Tuesday, 23 July 2013

Ape salahnya hulur sikit......

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Amacam puasa...stilll 1st class macam memula dulu ke...or..dam merudum sedikit...bangun2...ramadhan hanya tinggal beberapa hari jer lagi...nak jumpa pulak lambat lagi...ntah jumpa ntah tidak...huk..huk..huk...

So..silalah habiskan saki-baki Ramadhan anda dengan penuh keimanan...hehe...jangan penuh ngan aktiviti yang melalaikan...no..no..no..bak kata sorang ustaz yang Nad dengar ceramah dia kat radio..
kat luar org berebut bertukar masjid dek kerana x puas beribadat...
kita kat malaysia pown bertukar jugak...
bertukar kedai makan dek kerana nafsu makan yang x pernah kenyang...
perghhhh...terasa la jugak...huhu...

Ape yang feymes masa musim Ramadhan nieyh....selain dari makanan ngan lelain 2....opkos la ramainya jumla pengemis yang xtau mana munculnya...ade yang cakap sindeket...
x kira apa yang orang cakap pown...
yang pnting pejam jer mata masa bawak kuar duit dari poket...HEHE

Bukan apa ade sesetengah...okeyh...SESETENGAH...masyarakat kita bila org hulur tangan mintak sumbangan buat2 x nampak...kang ALLAH buat x nampak terus kang baru tau....
Apa salahnya hulur sehengget dua...
niey x makanan beli kat bazar ramadhan bukan main banyak..
berpuluh hengget habis kat shopping complex x bkira ...nieyh nak hulur sehinggit pown berkira...haiyoooohhhhh...

Lau rasa malas sangat...duit shiling yang belambak kat rumah 2 letak semua dalam tabung masjid...buat peniaga2 makanan 2..lau rasa x habis makanan yang kita jual 2...bawak pegi masjid ..jamu org pg tarawikh...bukannya simpan..then panaskan balik..jual...ADE FAHEMMMMM...

Nad bukan apa...hari 2 dah terkena food poisoning gara makan makanan yang maybe...dipanaskan semula...mana xnya..beli pukul 6..pukul 9 dah nak basi....adoi....nasib baek hari 2 still larat nak posa...huhuhu....

So ..moral of the story is...jangan nak berkira sangat ....ringankan tangan anda untuk memberi..kan tangan memberi 2 lebih baik dari tangan yang menerima...diorang 2 sindiket ke...menipu ke ...2 blakang kira ...
janji kita beri kerana ALLAH...insyaallah...
mana lah tau Allah ganti dengan yang lebih elok lagi.kan..kan..kan...

salam sayang buat semua..take care...
jaga iman..
jaga mata..
yang pentng jaga hubungan kita dengan Allah dan manusia...

Asslamualaikum..

lots of love
DIRA DIN^_^

No comments:

Post a Comment