Tuesday, 20 August 2013

Tutuplah aurat mu sayang.....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Sihat ker...yelah dah start study balik...kerja...Nad pown x lama lg dah start study jugak...huhuhu...2 minggu jer lagi nieyh...

Berbalik tajuk kat ataih nieyh...Nad tersentuh...chewahh..ayat x henggat..hehe...okay..tersentuh dengan post seorang sahabat di FB..tentang betapa kurangnya kesedaran ttg aurat dalam kalangan umat islam hari nieyh...

Termenung seketika membaca luahan hatinya..ya ..Nad terasa jugak..sbb Nad pown penah khilaf dulu..keluar sidai kain kekadang tudung tersadai sepi..bila dah masuk matrik baru tersa jahilnya diri ini..Nad pown bukan baik sangat..namun bila semakin dewasa rasa bersalah kepada sang pencipta itu menebal..

 

 AURAT ITU BUKAN SEKADAR MEMAKAI TUDUNG DIKEPALA!!!!!!!

INGAT 2...

Ya aurat itu bukan sekadar tudung tersadai megah di atas kepala...pakai tudung x wajib..yang wajib tutup aurat..

1. Ramai makcik2 kat luar sana 2 pegi kenduri bukan main tudung liplap2...bila bertandang kat rumah jiran sebelah tudung pown melayang...alasannya ala..makcik dah tua x pe...(Eh2...sedar pulak dah tua...makcik  kalau dah tua lagi la kita patut tutup2 nieyh...boley praktik nak jadik bakal jenazah ..ingat kita nie semua adalah bakal jenazah..)

2. Tudung pakai tapi baju lengan pendek..acane 2...adik...akak tau la adik punya lengan 2 putih melepak...tapi kan lagi lawa kalau tutup semua...just tunjukk untuk suami jer..sweett g2..(macam makanan lerr korang nak yang bungkus ke yang dah terdedah..sendiri pikir la noh..)

3. Pakai lawa dah...baju kurung lagi 2..tapi sayang..kain yang dipilih fail...mana x nya jarang macam kelambu...so..sila pakai inner or senang2 pilih kain yang bukan kain kelambu nak buat baju...kecian kat cik abang2 kat luar 2 dapat tayangan free sekali ngan dosa(kalau terasa nak buat dosa jagan nak libatkan org lain jugak okeyh...)

4. Baju dah labuh dah ...kain dah okeyh dah...tapi part kecik..besar 2 yang silap..x tau la sama ada kat umah dia xde cermin kerrr..tersalah amek baju adik dia ke..ntahlah..pakai baju 2 sila tengol saiz yer..kang terbonjol sana sini...aurat gak 2..

5. Tau la kaki awak 2 lawa yang amat..tapi kaki kan aurat gak..so carik la stokin yer dik..bukan mahal pown..hendpon lagik mahal..

6. Aurat 2 kena jaga kat depan yang bukan muhrin...ehh..even dia muhrim kita pown ttp ada batas aurat dia tau..excep dia 2 husband korang x de batas aurat dah..so..sila pakai tudung dan jaga aurat anda didepan..abang ipar..kakak ipar..sepupu..walau serapat mana pown korang dengan dia..dah anggap macam abang ke apa..aurat tetap x berubah..okeyh...

7..Tudung dah pakai tapi sayang...rambut terjuntai macam ekor kuda..tau la awak buat teknik rebonding x pown pakai syampu kelapa dan orkid tapi x payah nak tayang kat satu dunia..(ko penah terasa kena bakar x..)

ALLAH SANGAT SAYANG KAT GOLONGAN HAWA..SBB 2 DIA SURUH TUTUP AURAT.. ^_^


 Akhir sekali sama samalah kita menjaga aurat kita..kan comel kalau tutup aurat dengan sempurna..x pakai tudung labuh x pe asal tutup dada..x jarang..x ketat or singkat..stokin kena pakai..itu yang paling penting..

