Wednesday, 27 August 2014

UMK Bachok..Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan...Welcome Juniors....hehehehe

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian..

Sihat kerrr...semoga sihat jerlah ye...hihi


Mesti ramai adik2 yang berdebar2kan...
yela next week je dah nak masuk universiti..
dah kecoh nak beli itu ini..
borang mana x cop lg..
ptptn nak buat camne...
Baju mane nak bawak...
nanti pegi makwe aq cari lain x...eh..eh...hihi..joking2..

Ramai yang x tau kampus UMK Bachok  nie kat area mana...
maklumlah kitakan duduk dalam hutan...katanya..
mana ade hutan...sekolah banyak la area nieyh...
memandai je cakap cam2...huh
meh cnie nak bagi peta...







Nie peta bg sesapa yg xtau jalan nak pg kampus bachok..Thankz kat abng faez sbb post benda nieyh...kesian budak lain negeri nak cari...
kalau x tau jalan mmg sesat la jugak...silap2 sampai pantai ..main pantai je..kikiki....



  
 Nieyh gambar tasik kat Umk,,,gambar lama...sekarang lg lawa..siap ade joging trak..angsa..itik..semua ada...
lau rasa malas nak jog..pegi usik angsa..pas2 konpem anda akan lari tanpa dipaksa..kikikki...

xingat kat fb mana Nad cilok td..huhu...aiyoo..mohon share la yekk tuan gambar...


 Nie pulak pentas untuk sebarang majlis kat UMK Bachok nieyh..
Laman Monsun nama diberi...
Korang boleh tengok event ...biasanya budak warisan buat persembahan  kebudayaan..
n Korag jugak akan buat time minggu mesra mahasiswa next week...
XI SHUA SHUA..hihi

Ape-ape pown banyak lagi yg best...hihi..walaupun xdinafikan ade kekurangan...tapi lumrah la 2kan..
Bukan rumah nak itu ini...kalau banyak sangat x puas aty..
balik nanti bukak universiti sendirik..hehehehe..

Ingat betulkan nawaitu nak belajar..
jangan fikir nak enjoy je..
mentang2 la dah jauh dari family ko ingat dunia ini ko yang punya..
banyak buruk muka ko..heh...

Nad x sure sem nieyh camne..
tapi sila bersedia mental dan fizikal..muahahaha...
jangan risau x de lg lecturer makan org kikiki..
lecturer marah org ade...
Kalu jumpa Nad kat c2..kalau jumpa la kan..
tegur2 la epp..hihihi..

Line telefon kat cnie xdelah okeyh sangat..especially kat area Nad 2...tapi kalau kat kampus 2 kira ok la..pemakaian..pakai la baju pape pown..janji tutup aurat n xnampak cam sakai...
Sape ade reket tenis 2 bawak la...gelanggang tenis ade je kat cnie..
Nad tengah tnggu gelanggang badminton.
.lama dok tunggu..bila nak buat xtau..
Nak jogging...boleh ajek..umk nieyh luas..
trak joging ade je..nak maen futsal...pown boleh..


Dah dapat PTPTN nanti jangan jadik jakun macam x pernah jumpa duit..
ingat 2 amanah untuk korang..
duit 2 guna untuk blajar..
bukan untuk beli HP baru..
bukan ape dah slalu sangat ..dapat duit enjoy...
first week dapat PTPTN..KbMall 2 penuh ngan korang je...heh..
Lepas 2 hujung bulan buat suara nak mati  call mak bapak..
"Ayah..duit xde..nak makan x boleh...duit ary 2 guna buat beli buku.."
dah tambah dosa satu lagi...menipu mak bapak..acane hidup nak berkat..heh..

Bunyik cam kasar tapi itulah hakikatnye...
Ingat mak bapak korang maybe xmakan sbb nak bg duit..beli barang..hantar korang kat uni...
so hargailah mereka...
jangan nak terikut sangat ngan kawan2 lain..
\lantak diorang la...cakap kita out of date ke benda ke...
jadik diri sendiri..

Korang maybe baca..then insaf kejap..biasalah manusiakan...
tapi bila nak beli something..
tanya diri sendiri..benda nie patut ke aq beli..
pentig sangat ke benda nieyh...
kalau penting beli...
kalau x penting sendirik mau ingatlah yekkk...

