Monday, 31 December 2012

Sayonara 2012...welcome 2013...

 
 Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian....
Camner rasa nak menjengah ke tahun 2013 ....well sedikit terkilan bila x dapat tengok filem monsun...but bila menjengah ke fb seorang sahabat n baca dia punya post...tetiba rasa syukur yang amat  x  pegi sana...kenapa?...sbb my friends cakap kenapa kita perlu nak sambut sangat tahun baru dengan benda2 macam 2...kan lebih elok kita buat kenduri doa selamat ke...buat bacaan yasin ke.......ok Nad mmg setuju sangat part yang 2...hehhe...so tiket yang dah dibeli simpan wat kenangan....hehehe...

Ok now sebagai penutup tahun 2012 nie Nad nak post la pasal jodoh nie...Mana la tahu ada antara akhi& ukhti nie bakal bertemu jodoh memasing tahun depan....ehehehe... just panduan je tau....
 Petanda Dia Adalah Jodoh Kita

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.

1. Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.

Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2. Senang bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.

Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3.Terima Kita Seadaanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang.

Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita.

Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita.

Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5. Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya?

Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain.

Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6. Senang Bekerjasama

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar.

Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama.

Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7. Memahami diri kita

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.

Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, “lidah sendiri lagikan tergigit”, inikan pula suami isteri’.

Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8. Tampilkan kelemahan

Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.

Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.

Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9. Kata hati

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing.

Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita?

Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10. Solat Istikharah dan Tawakkal

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati.

Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.

Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.

Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.
 
Ranya sampai sini dulu Nad post untuk tahun nie...sesungguhnnya banyak kenanganmanis tercipta tahun nie...namun demikian banyak juga kenangan yang pahit  untukpanduan dimasa hadapan....
 Tahun nie lah Nad habis study di matrik...Tahun nie juga Nad berjaya masuk universiti...tahun nie Nad berpisah dengan praktikum dan teman tercinta...namun tahun nie juga Nad mula bertemu dengan kawan2 yang baru...sesungguhnya...kenangan yang tercipta pasti x dilupakan... Moga lembaran kenangan tahun hadapan lebih bermakna...dan Nad juga berharap Nad akanjadi muslimah yang lebih berjaya pada tahun hadapan...doakan Nad ea..hehe..doakan juga agar Nad bejaya dalam apa jua yang Nad lakukan...
Kenangan yang tercipta bukan untuk dilupakan...namun untuk diingati dalam ingatan...

salam sayang buat semua

lots of love
DIRA DIN ^_^

Wednesday, 26 December 2012

Mount Kinabalu..jom..

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Semoga sihat sejahtera hendaknya..ehehe..Nad semalam tidow x berapa nak lena...sesak nafas ckit campur sakit dada..bimbang jugak...Nnt nak suh my lovely omma datang amek bwak pg klinik..bkan apa bimbang ada pape...bukan kita tau kan...

Now Nad nak cerita pasal salah satu mercu tanda Malaysia...Gunung Kinabalu...whheeeee...sapa x kenal gunung nie...meh sini nak cerita..cheewah..dah macam buat ensiklopidia plak...hehe..Gunug Kinabalu nie dah tersenarai sebagai salah satu dari tapak warisa dunia..UNESCO...

 Gunung Kinabalu berketinggian 4,095 meter dari paras laut terletak di negeri Sabah, Malaysia..Ianya merupakan gunung kelima tertinggi dia Asia Tenggara dan merupak gunung keempat tertinggi di Kepulauaan Melayu
 Gunung Kinabalu merupakan lambang kemegahan kepada setiap penduduk yang tinggal di Sabah Sesetengah penduduk menganggap Gunung Kinabalu ini merupakan gunung yang dapat memberikan semangat juang dan satu padu rakyat Sabah. Gunung Kinabalu banyak menyimpan cerita dan kisah-kisah yang misteri. Menurut kepercayaan masyararakat Kadazan Sabah, Gunung Kinabalu merupakan tempat bersemadinya semangat mereka selepas meninggal dunia.
 Pemandangan fajar di Gunung Kinabalu

Gunung Kinabalu telah direkodkan mempunyai tujuh puncak tertinggi iaitu:






Di Gunung Kinabalu ini juga terdapat ratusan spesies flora dan fauna ..hampir 5000-6000 spesies pokok dijumpai disini..spesies pokok paling banyak dijumpai disini ialah pokok orkid. Bunga terbesar dunia iaitu Rafflesia juga terdapat disini..



                        Bunga Rafflesia yang mekar di Taman Negara Kinabalu...warna yang lawakan...


