ke menda...
OKEYH...PAHAM...bagus2...

Salam sayang buat semua...take care...double chek bebarang nak bawak pegi uni nanti...

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN^_^

Wednesday, 13 August 2014

Keboringan menunggu cuti sem abeh....huhuhu

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian...

Amacam raya..okeyh...ke dah berjaya naik berkilo ganda dari sebelum raya dek penangan lemang dan ketupat...xpown gulai2 kwah yang berderet di majlis2 kawen...hehehee..gurau2 je epp

Raya dah nak abeh...cuti sem pun dah bagi surat warning suh prepare nak balik belajar...huahuahua...time belajar nangis berguling2 nak balik rumah...stress katanya...kekekeke...bila dah cuti sebulan dua...menguap berguling2 xtau nak buat ape....welll biasalah...life seorang student mmg cam2(ke Nad sorang je mcam 2...ahakz...)

Bila scroll FB time2 raya ngan cuti sem mcm nieyh...of coz..wall akan dipenuhi ngan gambar selfie n gambar raya...n yang paling utama gambar kawen....buat iolss jeles tau...tau la iolss belum ada buah hati pengarang jantung dan limpa...kehkehkeh...btw..tahniah kat my classmate..Linda ngan pasangannya...semoga kekal hingga jannah ilahi...wink2..

Congrats jugak buah bebudak yang baru dapat tawaran masuk uni 2....welcome to uni life...

jangan dok ingat uni nieyh sama cam sekolah...welll even korang terasa sedikit bebas dari perhatian mak bapak korang..ingat Allah 2 ada...so...sila jaga kelakuan anda...buat baik ngan senior...jangan time orientasi dah tunjuk lagak....:)

Ikhlas dari akak senior......akak la sangat...tua pulak ku terasa....huahuahua...Papepon selamat maju jaya....

Sampai disini dulu...line dah cam ciput..huuhuhuhu...sedih...salam sayang buat semua..take care

Assalamualaikum...

lots of love
DIRADIN ^_^

Thursday, 17 July 2014

MH17 ...pray 4 them...Al-Fatihah

Assalamualaikum ya akhi dan ukhti sekalian...

Menaip entry di subuh hari dengan sebak didada...

Belum pun habis kisah MH370 dan isu Gaza....Malaysia dikejutkan pula dengan isu terhempasnya MH17 di sempadan Ukraine -Russia...Ya Allah...pesawat ini dijangka akan tiba dari Amsterdam pada pukul 6.10 pagi ini.namun terputus hubungan pada pukul 2 pagi..Ianya dipercayai ditembak jatuh di timur Ukraine..namun kedua-dua negara menafikan ada melakukan tembakan....

