Thursday, December 13, 2012

Top 10 Ikan tercantik dunia...

Assalamualaikum  akhi & ukhti tersayang...

Hari nie hujan turun membasahi bumi...Syukur rahmat dari ilahi tandanya kan...hehe.. esok malam Nad ada program Bicara bersama Rakyat kat kampus Bachok..heeee...pegi Bachok lagi....yeaaaaa....nak jenguk gak lahkan tempat tinggal sem depan...hehe

Now Nad nak post pasal ikan yang tercantik kat dunia...IKAN?????????...Yer...ikan..x kan x kenal ikan kowt...korang tinggal kat hutan mana sampai ikan pown x kenal...lau ikan x kenal Fish kenal x....hehe


ANTARA JENIS IKAN TERCANTIK DI DUNIA...JOM BACA...WHEEEEEE....

1 AFRICAN CICHLIDS


 Ikan yang juga diberi nama “Sick-Lids” boleh ditemui di 3 tasik di Afrika: Malawi , Tananyika dan Victoria. Mampu  membesar sehingga 6-7 inci manakala bagi spesies Frontosoa pula ke 12-14 inci. Ikan-ikan ini adalah ikan air tawar yang mudah dipelihara di dalam akuarium rumah.mempunyai lebih dari 200 jenis spesies dari keluarga yang sama...(warna dah macam pelangi ..no wonder dapat tempat top 10...ngehehe)



 2.DISCUS

 Berasal dari genus the genus Symphysodon. habitat asal dari Amazon...ikan ini merupakan spesies ikan air tawar yang paling cantik...tengok kaler la....menyerlah gitu...ahakz... spesies nie boleh mencecah 20–25 cm (8–10 in) panjang...satu lagi karekter species nie ialah dia akan jaga anak2 dia masa kecik...soooo sweett...ehehe...



 3.MANDARIN FISH

   











Ada dua jenis dari spesies ini. Mandarinfish standard dan Psychedelic Mandarin. Yang standard biasanya memiliki pola dan warna yang lebihbaik dibandingkan dengan jenis Psychedelic. Harganya tidak lebih dari 20 dollar seekor tetapi yang menjadi masalah adalah makannya. Ia Cuma memakan mikro-invertebrata yang hidup di batu karang . untuk memeliharanya di rumah memerlukan batu-batu karang yang mencukupi didalam akuarium bagi tempoh sebulan untuk membiarkan ia menyeseuaikan diri dengan suasana baru.(Leceh la ckit ikan nie....kena poket tebal....demand betoll...huhu)


4.PARROT FISH






Aip ....klakar nama....ngehehe...bukan lah..mmg nama dia dah diberi macam 2...boleh dijumpai secara meluas di Indo China.... Dinamakan sedemikian kerana bentuk mulutnya yang mirip paruh burung.  Ikan ini menggunakan mulutnya untuk memecah dan memakan invertebrate (kumpulan haiwan yang tidak bertulang belakang seperti cacing, udang dan siput) kecil yang hidup di kawasan batu karang. Biasanya ia akan memakan keseluruhan bebatu karang atau pasir laut lalu mengunyah invertebrate yang ada di dalamnya dan kemudian membuang sisa-sisanya.Boleh membesar sehingga30–50 cm (12–20 in)..namun ada beberapa spesis yang mencecah sehingga 1 m (3 ft 3 in)...Green humphead parrotfish dapat membesr sehingga  1.3 m (4 ft 3 in).

 Actually masa Nad n family pegi hantar adik Nad kat UNISZA hari 2 sempat singgah kat Penarik...ada lah macam kedai kat situ yang jual ikan...n..Nad nampak la ikan nie..dalam hati kata sedap ke ikan nie lau masa....menyesalla pulak x beli hari 2...tapi cam syg nak makan ikan nie...huhu



 5.CORAL BEAUTY

 Antara ikan yang mempunyai warna yang bleh wat mata berpinau seketika...ehhee..ikan ini merupakan ikan herbivor...means dia hanya akan makan tumbuh2han...sesetengah darinya mempunyai warna purple yang terang...makanan fevret dia ialah alga....boleh membesar sehingga 3 inches (8 cm)...kecik jer upernya..mempunyai metabolisme yang tinggi sbb just makan alga...

6.LION FISH


Lawa kan ikan nie..tapi jaga2 ...keseluruhan badannya mempunyai racun...Ikan ini juga digelar zebrafish. Tulang belakangnya memiliki racun yang sangat berbisa dan cukup efetif. So kalau korang nak pelihara ikan nie(errrrr...ada ke yang nak pelihara ikan nie....)...make sure berhati2...silap2 pegi spital kang..ngehehe


7.IKAN KOI a.k.a NISHIKIGOI



 Sapa x kenal ikan nie...jgn nak tipu ea....belambak jer Nad tengok org dop jual kat pasar tani 2....kalau umah orang yang poket berisi..mostly org cina mesti kat umah diorang ada ikan nie...bawak ong kata org...Ikan nie ada banyak spesies...bergantung pada warna ,spesies n corak dia...lagi rare lagi mahal la kan....Tapi ikan nie ada cara tersendiri untuk pelihara dia...try chek la ek...


8.REGAL TANG


Ikan ini tergolong dalam keluarga Surgeofish, yang memiliki pisau kecil dari zat kapur yang dapat disembunyikan di depan sirip ekornya. Pisau kecil ini digunakan terutamanya untuk system pertahanan dalam menghadapi predator atau binantang pemangsa...ikan nie lawa kerana bila dia kumpul ramai2 2 nampak biru yang menyerlah...mmg lawa...ala dalam Finding Nemo ada ikan nie..x caya try tengok balik...ehehe..ikan nie boleh dijumpai di kepulauan indo-china..kawasan batu karang di perairan afrika, jepun , great reef barrier n samoa..telut bersaiz 0.8 mm sahaja..kecik nyaaaaa...



9.FLAME ANGLE



 Ikan nie merupakan antara ikan yang memang meyerlah lakan...warna yang striking...boleh hidup hingga 5-7  tahun...lama gak lah kan... boleh dijumpai di kawasan lautan Pasifik yang mempunyai batu karang..makanan asas ialah alga dan kerang-kerangan.

10. MORISH IDOL


Nie lagi satu antara species yang terlawa kat duni ikan...ngehehe...dengan warna yang berbelang2 2 buat Nad teringat kat warna baju Harimau Malaya yang tengah rancak menentang Sang gajah...siapa agaknya yang menang ek...sempat lagi 2..ngehehe...ikan comel nie dapat dijumpai di East Africa, Indian Ocean dan  Ducie Islands; Hawaii, selatan  Jepun dan keseluruhan Micronesia;juga dapat dijumpai di selatan Gulf of Californiahingga ke Peru. boleh dijumpai pada kedalaman 3-180 meter..Panjang maksimum ikan nie hanya 23 cm jer....tapi yang paling comel of coz la dia punya sirip 2...ehehe


Ok lah sampai sinie dulu entry nad ek...hope dapat tambah informasi untuk semua...heheee

Assalamualaikum..
Lots of love

DIRA DIN^_^