                                           Rhinoceros Hornbill yang terdapat di Gunung Kinabalu


. selain itu terdapat 362 spesies burung yang menjadikan gunung ini sebagai habitat mereka terutama burung enggang dan helang yang mmg banyak terdapak disini..namun ianya sekarang mula menampakkan tanda2 hampir pupus sekiranya x diambil langkah pencegahan awal...

Haa..gambat kat atas nie merupakan seekor tupai gunung yang berada di Gunung Kinabalu..selain tupai ini terdapat juga harimau bintang, memerang, orang utan,badger, weasel..gunung ini merupakan habitat buat hampir 100 spesies mamalia...

Buat sesiapa yang nak g hiking 2..terdapat 2 titik starting utama..pertama dilaluan Timpohon terletak 5.5 Km dari pejabat Taman Kinabalu yang terletak pada altitude 1866 meter dan yang kedua di Mesilau Nature Resort..kedua2 laluan nie  bertemu 2 kilometer dari Laban Rata..




                     Orang Utan yang terpelihara di Sepilok ...ada jugak kat Gunung Kinabalu nie...

Okay Nad harap dengan info yang diberi sedikit sebanyak dapat bantu korang semua tahu pasal Gunung Kinabalu nieyh...ehehe...nnt Nad free nak post pasal tempat lai n pulak eaa....

Assalamualaikum..

lots of love

DIRA DIN ^_^

Tuesday, 25 December 2012

Not in the good mood..huh

Assalamualaikum ya akhi & ukhti..

Hope semua dalam mood yang ceria2 jer k..ehehe..sorry semalam Nad kata nak post somethingkan...tapi semalam seriusly.(sorry broken english in tha morning..kkeke). Nad x de mood ...even hari nie pown...huhu...sorry la ek...

Pagi tadi Nad bangun dalam mood yang x bape nak okay...doesn't wwhy..just x de mood...rasa nak marah kat someone .tapi x tau sapa...ngekss toii .huhu...sebenarnya sbb Nad tension kowt dah nak exam tapi still x buat apa2 preparation...haiyooo...n hati nie ada penyakit kowt...mana x nya...jeles x memasal bila tengok orang lain beli fon baru ke apa...sapa suruh x amek pt dulu...kan dah jeles...x pa wahai hati...diorang nnt kena bayar balik duit 2...ko x yah bayar apa2...kekeke..


 Yeah..bila orang mengata ke wat donno ngan kita ke..just smile pretend nothing happen between u n them...belive me..they will hate it...kekeke...Nad slalu buat tambah2 bila orang 2 dop kutuk kita depan2...hehehe...bukan kita yang sakit hati lepas 2...diorang yang lebih sakit hati...kekeke



Sekarang nie hujan memanjang...sampai semua topic x sah lau x cakap pasal hujan nie suma...hehehe.....masa Nad pegi Bachok hari 2 Nad masuk la dalam satu toilet kat sana...biasalah kan penpuan ..nak betulkan tudung suma..hehehe...then nampak la satu makhluk tuhan nie yang mmg dah lama x jumpa ..."sayang gler"kat cik comel nie...euuwww...comel la sangat...sayang sbb dia dah tinggal kan lovebite kat belakang Nad nie...sebulan x hilang tau...gambar sebelah 2 dialah...hehe...encik charlie...kalau kena mmg syok la...x hilang tanda sebulan...2 paling cepatlahkan......classmate Nad dulu kena kat mata...mmg kesian gler tengok keadaan dia...sampai kena cucuk ...perghh...bila baca racun kat badan dia nie antara racun yang berbahaya kat dunia...x ramai orang tau pasal benda nie..

Dia akan banyak bila waktu hujan..masa kat penang dulu..benda nie mmg banyak la dalam bilik air...sampai nak mandi pown pikir banyak kali...hehe...last batch Pdt dapat satu beg matrik coler hitam oren..n kitaorg panggil beg 2 beg charlie...heehe...rindu kat beg 2...my brotherdah pau...buat harta dia..huhu..

samapai sini dulu la ek...when i in a good mood then i will post something else...Jangan maen banjir sangat k..hehehe..

Assalamualaikum..

lots of love

DIRA DIN^_^


Monday, 24 December 2012

Hot topic of the month...rain n flood...kekeke

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Jom tengok gambar kat bawah nie dulu....Banjir at my campus...kekeke

                                                    Nie kat dalam kawasan kolej kediaman...