Ini antara statement yang dikeluarkan oleh Perdana Menteri pukul 4.00 pagi tadi


Statement by Prime Minister Najib Razak:
Malaysian Airlines flight 17 (18 July 2014)
Yesterday evening, I was informed of the terrible and deeply shocking news that a Malaysia Airlines jet went down in eastern Ukraine.
Malaysia Airlines has confirmed that the jet was Malaysia Airlines flight 17, which was on a scheduled flight from Amsterdam to Kuala Lumpur.
The flight departed Amsterdam at 12.15pm, local time. It was scheduled to arrive in Kuala Lumpur at 6.10 am, local, Malaysian time.
The aircraft was a Boeing 777-200.
The aircraft’s flight route was declared safe by the International Civil Aviation Organisation.
And International Air Transportation Association has stated that the airspace the aircraft was traversing was not subject to restrictions.
Malaysia Airlines has confirmed that the aircraft did not make a distress call.
The flight was carrying a total number of 295 people – comprising 280 passengers and 15 crew members.
Malaysia Airlines is in the process of notifying the next-of-kin of the passengers and crew. All possible care will be provided to the next-of-kin.
The Government of Malaysia is dispatching a special flight to Kiev, carrying a Special Malaysia Disaster Assistance and Rescue Team, as well as a medical team.
According to information provided by Kiev Air Traffic Control, the location of the plane’s emergency locator beacon is 48 degrees 7 minutes and 23 seconds North; and 38 degrees 31 minutes and 33 seconds East.
The Ukrainian authorities believe that the plane was shot down.
At this early stage, however, Malaysia is unable to verify the cause of this tragedy.
But we must – and we will – find out precisely what happened to this flight.
No stone can be left unturned.
If it transpires that the plane was indeed shot down, we insist that the perpetrators must swiftly be brought to justice.
Emergency operations centres have been established. In the last few hours, Malaysian officials have been in constant contact with their counterparts in Ukraine and elsewhere.
And I will be speaking to a number of world leaders over the coming hours.
I have had several conversations with the Prime Minister of the Netherlands.
I have also spoken to the President of Ukraine. He has pledged that there will be a full, thorough and independent investigation, and Malaysian officials will be invited to take part.
The Ukrainian president also confirmed that his government will negotiate with rebels in the east of the country, in order to establish a humanitarian corridor to the crash site.
Just now, I received a call from President Obama.
He and I both agreed that the investigation must not be hindered in anyway.
An international team must have full access to the crash site.
And no one should interfere with the area, or move any debris, including the black box.
This is a tragic day, in what has already been a tragic year, for Malaysia.
As we work to understand what happened, our thoughts and prayers are with the family and friends of those onboard the flight.
I cannot imagine what they must be going through at this painful time.
The flight’s passengers and crew came from many different countries.
But today, regardless of nationality, we are all united in grief.
Ihsan dari:Facebook Najib Razak

Bila Nad tengok gambar2 pesawat yang terhempas 2...sayu dihati....35  org Malaysia kat dalam 2...semoga keluarga mangsa nahas ini tabah dalam menhadapi ujian ini...Dalam kita tinggal hanya sepuluh hari lagi utk menghadapi lebaran yang bakal menjelma..ujian2 demi ujian dihadapi oleh rakyat Malaysia...

Moga tiada pihak yang tidak bertanggungjawab menangguk di air keruh berhubung dengan isu ini...Moga tiada juga penyiasat segera yang membuat statement "terlebih cerdik" berhubung dengan isu ini...Tunggu laporan rasmi yang akan keluar nanti..

Stay stong...Doakan mereka...STAY AS 1 MALAYSIA...pray 4 MH17...Pray 4 gaza...Pray 4 Malaysia...

Take care ..salam sayang buat semua...doakan yang terbaik utk Malaysia..

Lots of love

DIRA DIN^_^

Tuesday, 8 July 2014

Brazil jadik lauk.....7-1

Assalamualaikum ya akhi dan ukhti sekalian...

Apa khabar??.. lama dah x menjenguk nieyh...bz....hehehe...bzlah sangat....tengah cuti sem...berehat...hahaha...layan world cup...

Bangun pepagi dikejutkan oleh abah...tengok bola...hahaha...Brazil lawan Germany....walaupun pasukan pilihan Nad Belanda... tengok jugak....tapi seriously perlwanan pagi nieyh mmg mengecewakan... xde feel langsung...maybe sbb Neymar xde...Silva pown xde...tengok kat fb xd...siap bako bendera bagai...huuuiii...takuttt...

Tapi papepun still kena salute semangat pemain2 Brazil..even lepas separuh masa 2 semua dok kata x de can la kata orgkan..tapi stilll main..banyak asakan dibuat...last skali Oscar sumbat jgak sejibik...okeyh la 2...dari 7-0...kannnn..

Baca lawak kat fb banyak buat Nad tergelak.... ade yang cakap German macam main futsal la pulak....hahah...well bagi Nad..semua dah buat yang terbaik untuk perlwanan kali nieyh...Gud job Germany....see u in final...

Brbalik pada berita Palestin pulak..dengar cite unit komando briget al-qassam dah gempur pengkalan tentera israel....7 askar israel terbunuh....Pray 4 Palestin...kita disini syok makan sedap2...diorang...berbuka dan bersahhur dengan bom...sedih dihati tengok gambar2 kt fb...tabahkan hati mereka...