2 je pesanan buat adik2...welcome to UMK Bachok...x kira warisan ke kreatif ke...kita 1 family...
jangan dilupa pesan ibubapa...
belajar bukan sbb duit ke apa..belajar kerana ALLAH..Insyaallah semua akan jadik mudah..
kalau stress ngan lecturer ke..assingent ke..
benda 2 biasa je...jangan nak lari sambil nages berguling2..
korang dah besar..
pelajar universiti lg...
so pemikiran pown kena up la ...

salam sayang buat semua..take care..hihihi

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN ^_^

Monday, 25 August 2014

Cerita pasal bawang merah...

Assalamualaiku ya akhi&ukhti sekalian...

Apehal tetiba Nad nak cakap pasal bawang merah nieyh...lapor ke ape...

Nieyh bukan pasal lapor yekkk...nie pasal pegi dapur nak makan lauk dah hilang...huwaaaa..
baru nak bedal lauk telor kicap 2..dah x de....huhuhu
bukan apa...janrang makan benda2 simple cm2..
asyik2 masak kari...mihun sup..nasik goreng...
skali masak telor kicap...ingat nak jugak melantak malam2 time ujan pulak 2.
mcm mana x menri samba perut nieyh...
sekali pegi dapur dah hilang...aip...
rasa baru je letak td..
tanya punya tanya...dah selamat dalam perut budak kecik...haiyooo..
boleh puak dia buat2 tanya...
akak lapar ke...shirah makan telor kicap td..sedp..
saja lah 2...benci..

Ape yg Nad merap niey...kes lapar la nieyh..huhu...okeyh2...td janji nak cerita pasal bawang merah kan...bawang merah nieyh benda feymes kat dapur...dan feymes kat budak baru blajar nak masak...kan...kan.....mana x nye..sebijik koyak ..seround nangis..kikiki..
macam adik nad...koyak sebijik basuh mata sepuluh kali...haha
last2 frust x nak koyak dah...

Hari 2 Nad ade terbaca pasal kebaikan bawang merah yang mmg sedap kalau digoreng..letak semanggkuk pown abeh ..kikiki..
Bawang merah dipercayai dapat hapuskan toksin dalam badan mahupun kat udara...
ade satu post  hari 2 ..(Nad x ingat sapa post...mintak halallah ya...)
dia kata sebelum tido..hiris bawang merah then ltak kat tapak kaki...pakai stokin...insyaallah badan lebih segar sbb bwg 2 dah serap sisa toksin dalam badan...

Yang kat bawah nieyh pulak antara contoh post pasal kebaikan bawang merah...x try kita x taukan...
JOM BACA..
Seorang doktor mengunjungi sebuah keluarga petani dan mendapati keluarga tersebut berada dalam keadaan sihat sedangkan jiran2 mereka menderita selsema dan sakit bawaan bakteria yang lain seperti demam, cirit birit, kudis dan lain2. Doktor bertanya petani bagaimana keluarga tersebut tetap sihat sedangkan jiran2 mereka menderita sakit. Si isteri petani menjawab mudah aje, letakkan bawang merah yang telah dikupas dalam piring disetiap ruang rumah. Doktor amat tertarik dan meminta untuk melihatnya dibawah mikroskop lalu mendapati virus selsema dan bakteria2 lain dibawang merah tersebut. Bawang merah ini berfungsi menyerap semua virus dan bakteria diruang sekitarnya dan secara tidak langsung dapat mengelakkan keluarga petani dijangkiti penyakit bawaan virus dan bakteria.


Kes kedua ialah disebuah kedai gunting rambut yang banyak dikunjungi pelanggan. Tauke kedai mendapati ramai pekerjanya diserang selsema kerana sesetengah pelanggannya sedang selsema ketika mengunjungi kedainya. Tauke pun meletakkan semangkuk bawang merah yang telah dikupas di beberapa penjuru kedainya dan hasilnya pekerja2 beliau tidak lagi diserang selsema.



Kes ketiga seorang yang terkena pneumonia menemukan artikel yang mengatakan untuk memotong kedua hujung sebiji bawang kemudian dicucuk dengan garpu pada salah satu hujungnya. Letakkan bawang tersebut disebuah bekas kosong dan tempatkan dibilik pesakit. Keesokannya didapati bawang merah menjadi hitam kerana kuman2 seakan tertarik padanya. Bawang merah yang berfungsi sebagai magnet yang menarik kuman2 padanya menjadi hitam dan rosak sebaliknya pesakit semakin bertambah baik.

