Tuesday, 20 August 2013

Tutuplah aurat mu sayang.....

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Sihat ker...yelah dah start study balik...kerja...Nad pown x lama lg dah start study jugak...huhuhu...2 minggu jer lagi nieyh...

Berbalik tajuk kat ataih nieyh...Nad tersentuh...chewahh..ayat x henggat..hehe...okay..tersentuh dengan post seorang sahabat di FB..tentang betapa kurangnya kesedaran ttg aurat dalam kalangan umat islam hari nieyh...

Termenung seketika membaca luahan hatinya..ya ..Nad terasa jugak..sbb Nad pown penah khilaf dulu..keluar sidai kain kekadang tudung tersadai sepi..bila dah masuk matrik baru tersa jahilnya diri ini..Nad pown bukan baik sangat..namun bila semakin dewasa rasa bersalah kepada sang pencipta itu menebal..

 

 AURAT ITU BUKAN SEKADAR MEMAKAI TUDUNG DIKEPALA!!!!!!!

INGAT 2...

Ya aurat itu bukan sekadar tudung tersadai megah di atas kepala...pakai tudung x wajib..yang wajib tutup aurat..

1. Ramai makcik2 kat luar sana 2 pegi kenduri bukan main tudung liplap2...bila bertandang kat rumah jiran sebelah tudung pown melayang...alasannya ala..makcik dah tua x pe...(Eh2...sedar pulak dah tua...makcik  kalau dah tua lagi la kita patut tutup2 nieyh...boley praktik nak jadik bakal jenazah ..ingat kita nie semua adalah bakal jenazah..)

2. Tudung pakai tapi baju lengan pendek..acane 2...adik...akak tau la adik punya lengan 2 putih melepak...tapi kan lagi lawa kalau tutup semua...just tunjukk untuk suami jer..sweett g2..(macam makanan lerr korang nak yang bungkus ke yang dah terdedah..sendiri pikir la noh..)

3. Pakai lawa dah...baju kurung lagi 2..tapi sayang..kain yang dipilih fail...mana x nya jarang macam kelambu...so..sila pakai inner or senang2 pilih kain yang bukan kain kelambu nak buat baju...kecian kat cik abang2 kat luar 2 dapat tayangan free sekali ngan dosa(kalau terasa nak buat dosa jagan nak libatkan org lain jugak okeyh...)

4. Baju dah labuh dah ...kain dah okeyh dah...tapi part kecik..besar 2 yang silap..x tau la sama ada kat umah dia xde cermin kerrr..tersalah amek baju adik dia ke..ntahlah..pakai baju 2 sila tengol saiz yer..kang terbonjol sana sini...aurat gak 2..

5. Tau la kaki awak 2 lawa yang amat..tapi kaki kan aurat gak..so carik la stokin yer dik..bukan mahal pown..hendpon lagik mahal..

6. Aurat 2 kena jaga kat depan yang bukan muhrin...ehh..even dia muhrim kita pown ttp ada batas aurat dia tau..excep dia 2 husband korang x de batas aurat dah..so..sila pakai tudung dan jaga aurat anda didepan..abang ipar..kakak ipar..sepupu..walau serapat mana pown korang dengan dia..dah anggap macam abang ke apa..aurat tetap x berubah..okeyh...

7..Tudung dah pakai tapi sayang...rambut terjuntai macam ekor kuda..tau la awak buat teknik rebonding x pown pakai syampu kelapa dan orkid tapi x payah nak tayang kat satu dunia..(ko penah terasa kena bakar x..)

ALLAH SANGAT SAYANG KAT GOLONGAN HAWA..SBB 2 DIA SURUH TUTUP AURAT.. ^_^


 Akhir sekali sama samalah kita menjaga aurat kita..kan comel kalau tutup aurat dengan sempurna..x pakai tudung labuh x pe asal tutup dada..x jarang..x ketat or singkat..stokin kena pakai..itu yang paling penting..

Lagi satu setiap kali selesai solat berdoalah..doakan senjata orang islam..x tau nak doa ape..doalah untuk kedua ibu bapa kita..untuk diri sendiri..untuk saudara seagama kita di mesir dan bumi palestin yang sedang diuji oleh Nya..doa untuk Nad moga terus teguh dalam mencari redha ilahi.. cepat dapat jodoh yang baik2..hehe..x payah doa dala bahasa arab x pe..doa dalam ape jua bahasa yang kita tau..sesungguhnya allah itu maha mengetahui..insyaallah..


Salam sayang buat semua..take care always..gud night..

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^

No comments:

Post a Comment