Doakan mereka...doakan senjata org mukmin....jangan dok doa pasal diri sendiri je...Ingat mereka 2 saudara seagama ngan kita...walaupun berbeza bangsa..sedih bila terbaca satu status yang bagi Nad agak menunjukkan kekurangan cerdik dalam diri si penulis status....dia tulis bahawa apa yang berlaku  kat Palestine 2 disebabkan perbuatan mereka sendiri....Ya Allah..bukan mereka minta jadik cam2...xde prg  pown nak jadik cam2...doakan mereka bukan mengeji mereka...


Moga Ramadhan ini membawa sinar dalam hidup mereka....Ingat bola2 jugak....Ramadhan jangan dilupa....
Banyakkan amalan...sedekah jangan dilupa....kalau xde sangat duit seposen pun jadik...senyum pown xpe.....kan senyuman 2 satu sedekah....hheeeee

Sampai disini dulu tangan menaip tinta...moga bertemu dilain muka...salam sayang buat semua...take care...

Assalamualaikum...

lots of love

DIRA DIN^_^




Wednesday, 23 April 2014

Bulan sewel....assingment botingkek-tingkek....heh

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian

Apa khabar....sihat kerrr....dah bersawang kot blog nieyh....busy n line tenet masuk icu....huhu...

Sekarang kat asrama Nad kecoh pasl penceroboh masuk asrama...siap main raba2 lagi....huuuuiiiii takut mak hang...masuk pulak time org x sedar...kul 8 mlm n 6 pagi...tadi pagi rumah  kawan Nad kena masuk...dah la dekat jugak ngan rumah Nad 2...takut oiiii....xtau la camner 2...

Okeyh stop citer pasal benda2 yang boleh wat kita x tdo sangat nieyh...Sekarang nam makan malam pown dah xde masa sangat...kalau makan pown dalam pukul 12 keatas...mana x nya...every night ada latihan tarian ngan dikir barat....penat woo...ingatkan dah bukak cuti nieyh ringan sikit kerja ...tapi...Ya Allah...makin banyak..Tapikan masa hari 2 Nad buat tarian ulek mayang 2...ade yang x bagi main n suruh tukar...group Nad x boleh tukar sbb 2 mmg asingment yang telah ditetapkan...ade group yang dapat randai, makyong...tapi masa main ulek mayang 2 part yang seru 2 kitaorg dah buang...n x guna kemenyan pown...so insyaallah x de pape...

so.kiranya sekarang masa nak suka2 2 dah xde sangat....full...malam jangan la sesaja nak msg ke apa..mmg x angkat or x balas...kalau balas pown pukul 1 keatas...2 pown kalau x tdo lagi...naseb x de pakwe..lau x dah lama dia larik...ngeeeee....

Sampai sini dulu la ep///salam sayang buat semua...take care

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN ^_^

Monday, 14 April 2014

Siapa kita nak hina orang lain...ngeeeee

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian...

Sakit hati dah kurang dah....hehehe...banyak kan selawat n ingat betapa cepatnya kita tua kalau banyak marah...confem x nak marah2 sangat...hehehe.....btul x...

Tadi terbaca dalam fb something yang menarik hati...siapa kita dengan senangnya nak pandang hina toward someone...
siapa kita nak hina orang lain?
"..aku ahli koperat berjaya..kau keje buruh buat rumah je..hahaha"
"..dato' pandai bancuh simen?"
"..hmm..tak.."
"..HAHAHAHAHAHA.."

"..aku Doktor Pakar naik BMuu(double u)..kau apa? bawak lori sampah je..HAHA.."
"..Doktor tahu tak nak tekan apa bagi bukak ruang sampah kat belakang lori ni?.."
"..hmm..tak.."
"..HAHAHAHAHAH.."