Lagi satu setiap kali selesai solat berdoalah..doakan senjata orang islam..x tau nak doa ape..doalah untuk kedua ibu bapa kita..untuk diri sendiri..untuk saudara seagama kita di mesir dan bumi palestin yang sedang diuji oleh Nya..doa untuk Nad moga terus teguh dalam mencari redha ilahi.. cepat dapat jodoh yang baik2..hehe..x payah doa dala bahasa arab x pe..doa dalam ape jua bahasa yang kita tau..sesungguhnya allah itu maha mengetahui..insyaallah..


Salam sayang buat semua..take care always..gud night..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Sunday, 18 August 2013

Bila sang lelaki menangis....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Sihat ker...Nad alhamdulillah..Allah masih bagi nikmat sihat 2 kat Nad...bertambah sihat..hehe

Semalam rancangnya nak pegi ke pantai bersama2 sahabat tersayang..but last2 pantai menjadik KB Mall...hahaha...melayang gaklah dekat seratus..huhuhu...tapi bila mengenangkan duit 2 untuk beli buku = ilmu pejamkan mata jer masa bayar.hahaha..beli sandal baru...lama x tukar andal teringin gak yang baru...hehe

Back to the topic kat atas nieyh...LELAKI MENANGIS????????...peliknya...errrr..pelik ker...adik Nad 2 pown lelaki gak..menangis gak kengkadang bila kena marah..hahaha...

 Maybe kita sedikit pelik ..errrr banyak kowt bila kita kata kat seorang lelaki.."Bro,menangislah!! Jangan tahan2 ..Nangis jer..confirm lepas nieyh ko rasa lega yang amat"..Pelik..mungkin...tapi salahkah bila golongan gagah perkasa niey menangis...X SALAH...yup..mmg xsalah okeyh..

Xde undang2 meyatakan lelaki x boleh menangis...boleh..

Nad bukan apa adelah sesetengah orang 2 lau lelaki menangis jer diorang cakap lembiklah..x macho lah...n yang paling pedas...pondan kowt...hey..ingat ko sorang ade kelenjar air mata...heh...

Hey..nieyh bukan soal macho or lembik okeyh..ape korang ingat golongan lelaki 2 x de hati dan perasaan ape...diorang pown bukan nye robot..even sekarang robot pown dah ada perasaan..heh..sesedap rasa jer cakap cam2...Nad bukan ape...panas telinga gak lerr bila ade yang sibuk dop mengutuk golongan yang sama species ngan abah n adik2 Nad ...panas weyh...

Ape diorang x penah tengok ke bapak diorang menangis...haih...Lelaki yang menangis bukan menunjukkan dia 2 lembik ke apa..tapi 2 dah membuktikan dia still ada perasaan n paling penting menunjukkan betapa halus dan lembutnya perasaan yang dimiliki olehnya...menangis x bererti kita lemah boys...

Menangis itu kekadang perlu...menangis kerana doa2 lalu..menagis kerana kita rasa yang kita nie hanyan insan kerdil di sisi  ALLAH s.w.t..jangan sampai  hati itu bagaikan beku bila melakukan dosa...nauzubillah...so..lelaki jangan malu nak nangis...menangi sebab ingat mati x pe bro..jangan menangis ingat exgirlfriend sudah...




Ade lah sorang kawan Nad nieyh...dia cakap bila dia nak berubah jer mesti ade je halangan dari org sekeliling sampai dia patah semangat nak berubah..bila dia startberenti merokok adelah kawan2 yang perli..bila dia dah start nak jejak kaki ke surau ade je yang menyindir...Nad just boleh bagi sokongan untuk dia terus berubah...sikit2 pown x pe...Nad pown berubah gak..tapi slow2..malu gak kekadang sbb ramai kawan Nad dah pakai tudung labuh..Nad kekadang pakai ..tapi bukan yang stail macam diorang la...huhu


 So bagi yang nak berubah 2..teruskan niat anda...jangan tangguh2..bila lagkan...macam la kita nieyh tahu bila masanya malaikat menjemput kita..so bila dah terasa nak berubah 2 teruskan....doa agar kita terus tetap dengan niat suci kita 2..okeyh...