Bawang merah dan bawang putih mempunyai kekuatan antibakteri dan antiseptik yang amat menguntungkan manusia. Bawang merah boleh menjadi amat bermanafaat jika digunakan dengan cara yang betul, sebaliknya ianya amat beracun jika dibiarkan semalaman setelah dikupas. Ini kerana ianya umpama magnet yang menarik kuman hingga boleh menyebabkan jangkitan kuman pada paru2, sakit perut, keracunan makanan, cirit birit dan sebagainya.

Satu kajian keatas haiwan mendapati anjing tidak boleh memakan bawang merah kerana perut anjing tidak dapat mengolah bawang merah. Harap diingat, adalah berbahaya untuk mengiris bawang merah dan menggunakannya untuk memasak pada hari berikutnya.

so diharapkan entry kali nieyh dapat bgi manfaat buat semua...bawang merah bukan sekadar perencah dlm kari mahupun mihun sup..namun ianya ubat buat semua...try la nanti eppp...

salam sayang buat semua...take care yeeee....hihi...cuti dah nak abeh...tdo la puas2..lepas nieyh sempat tido ke x ..xtau.hihi
Assalamualaikum..
Lots of love
DIRA DIN^_^

Sunday, 24 August 2014

Re-post entry....HIHI..Habbastus sauda...khasiat tiada ternilai....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...



Post kedua untuk hari nie...terasa nak post balik yang dolu2 punya...hihi..nampak nau x de kerja...tapi kalau berkongsi ilmu apa salahnya kan..kan..kan...Jom kita baca...wheeeeeeeeeeee..kekke



HABBATUS SAUDA : KHASIAT DAN KEBAIKANNYA





Habbatus sauda khasiat, kelebihan, kebaikan serta minyak habbatus sauda baraka
Habbatus Sauda ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan dikawasan yang beriklim gurun. Banyak kajian telah dijalankan. Bagaimanapun kebanyakkannya ditulis di dalam Bahasa Arab, oleh itu pendedahan terhadap dunia antarabangsa tidak banyak dibuat mengenai kelebihan dankhasiat habbatus sauda ini. 
Habbatus Sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan dan mempunyai banyak kelebihan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut,
tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.
Nabi Muhammad S.A.W. bersabda
dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam
 (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)

KANUN PERUBATAN IBN SINA
 
Ibnu Sina ( 980 – 1037 ), dengan karya terbesarnya Qanun fi Tibb (The Canon of
 
Medicine) yang paling terkenal dalam ilmu perubatan Timur & Barat menyatakan
 
Habbatus Sauda’ merangsang tenaga dan membantu memulihkan kepenatan dan
 
semangat. Ibnu Sina bukan sahaja penyambung kaedah Perubatan Yunani yang
 
dipelopori oleh Hippocates, malam dia telah berjasa dalam memperbaiki lagi kaedah ini.

Ciri-Ciri Utama Habbatus Sauda
Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.
Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatussaudadapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek. 
Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda antara lain:
1.Antiinflamasi, mengubati perih radang tenggorokan.
2.Antiarthritis, mengubati reumatik.
3.Analgesik, mengubati sakit gigi dan
sakit kepala (migrain). 
4.Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
5.Antiseptik, mengubati bau mulut.
6.Antivirus, mengubati demam dan flu.
7.Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
8.Urinary tract , mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
9.Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
10.Gastrointestinal tract , mengubati
mabuk, diare, kejang konstipasi, dan
empedu.
11.Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
12.Nematocidal, mengubati cacing pita.
13.Respiratory tract , mengubati sesak nafas (asma).

 
Dalam Hadith Muslim juga disebutkan: “Tidak ada satupun penyakit melainkan dalam
 
Habbatus Sauda’ terdapat kesembuhan baginya, kecuali kematian.”
 
( Sahih Muslim 2215 )

 Sekarang nie pown banyak produk yang berasaskan Habbatus sauda nie... yang penting cari yang ori ok..salam sayng buat semua...take care..hihi

Assalamualaikum

lots of love..

DIRA DIN ^_^

Saturday, 23 August 2014

Congrats Mr.Inspektor...hihi

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian...