"..aku ahli perniagaan brjaya mkn ikan mahal.. kau keja nelayan tlg tgkp ikan ja..hahaha""..dato' pndai psang umpan nk tgkp ikan ni?""..hmm..tak.."" HOHOHO.."

They Know What We Dont Know..
And We Know What They Dont Know..
so apa beza?


So moral of valuenya...jangan gatal-gatal...x kiralah alergik ke ape...nak pandang negatif kat orang...sampai bila kita nak mendongak kelangit....kan..kan...kan...



Jangan terlalu angkuh kelak memakan diri..sometimes tengok gak la manusia yang jenis suka sangat judge orang cam dia sorang je betol...dear bebeh...semua orang x perfect...so jangn nak berangan sangat mcm awak 2 perfect ...saya tengok awak pown banyak yang kurangnya...just x nak cakap sbb kesian sangat kalau cakap...kang terasa...saya nie mmg suka jaga perasaan org...ngeeee...jangan mudah jugde orang...kita tak tau beribu lagi org sekeliling kita tengah judge kita...malam lebih teruk lagi tersenyum dihadapan dan mengumpat dibelakang...heeeeeeee



Buat seorang  sahabat...jangan menangis jika ianya sudah berakhir..mulakan hidup baru...jangan terpaku disitu...kerana pintu bahagia mu mugkin menuggu untuk kau buka ...apa yang berlaku ada hikmahnya..anggaplah kau dan dia bukan tercipta untuk saling melengkapi...mungkin senang bagi ku menaip tinta ..namun ku tahu peresaan itu...kerana ku juga pernah merasainya...dan aq masih teguh disini..mengorak langkah kehadapn....percayalah...suatu hari nanti kaukan mengerti hikmah disebalik semua ini...don't be sad...smile always...

sampai disini dulu.. salam sayang buat semua...take care...jangan bersedih...tapi terus tersenyum melihat kearah yang lebih kehadapan...

Assaamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Sunday, 13 April 2014

sakitnya hati.....sabo jerlah...

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian...

Sihat ke...hehehe...Nad hati je x brapa nak sihat...dipenuhi dengan amarah menggunung...moga amarah ini berkurangan bahkan lenyap esok...

Nad bukanlah seorang yang mudah marah sebenarnya(ermmm...yeke...hehehe..ye la kot...)..tapi bila someone yang rapat ngan Nad sendiri berahsia dan buat macam dia x tau benda yang diperkatakan 2..automatik Nad rasa cam nak jerit kat dia suh blah dari mata nieyh....sakit pulak aty kita...

Adelah kawan Nad terlepas cakap tp x pandai cover balik...tapi yg sorang lagi 2 boleh pulak buat2 macam dia innocentlah kononnya...Nad x kisah sbb dah tau benda 2 dah lama dah...tapi pleazzzzz la sangattttt...jangat buat muka innocent..rasa cam nak tampo laju-laju...haihhh.....

Serius rasa mcm nak marah sangat malam nieyh...x taulah...tahap sabar dah sampai maksimum kowt...dah banyak kali kot kena cam2..tapi sabar je...tapi bila hari nieyh dia buat cam2 lagi Nad x taulah nak anggap dia sbagai kawan lg ke x....

Kita bila perasaan hormat 2 dah hilang...hurmmmm...x taulah...mungkin Nad boleh kawan biasa je kowt ngan dia...kalau utk dijadikan sahabat pembimbing diri mmg taklah kan.....haih....moga rasa ini pudar esok hari...insyaallah....

Salam sayang buat semua...take care...

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN^_^


Sunday, 6 April 2014

TIME BAHAGIA LUPA KAWAN... EHHHHH....

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian...

Lama da x merapu meraban kat sinie kan...hehehe...buzy sangat....

Malam karang nak pegi penang...ada budak umk ajak pegi umah dia....dah lama x pegi nieyh...hehe..rindu kat matrik sebenarnya...sampai mengigau,haih....so..pegi jerlah..pegi ngan buta2 g2...x rancang ape pown...kena bebel ngan babah skali...mana x nya buat kerja nak pegi mana2 x bagitau awal2....kannn dah kena ....hehehe...