Semoga sentiasa dalam keadaan yang baik2 ek...ye lah sekarangakan musim ujan ...even kat kampus Nad nie pown air naik samapai peha...tapi oleh kerana pensyarah x bley nak batal kelas...terpaksa lah redah air yang sampai lutut 2....haihhh...tapi bila Nad pikir balik...geli lah pulak...bukan apa kat sebelah kampus 2 ada kedai chinese n the owner 2 bela encik dog...so bila pikir balik yang air 2 bercampur ngan apa rasa cam x sanggup la pulak nk meredah air 2....huhu

N bila Nad bukak FB ke apa ...kempem semua yang dop update status 2 cakap pasal hujan....tapikan Nad punya dekan...dia cakap jgn takut dengan musim monsun..musim nie kita kena bergembira....n mmg ramai yang praktik apa yang dia kata 2...hehem... mana x nya...kalau ujan je semua suka..pasal nak main air...hehehe...even kat asrama tempat kediaman Nad nie pun air naik tau,,,tapi dia dah macam banjir kilat la...sbb kejap je dia surut..ehehe...

Okalah samapai kat sinie dulu...kekeke...nnt Nad free malam karang Nad post lagi k...(mmg banyak sebenarnya masa free...mana x nya kelas suma dah habis...so just ulangkaji ja sekarang nie...)...

Opps /...congrats for my mak andak 4 da beutiful +cutiey baby boy wafiy...x san=bar nak balik umah atok nak jumpa new cousin..kkeke..biasalah budak lama x tgok bay ..hehe...anak sendiri lambat lagi...tumpang anak orang dulu la ...ehehe...gediksss...

Assalamualaikum...see u tonight...daaaa

lots of love..

DIRA DIN ^_^

Friday, 14 December 2012

Antara haiwan tercomel yang hampir pupus....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian..

Semalam Nad berpeluang menghadiri program bicara rakyat di UMK Bachok...mmg best walaupun kami disirami dengan hujan rahmat yang mencurah turun..hehe..sempat jumpa kawan2 matrik yang study kat UMK Jeli...hilang kejap rindu nak jumpa diorang sume...

Now Nad nak share maklumat pasal antara haiwan yang comel yang hampir  pupus....Nak tau jugak ler teeewww....Jom tengok kat bawah nie...

                    ANTARA  HAIWAN COMEL YANG HAMPIR PUPUS DI DUNIA....


1. SAND CAT




                                                                       Kembar?...
                                                                 Rehat jap...kekeke

Comel x...comel kan...rasa nak bela jer ...Sand cats (kucing pasir) merupakan satu-satunya spesis dari keluarga kucing yang tinggal di padang pasir, terutamanya di kawasan padang pasir di Afrika Utara, Asia Barat dan Asia Tengah. Sejak tahun 2002 kucing pasir ini telah disenaraikan sebagai haiwan yang terancam oleh IUCN (International Union for the Conservation of Nature) kerana penurunan populasi yang mendadak.Mempunyai berat dari 1.4 hingga 3.4 kg...si comel nie dapat hidup hingga 13 tahun...Sesaper tolong bagi kat Nad....hehe..comel sangat..

2.SEA OTTER


                                         Apa tengok2 ...org nak rehat pown x senang...p maen jauh2...

                                                          Ahhh....comelnya saya...kekeke
                                         Psttt...org yang tgh baca article nie comel tau...ngehehe


Kyaaaaaaaaaa.....comelnya.....kekeke...menpunyai berat antara 14 hingga 45 kg...Ayarkkkk...berat seyh....ngehehe...nnt diet ea...senang nak kidnap...kekeke..Sea Otter ini hampir pupus disebabkan aktiviti pemburuan yang ingin mengambil bulu mereka,Populasi haiwan ini di Barat Laut Pasifik berkurangan kepada kurang daripada 2000 ekor pada awal abad ke-20...namu yang demikian populasinya kini semakin bertambah dengan kempen 2 kesedaran yang dijalankan serta program pembiakan yang dilakukan oleh pihak penguasa tempatan...panjang dia 1.2 m-1.5 m...amboih nak sma tinggi ngan Nad...hhehe,,comel kecik nie mula mencari makan pada waktu pagi  berhenti tido kejap pada waktu tgh hari....

3.FENNEC FOX

                                                 Hello nama saya fennec fox...comel x saya...

Panjangnya telinga...but still comelkan...kekeke..dapat hidup hingga 14 tahun..Fennec Fox yang mendiami kawasan Afrika Utara dan Timur Tengah ini masih lagi belum dianggap sebagai haiwan yang terancam namun habitat mereka menerima ancaman dari aktiviti perlancongan dan pembangunan. Telinganya yang besar membantu untuk memburu pada waktu malam dengan berfungsi untuk mendengar pergerakan mangsa di bawah tanah dan menyejukkan badan daripada haba padang pasir.Mempunyai berat dari 0.68-1.6 kg..alolo..ringan la dia....musuh utama ialah burung helang...sbb dia ringan so senang nak kena tarik naik atas...huhu..cian dia...

4.MANDARIN DUCK..