Sihat2  la hendaknya yekk...hihi

Sedar x sedar dah nak abeh pown cuti sem...minggu depan dah nak masuk sem baru dah..
Nak tambah cuti bley x...kikiki...
yeye jekan...kata dah bosan tergolek kat rumah...
abah sbuk tanya bila nak balik uni...
yelah kita nie sapa kan...dah boring la 2 tegok muka anak dia kat rumah nieyh...kekekek

Masa bz membelek Fb ...ternampak la gambar org 2 dok tauliah suksis..
walaupun dah gelap still hensem..ehh..bukan2..x brapa nak hensem..kekeke...
Still macam dulu..xberubah pown dia...senyuman yang sama..just gelap ckit je..
pape pown congrat bro..even hanya ditakdirkan just sebagai kawan..
tapi kau still my best friend ...my first love..ihi.
Hahaha...tapi serius smart ko hari nieyh dalam baju suksis 2...tergugat balik hati aq nieyh...kehkehkeh...
bahaya2...

Pape pown..CONGRAT MR INSPEKTOR..
lepas nieyh dah start praktikal kan...haa..pakai la pemutih muka bebanyak yekkk...
hihi...
dah x bley tengok ko dah lepas nieyh...dah nak cukup masa yg aq janji utk diri aq dulu...


Okeyh la..just nak ucapkan 2 je...xde pape pown..Nad nieyh dah x brapa nak btol...So sila abaikan post nieyh okeyh..hahaha..kikiki...salam sayang buat semua...take care..

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN^_^

Friday, 22 August 2014

Museum n conservation...here we gooooo...ahakz...

Assalamualaikum ya akhi& ukti sekalian..

Sihat ?....Cuaca x brapa nak menentu...almaklumlah..musim hujan dah nak tiba...hehehe

Nad?...Mmmg x sihat lah...hahaha..mana xnya...cuti kan dah nak abeh ...demam...kekekeke
nak cuti pown demam..hbeh cuti pown demam...haiyaaa...

Bising kat FB..kwan2 dok chek dapat muzium ke sastera...
Yg merungut pown ramai..mintak sastera 
alih2 dapat muzium...
sabo jerlah..

Nad?
Mmg mintak muzium pown..
tapi tengok result baru2 nieyh...macam x layak je nak dapat couse 2..
Tapi..Alhamdulillah dapat..hehehe..
Ramai kawan sekelas dapat couse sama..
pening la lecturer nak layan kita org...muahahaha

Sem lepas kelas semua pompuan..
sem nieyh xtau lagi camno...
hop ramai pempuan dari lelaki..
bukan apa...senang nak huha2...kikiki

Nampak sangat nak enjoy je kerjanya..
x pe...enjoy2 gak...assingment jangan dilupa..iye dok..
yang penting sekali hubungan dengan Allah 2 jangan buat2 lupa..heeee

Ramai yang tanya..even mak2 sedara pown tanya gak..
soklan biasanya bunyik lebeh kurang camnie...

Akak...nanti keluar keje kat muzium la epp..
Akak...nanti keluar ..keje jaga barang2 lama kat muzium ke..
X takut ke kalau x leyh kije...
Akak study ape..Hah muzium..ape 2...ade peluang kerja ke...

Haaa...jenuh nak jawab...
Jangan risau..blajar dulu..rezeki 2 ade kat mana2...
Even kalau blajr dalam bidang cikgu ke..medic ke...engeeneer sekalipun..
Kalau xde rezeki x kemana...iye dok...
:)

Ramai adik2 yang dpat course kat uni..dok tanya..
Akak..peluang kerja dia camne epp course nieyh...
Akak..kalau saya amek bidang niey terjamin ke saya dapat kerja..

Adik...
Rezeki 2 bertaburan kat mana2 je...rajinkan diri mencari...
Kita akan dapat setimpal ngan kita usaha..
kalau dapat course medic sekalipun..
kalau pemalas tahap dragon...
x berjaya jugak...
Ramai je senior2 dulu2 blajar bidang kreatif ,perniagaan, cikgu..
Tapi bila dah kerja..ade yang jadik ahli perniagaan, owner butik,bukak bakeri..

Nah...2 menunjukkan belajar 2 just buat syarat je..
tapi usaha amat diperlukn..
x semestinya apa yang kita belajar 2 aka jamin kerja yang kita nak...
Ade fahem...
Bagos2..

Banyak pulak bebelan Nad kali nieyh ..kekekee..lama x membebel...huhu
Gud luck uat adik2 yang bakal melangkah ke menara gading next week...jaga diri..ingat pesan keluarga
jangan dok ikut sangat budaya org lain kecuali yang elok la...
be urself...