Well tadi tertengok la fb someone yang dah lama Nad x chat...last chat masa matrik dulu kowt...dah 3 taun kowt..then selongkar la sikit fb dia...sekali tengok di punya makwe nama sejibik macam nama Nad....tetiba terasa cam ntah...x tau nak describe camna...ohohoho..biarlah dia bahagia...jagan diganggu kebahagian itu...iye dok...hehehe...

Tapi kan...Nad adelah terasa aty ngan someone...sejak dia couple nieyh dia dah wat xkenal kawan2 dia..msg pown x balas...Babe..couple2 gak...kawan jangan lupa eppp....kang kalau jadik pape ..bukan partner ko yang ko cari..tapi kitaorang jugak...tpi sorry 2 say la...kalau2 lepas nie Nad buat2 x kenal kalau jumpa tengah jalan ke...tengah mintak tolong ke...sbb ko pun buat macam 2 kt kitaorg...so fair lah kan..

Nad bukan baik sangat...tapi bila someone yang kita rapat buat cam2...dah ade partner terus lupa kawan...mmg pantang Nad orang jenis cam2...yang terlupa sapa yang pernah tolong dia masa senang n susah dulu...kot ye pown takut ko punya partner jeles..please la explain skit kat dia...ade je akal ALLAH bagi kan...gunakanlah ia ngan elok eppp...bukan simpan bagi dia berkarat...please...

Haaa...kan dh terkeluar kata2 double meaning 2...sendirik mahu fahem la yek....huhuhhu...doakan Nad x simpan marah lama2...n doakan Nad selamat pergi n kembali dari Penang...nak kirim pape ke...jeruk ke...hahaha....salam sayang buat smua...Take care...

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN^_^

Sunday, 16 March 2014

New book 4 tha collections....weeeeeeeeeeeeeeeeee

Assalamualaikum  ya akhi & ukhti sekalian...

Sahat kerrrrr....lama x menyemakkan diri kat blog...bz ...ohohoho....bz la sangat kan....

Semoga sihat2 hendaknya yek...alhamdulillah hujan lebat semalam dibumi serambi makkah....sekian lama berpanas...rahmat Allah membasahi bumi....dengar kata kat area keyelll pun hujan ...jerebu pown dah mula menghilangkan diri...syukurlah kalau cam2...hehehe...

Ary jumaat ritu Nad balik rumah...bila ikir balik start sem nieyh seminggu sekali Nad balik rumah..ntah nak kata homesick melampau la pulak....dekat ciput nak homesick kebendanya....ngada2 ...haha...Nad baik ade urusan keyh...bukan sesaja mak limah nak balik rumah...xde maknanya...balik nak tunai janji kat bebudak 4 orang 2...

Nad cakap nak belanja beli buku kalau dapat baucer...so...dah dapat balik rumah...now tinggal 50 hengget jer baucer 2...hhehe...Pegi P.Mas kat SMO...beli buku yang dah mengidam lama dah...Cerita Cinta Ahmad Ammar...Aku Ada Wali ngan ternampak la buku Chiken soup 2...Nad mmg peminat Chicken Soup series 2...hehehe...tapi nak cari yang mat saleh punya version mmg haihhh la kan...beli jerlah yang Malay version punya...ok lah...

Haaa...kat atas nieyh buku yang Nad beli...lama x baca buku...ngadap lappy jer...membaca nieyh penting...baca ebook ngan baca the real book mmg lain lah....feeling 2 pentig...hahaha...buat adik2 yang mmg nak improve english...banyakkan baca buku inggeris...jangan cari yang ayat complicated...cari yang senang jer...Hardy boys pown boleh......

Untuk subjek enterpreneural behaviour...kitaorg kena beli buku pasal syed mokhtar al bukhary...bila baca...mmg salut habeh la kat dia....macam mana dia punya usaha untuk berjaya...tiba2 rasa sedar dalam diri...dia dengan kekurangan di awal usia boleh berjaya...kita yang dah cukup lengkap semua nieyh malas nak usaha...haih....