Waahhhh...striking nyerrr kaler dia....kekeke..tadi terjah google rasa cam nak menjerit...Lawanya warna!!!!!!!!!...hehe..tapi yang kaler terang2 2 jantan...yang betina biasanya berwarna sedikit pudar..
Mandarin Duck nie  mendiami Asia Timur.Namun   pembangunan telah mengurangkan spesis itik ini tapi ianya masih lagi boleh dijumpai di beberapa kawasan di Asia Timur. Menurut BBC, itik ini salah satu jenis itik yang tidak diburu untuk dimakan kerana rasanya yang sangat tidak sedap..Naseb baek x sedap kalu x konfem dah lama pupus...populasi terbesar dapat dijumpai di England dan Jepun. Dapat membesar antara 17-20 inci..Bertelur antara 9-12 biji. Dianggap sebagai simbol kekayaan..
 

5.EGYPTIAN TURTLE
.Alolo...keciknya dia...besar jari jer...nie anak dia laaaaaa...Egyptian Tortoise  yang juga dikenali sebagai Kleinman's tortoise atau Leith's tortoise ini dianggap dalam keadaan terancam yang kritikal. Ianya dipercayai sudah pupus di Mesir, mmg pelik..., sebab namanya Egyptian Tortoise tapi tak boleh dijumpai di tempat bersempena dengan nama kura-kura ini. Ribuan sudah dihantar ke Amerika dan lain-lain negara dengan tujuan pembiakan dalam kurungan.


6. MATSCHIE'S TREE-KANGAROO


                                                  Alolo ...comei nyaaaaaaa..kiss ckit...muahhhh..ehehe

                                       Yang nie bwu real kalau nak buat teddy bear..grrrr...kekeke

Dalam banyak2 binatang aq rasa nie paling comel...kekeke...nie la dia kanggaru pokok..Spesis kangaroo pokok ini hanya boleh dijumpai di kawasan hutan hujan di Australia, Papua Barat dan Papua New Guinea, pada ketinggian kira-kira 11,000 kaki. Tidak seperti kangaroo yang biasa, spesis ini tinggal di atas pokok dan bergayut dari satu pokok ke pokok yang lain dengan menggunakan anggota badannya yang kuat. Disebabkan habitatnya yang terhad, IUCN menganggap kangaroo pokok ini berada dalam ambang kepupusan...Kesiannnn..panjang 810mm..berat dari 9-11 kg...berat gak...purata hidup kalau yang kat zoo lebeh kurang 20 tahun..yang hidup kat hutan maybe dalam 14 tahun ...dia makan semua dari bunga , serangga, akar pokok, daun...semualah..

7 IBERIAN LYNX


                                                                        Cak...ehehe



Wheeeewww...da macam harimau bintang..tapi x pelik pown kan diorang satu family...sah2 la samakan...Iberian Lynx yang berasal dari Sepanyol dan Portugal ini dikhabarkan bakal menjadi spesis kucing pertama bakal pupus sejak 2000 tahun yang lepas, yang kini menjadi kebimbangan WWF. Apa yang lebih membimbangkan ialah disebabkan oleh pembangunan manusia dan kehilangan tempat tinggal, hanya terdapat kira-kira 38 ekor Iberian Lynx betina yang masih tinggal untuk membiak.Panjang kucing nie ialah85-110cm..berat purata ialah 12.9 kg...ayarkkk...berat macam budak darjah satu..hehee..makanan biasanya ialah arnag, rusa, rodent..n lelain..

8.GIANT PANDA


                                                 Mak kite cakap...jgn duduk macm 2 nnt jatuh...
                                                                Saya ngantuk lahhhhh
Sapa x kenal binatang kat ats nie....Kungfu Panda tengok x....kalau tengok mst tau punya...heheh Spesis binatang ni memang rasanya sudah ramai yang tahu berada dalam ancaman kepupusan. Kalau tidak, takkan WWF nak letak panda ni menjadi logo mereka. Dipercayai hanya tinggal kira-kira 3000 ekor di habitat liar. Walaupun pelbagai usaha giat dijalankan, namun panda ini tidak mampu untuk membiak dengan baik ketika berada dalam kurungan dan di habitat liar, ianya terdedah kepada ancaman pemburuan haram. Dengar cerita Malaysia nak bawak masuk panda nie x lama g...boleh lerrr kita tengok yang real punya....Panjang purata ialah 1.2-1.8 meter n mempunyai berat purata 100-115 kg...makanan utama ialah buluh...Kerajaan China tengah rancak dalam menjalankan kempen pemuliharaan Panda nie...



Sampai cnie dulu entry kali nie....ehehe...lain kali Nad post lagi k...kena wat research dulu bwu bley post...ehehe


Assalamualaikum...

lots of love

DIRA DIN ^_^