Pape pown ..wish me luck la yek...bukan ape macam tough ckit sem depan..huhu..
Doakan Nad sentiasa cemerlang dan istiqamah dalam apa jua yang dilakukan..
Take care..salam sayang buat semua..
Assalamualaikum..

lots of love
DIRA DIN^_^


Saturday, 16 August 2014

Al kisahnya bebudak nak masuk uni.......ngeeee

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Semoga sihat2 la hendaknya yekkk...hehehe

Hari tu wall FB dipenuhi ngan gambar loving2 n gambar happy sbb raya...
sekarang....
Penuh ngan pertnyaan mengenai universiti yang bakal dijejaki 2 minggu lagi...
Untunglaaaaa kannnn..
Masa Nad nak masuk uni dulu pegi g2 jerrr...xde tanya sapa2...
al maklum la dekat kekekke...
ada problem..call mama..hahaha..

Tapi buat adik2 tersayang...tanya yang penting2 udah la yekkk...
nie tandas ada brapa pown ditanya...
asal x tanya tandas 2 kena pam ke dia flush sendirik...hahaha..gurau2 jekkk...
tapi yang penting settle yang mana kena buat dulu...
x payah dok risau sangat pasal rumah brapa org duduk...
air ade klorin ke x...area 2 ade cinema ke x...
abaikan dulu la yekkk..
settle segala jenis mak nenek surat menyurat...
surat terima ke x tawaran 2 sila pos...
PTPTN sila settle awal...jangan nanti dah sampai uni baru dok kalut..
setem hasil beli awal2..
medical chek up buat awal2 gak..
nanti dah hujung confirm lama nunggunyeee...

So adik2 yang dikasihi dan disayang...yerkkk..hahaha..
sila buat awal2...
bagi yang x berapa nak berkenan dengan course yang dia dapat 2...
dinasihatkan pegi dulu....
mana la tau course 2 sebenarnya terbaik untuk korang...
nie pengalaman Nad sendirik la...

Nad dulu memula pegi ngan separuh jiwa je...mana xnye...
budak sains dapat sastera punya course...huhu..
bila dah pegi...adelah sesikit niat nak tukar course..
last2 banyak benda berlaku...
tetiba terasa course nieyh kena ngan jiwa...
so amek la sampai sekarang... dah nak masuk 3rd year dah pown...hahaha..
yang penting ingat kita belajar kerana nak cari ilmu...
Bukan sbb nak kaya ke menda...
OKEYH...PAHAM...bagus2...

Salam sayang buat semua...take care...double chek bebarang nak bawak pegi uni nanti...

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN^_^

Wednesday, 13 August 2014

Keboringan menunggu cuti sem abeh....huhuhu

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian...

Amacam raya..okeyh...ke dah berjaya naik berkilo ganda dari sebelum raya dek penangan lemang dan ketupat...xpown gulai2 kwah yang berderet di majlis2 kawen...hehehee..gurau2 je epp

Raya dah nak abeh...cuti sem pun dah bagi surat warning suh prepare nak balik belajar...huahuahua...time belajar nangis berguling2 nak balik rumah...stress katanya...kekekeke...bila dah cuti sebulan dua...menguap berguling2 xtau nak buat ape....welll biasalah...life seorang student mmg cam2(ke Nad sorang je mcam 2...ahakz...)

Bila scroll FB time2 raya ngan cuti sem mcm nieyh...of coz..wall akan dipenuhi ngan gambar selfie n gambar raya...n yang paling utama gambar kawen....buat iolss jeles tau...tau la iolss belum ada buah hati pengarang jantung dan limpa...kehkehkeh...btw..tahniah kat my classmate..Linda ngan pasangannya...semoga kekal hingga jannah ilahi...wink2..

Congrats jugak buah bebudak yang baru dapat tawaran masuk uni 2....welcome to uni life...

jangan dok ingat uni nieyh sama cam sekolah...welll even korang terasa sedikit bebas dari perhatian mak bapak korang..ingat Allah 2 ada...so...sila jaga kelakuan anda...buat baik ngan senior...jangan time orientasi dah tunjuk lagak....:)

Ikhlas dari akak senior......akak la sangat...tua pulak ku terasa....huahuahua...Papepon selamat maju jaya....

Sampai disini dulu...line dah cam ciput..huuhuhuhu...sedih...salam sayang buat semua..take care

Assalamualaikum...

lots of love
DIRADIN ^_^