N one more thing...Nad masa baca buku Cerita Cinta Ahmad Ammar....tetiba rasa macam ada orang potong bawang kat sebelah...sedih wooo....macam mana dia dengan usia yang bagi Nad muda..namun mempunyai fikiran yang sangat matang....Malu pulak ngan diri yang ntah apa2 punya perangai..sedangkan dia di usia sebegitu muda tekadnya tidak terhingga.....haihhhh.damailah engkau menemui Sng Pencipta.....
..Al-Fatihah buat beliau..sesungguhnya pemergiaan mu itu merupakan pencetus semangat dlam diri anak2 muda sekarang...

Keep thinking positive....jangan mengalah hanya secebis halangan dalam menuju ebuah kejayaan abadi...insyaallah...doakan Nad pun akan terus istiqamah dalam hidup...bukan apa kekadang diri terlalu alpa dalam kehidupan....kak syai ngan kak ton sibuk nak menghasut manja kat telinga...huhu...

Btw...berbunga  dihati bila lihat sang crush lalu kat tepi...ahakz....ngada2...hehhee...salam sayang buat semua...take care...doakan Nad ..

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN^_^

Tuesday, 25 February 2014

Sabar la oittttt.....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Sihat kerrr....sihat la hendaknya yek...Nad punya sakit gigi getting worse..panadol sehari dekat sepapan makan...baru tahan sakit...huhu...sabo jerlah...nak buat camna...ujian hidup...

Pagi tadi kelas pagi2 lagik....ngan sakit gg x bley tdo sempat siap g kelas lecture handsome...ehhh handsome ke...boleh la....hilang la kejap sakit gg 2...hehehehe...gatal.....

Tapikan...assingment dah menyengih depan pintu....berduyun-duyu pulak 2...nyampes...kalau bg tempoh 2 minggu x pelah nie minggu depan dah nak...kalau reference book 2 belambak  pe...nie ciput jer yang ada...mana nak mencarinye...huhu....internet ade tapi x lengkap....haih...assement yang sengal...tapi x pelah pencarian mencari setitis ilmu mmg susah dan memenatkan..tapi hasilnya...insyaalllah sangat manis di akhirnya.....so...bersabarlah...

Salam sayang buat semua...take care ya...jangan nakal...keep stdy...kejap pown x pe...asalkan study...hehhe

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN^_^

Sunday, 23 February 2014

Sakit gg...urghhhhh....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Hope semua berada dalam keadaaan sihat sejahtera la hendaknya yekkk...

Nad sakit gg...pegi klinik hary sabtu ritu dia suh telan antibiotik since gusi 2 dah bengkak...huhu...sakit gg seksa wooo... nak makan x bley sangat...nak tido pown tido ayam ja...huhu....nak concentarte masa lecture pun susah...jadik pasif pulak dalam kelas....

Last2...telan panadol jerlah nak bagi tahan sakit 2....kalau x memang dah meraung dah....x lrat...nie pown dah nak demam...so buat adik2 2...jagalah gg dengan elok ea....kalau sakit seksa woooo...

Salam sayang buat semua...take care...

Assalamualaikum...

lots of love

DIRA DIN^_^

Thursday, 6 February 2014

Cerita lawak di petang hari,,,ngeeeeeeeee

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Sihat?...Nad demam la..huhu..x pe sakit 2 kan penghapus dosa...so sabar dan banyakkan berselawat...hehehe..Demam terkejut tengok result..ngeeeee...bunyik cam buah nangka jatuh atas zinkjatuh teruk la 2.....)x pe sem depan up lg...

Tadi petang bawak mama jalan2 kat luar rumah amek angin...since dia da boleh jalan slow2 kena excercise la kaki 2...then daalam pukul 7 bawak dia naik rumah...adik Nad yang bongsu 2 dok dalam bilik...