Last but not least...baca kat bawah nieyh..even suma dah start abeh cuti...dah start skolah n kerja...syawal terus dirai...

Salam syawal ...take care..salam sayang buat semua..EHHH..JAP..JAP....kepada sesiapa yang berada di Kelantan 2..Pesta buku Kelantan 2013 akan diadakan dari 29/8-1/9 di dewan jubli perak mpkb...so duwet raya yang dah belambak 2 ape kata habiskan dengan membeli buku=ilmu...okeyh...
Assalamualaikum..

lots of love 

DIRA DIN^_^

Saturday, 10 August 2013

Majlis rumah terbuka mahasiswa kelantan.....

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian...

Sihat ker....ke dah berjaya menambahkan berat yang terkurang masa puasa hari 2...
Makan2..jaga kesihatan diri..jangan main taram jer ape nak makan..ade fahem....bgos..

Tadi Nad pegi majlis rumah terbuka mahaiswa negori kelantan...agak best jugak...n agak terasa rendah diri jugaklah...kenapa????..ermm.kenapa epp...sebab kebanyakan yang pegi 2 memang cantik2 n ayu abeh lah..huhu.bertudung labuh...sopan..lmah lembut..Nad jer yang x berapaokeyh..malu la pulak..huk...huk...x pe berubah sesikit ..kan..kan..kan..

Kang berubah terus kang takut x tetap pulak...sekarang nieyh pown tengah menyesuaikan diri...huhu..satu lagi rasa rendah diri lajugak sebab diorang semua jurusan yang hebat2..cikgu...
doktor...kejuruteraan...
syariah..pengajian bahasa arab...
sampai den pown malu la jugak..huhu



 Beraya kat umah sabrena..taun lepas last jumpa ...huhu...betapa jarak memisahkan kami...tapi ukhuwah terus terjalin rapi...



Moga segala ukhuwah ini berkekalan hingga ke akhir hayat...

Salam lebaran buat semua...btwtadi Nad terjumpa dan buat2 x kenal inchek izu...malu nak tegur coz dia dop ngan geng maahad dia....sorry ...
take care...salam sayang buat semua.

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

Thursday, 8 August 2013

Peraturan hari raye...sila ikut ......hohoho...


Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Salam lebaran buat semua...
Amacam rayer...seronok...menggembirakan...biasa2 jer...ke..xbest langsung...

Nad...rayer taun nie biasa2 jer...dah besor kot...haha...2 yang xexcited macam bebudak lain 2...muahaha...tapi duit rayer still dapat hehe....n of coz nilainya makin besar..warna merah you...haha...suke2..

Warna biru taun nieyh...walaupun abah n akim pakai warna purple diamaafkan ...haha..

 Pepagi lagi bangun masak...xtau nak masak ape sebenarnya..last2 masak kuah lodeh, kuah kacang ngan sambal tumis..stail johor dipagi rayer...pelengkapnya pengat pisang...mabeles..hahaha

                                                       Kuah lodeh...hehe
                                                      Sambal tumis...pakai campak2 jer dalam kuali...

Petang baru ramai yang datang...penuh sanak saudara....hehe...Nad dop kat tp mama jer...yang kat luar biar bebudak 2 uruskan ...bila lagik nak membuli.....hehe..

Ape pown...semoga korang beraya dengn meriahnya la hendaknya...eppp.

But...ade jugak tapinya...jangan lakukan perkara2 kat bawah nieyh....

PERATURAN DIHARI RAYER....

Bersalaman dengan yang bukan muhrim..kok ye pown nak mintak maaf  x payah la nak buat dosa baru...cakap sudahhhh(terasa nak kakiku dimukamu ke...gatai sangat...x memasal dosa free dihari rayer..heh)..

Pakai baju x cukup syarat(sila pakai pakaian yang sopan..bukan sarung nangka or kain kelambu jiran sebelah...)

Tudung 2 x payah nak jadik bonggol unta sangat la...awak kan manusian yang gatal nak jadik unta 2 kenapa..(kerat bonggol kau 2 baru tau...)