Then dengan mulut murai dia 2 kecoh la kejap

Syirah: Nadirah!!!..Syirah rasa mesin penimbang berat 2 dah rosak la....
Nad:    Mana tau...elok je akak naik pagi tadi...
Syirah: Betul dah rosak....pagi tadi syirah timbang baru 21 KG..nie Syirah timbang skali lagi 25 KG
Nad: Try timbang lagi sekali...Haah la 25 KG la...Syirah makan ape tadi...
Syirah: Mana ade makan apa2.....

Konfius kejap...tengah pikir2 2 tertengokla dia punya beg sekolah kat atas blakang...ape lagi bantai gelak la...
Boleh pulak dia naik penimbang skali ngan beg sekolah..hahaha...mmg naik la berat dia....Habis semua gelak....Adoiiii...sabo jerlah....hai

Tapikan bila pikir berat beg sekolah dia 4 kg...haih...kesian....baru darjah 3...x pe smakin tinggi blajar semakin kurang buku2....hehhe...betol x...ngeeeee...abaikan panggilan nama 2...adik bradik nad jarang panggil ngan pangkat...biasanya panggil nama jerr...kecuali kalau ada orang luar...panggilan akak 2 ade la...heeee...

Btw..congrats buat kengkawan yang dapat result tinggi melangit 2....even sem nieyh sem paling tough bagi Nad...But stilll maintain purata....result per sem jer yang jatuh tergolek....huweeeee...

N Congrats kat my Auntie ...Nad dapat cousin baru ...yeahhhh...lama x dapat cousin nieyh...maklumlah Nad cucu sulung so...aktiviti membuli yang kecik 2 mmg menyeronokkan...hahakkksss

Wish me luck untuk sem depan...dah terbayang2 dah ..minggu depan jer pown....biar kita serabut dilanda seribu satu cabaran...senjata kita yang utama Doa....doa itu perlu...jangan lupa...heeehee...

Salam sayang buat semua...take care..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Monday, 6 January 2014

Flashback tahun lepas...

Assalamualaikum ya akhi&ukhti skalian...

Semoga sihat2 hendaknya...hehe..smalam sedih sikit..but now semangat dah dikumpul..n much more better now(ye kerrr...buat2 happy jerlah....huhu...)..Nieyh nak memflashback peristiwa2 tahun lepas n awal bulan nieyh...hhehe.

First masa Nad blik cuti hari 2... merimbun depna rumah pokok markisah..tengoklah sampai terlindung tingkap rumah..hehe..tapi lawa lah pulak cam dok dalam kebun...i loikkeee...heeeee...

Nieyh dia punya bunga...lawa kan...heeee..kalau bolh kat syirah dah lama hilang bunga 2...huhuhu...buah dia sila tengok entry yang lepas2....

 Nie gambar2 pegi tempat kawan ada kawen tahun lepas...bila tengok2 balik...terasa nak kawen cepat le pulak....tapikan...pengantin lelakinya x de...acane 2...huuuuuu......

 Nieyh pulak gambo2 masa buat video utk  subjek PKK hari 2...gambar kat pantai melawi....hehehe...



Friends forever
 Pas2....pegi kursus kawen...lantak la orang cakap ape pown.....x kisah...
 Dapat buku ko...hahak....wat balik rumah ary 2....letak atas almari....bgtau mama pegi kursus nieyh...dia senyum je....tgh pikir acane la anak dia yang kepala batu nnieyh nak kawe ...kekeke..
 Niey pulak gambar 3 hari lepas..teman kak na pegi mengurut(nad pown sama je pegi mengurut....ngeh.ngeh...dah tua katakan...)..amek gambar depan geran / wakaf depan rumah makcik 2...lawa la pulak..hahaha...

 Cincin kami bertiga...satu je kat c2 cincin tunang...hehhhhheeeeeeee
K..2 jerrr utk post kali nieyh.....take care...salam sayang buat semua...

Assalamualaikum...

lots of love
DIRA DIN^_^