Mekap 2 xpayah nak tebal sangat...lain la ko nie ade part time jadik badut kat funfair...(badut pown lagi lawa dari ko..heh)..Simple is beauty...

Beg2 xpayah nak tayang sangat kat tepi jalan...kang kena ragut meraung pown x guna(bawak beg kecik sudah...duit pown bukan banyak sangat kan...betul x... )

Barang kemas sila hadkan pemakaiannya...kok ye pown nak berlawan saper kaye ngan jiran sebelah agak2 lah....dah macam pokok krismast la pulak(pokok kristmas pown x saratmacam makcik...)

Dilarang Main mercun ..buatnya makcik rumah sebelah 2 ade darah tinggi ke...sakit jantung ke..x ke naya....(bom rumah ko kang baru tau...)

Makan 2 ingat la jugak orang lain...nie semua nak makan..amik sesikit dah le...sumbat CILI semua dalam mulut kang baru tau...

So diharapkan anda2 mengikuti peraturan2 diatas....ok...hehe..bagosss...

Sampai disini dulu merapu kerapu...SALAM AIDILFITRI BUAT SEMUA...

Feeling wonderful sbb malam rayer ade org call kite...hehe..sengih xabeh lagi...haha
Mohon ampun dan maaf andai ada terkhilaf bahasa..tercala dihati...terpukul kat mana2... take care..salam sayang buat semua..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^



Tuesday, 6 August 2013

Salam lebaran buat semua...

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

Amacam persiapan rayer...msti dah settlekan...esok hari last kita menikmati bulan Ramadhan yang bakal mengundur diri untuk tahun ini...

Moga Ramadhan kali nie membawa seribu rahmat dari ilahi...Amin...

Persiapan rayer taun nie so simple coz mak Nad still recover dari dia sakit ritu..so Nad yang kena take over semua kerja kat rumah..buat biskut..masak untuk iftar...
actually ianya sangat menyeronokkan...
sbb...dapur 2 dah jadik tempat Nad untuk eksperimen masakan yang x sempat nak buat sepanjang study...haha..tetiba rasa dapur ini aq punya..haha..
adelah satu dua benda yang x jadik..
.telan jer..membazir amalan syaitan...hahaha

So...4 the first time try buat curyy...sbb sblum nie tukang makan + tukang tengok jer mama masak kat dapur..kekeke...
sekali kena masak baru terketar2 carik resepi..huhu
mengadap lappy dkt sejam sblum jatuh cinta kat steamed boxing chiken curry kat dapur kak diana...
mmg mabeles ...huhu...first time buat abah x makan...
sbb perut dia x tahan pedas...
Nad ngan adik ler melantak...
hantu kari katakan...

So ...hari nie buat skali lagi kari 2...skali ngan pengat pisang + kuey tiow tomym....
.makan kat tepi mama...ingatkan x terliur sbb dia baru lepas makan...
dan..dan...dia tanya..macam mana rasa curry 2...
bagi dia makan...setengah pinggan habis...perghh...dah bley jadik chef gamaknya..haha..
just joking...
pegi dapur balik...
kuali tomyam dah kosong..tinggal daun limau purut jer...
sob..sob..sob...x sempat den nak merasa...
1st time macam 2...huwaaaaaaaaa....
nak2 jugak.....

Bagi mengubat hati ku yang sedang berduka lara...Nad pegi la..bakar bskut...biskut samperit versi derhaka punya...sbb mama bagi resepi dah pepandai pegi ubah...nak buat samperit dah jadik bentuk lain..haha...tapi still semerbak satu rumah baunya...hehe...


Sampai sini dulu...kang x memasal hangit biskut kat oven 2...salam lebaran buat semua...salah dan silap mohon kemaafan...kad rayer kat bawah nie buat sendirik okeyh....bila lagik nak memperaktikkan diri ngan ilmu yang dipelajari..haha...salam sayang buat semua..take care..slamat ari rayer Mr.Triple M...hehe...


Assalamualaikum

lot of love

DIRA DIN^_^