Friday, December 14, 2012

Top 10 binatang berbisa dunia...wheew

Assalamulaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Pagi yang indah di terangi mentari pagi...ehehe...senyap jr rumah hari nie...semua mnyambung mimpi indah ...uhuhu...Nad jer yang dop sensorang mengetuk keypad..ahaha...sambil membuat assement yg x reti2 nak ucap selamat tinggal...ok2..my mistake...sapa suh x siap2 awal2 ...ngehehe..dah nak hantar baru terkial2 nak buat...booo Nad...(T_T)"...okay2 cukup stakat 2 dulu segala jenis laporan....

Hari nie Nad terasa nak tulis pasal TOP 10 HAIWAN BERBISA DUNIA...amacam...teruja nak tau x...ehehe...nak letuww...(sejak bila jadik gedik niii..aigooo...)...Jom baca kat bawah nie...


TOP 10 HAIWAN PALING BERBISA DUNIA.......

1.BOX JELLYFISH...




 Jeng..jeng...jeng..tempat pertama jatuh kepada.....box jellyfish...yeaaahhhh...boleh dijumpai di Australia dan Asia....Ia menyerang melalui sengatan berbisa lalu mengeluarkan toksin nematacysts yang boleh melemahkan sistem kardivaskular dan saraf serta sel kulit.Rawatan segera boleh dilakukan dengan menyapu cuka sejurus disengat kerana cuka mempunyai asid asetik yang boleh melemahkan racun tersebut sebelum menyerap ke saluran darah....ok scary....huhu ...tentacle dia 2 boleh mencecah kepanjangan  10 ft (3 metres) dan anggaran berat purata ialah   4.4 lb (2 kg..berat gak lah...sapa yang terkena sngatan dia nie bleh mati dalam masa 2-5 minit...wow cpatnya....


2.KING COBRA




 Kenal x haiwan kat atas nie...lau x kenal mmg x tau la kan...feymes nie...kalau pegi pasar malam ke ...pasar pagi ke...mesti ada pakcik2 yang jual ubat 2 dop maen ngan benda nie...kekeke...bimbang gak lau ular 2 tiba2  mengamuk...mana nak lari wehhh...Ular ini boleh mencecah sehingga 5.6 meter panjang.Satu gigitan boleh membunuh manusia kurang dari lima saat.Malahan ianya dapat membunuh seekor gajah hanya dalam masa 3 jam...wheeew...mmg berbisa ...Kepantasan membunuh adalah lima kali ganda cepat daripada ular black Mamba.Habitatnya meluas di Asia Tenggara dan selatan terutamanya dikawasan hutan bertanah tinggi.Boleh mencapai kelajuan 12 batu sejam...sekali dia kejar...huuuuuiii x tau lah....ngehehe..makanan dia termasuklah spesies ular lain...maknanya dia nie pemakan ular...

3.MARBLE CONED SNAIL


Comel kan...rasa cam nakbawak balik wat hiasan dalam akuarium kat umah...hehehe...Tapi tau x yang... Settitik racun dari siput ini boleh membunuh lebih daripada 20 manusia melalui sentuhan.Ia seering dijumpai di kawasan persekitaran air masin bersuhu suam di laut Chagas dan Madagascar dan sepanjang perairan Fiji dan pulau marshall.Mlah mangsa boleh lumpuh,rabun dan sesak nafas sekiranya siput ini menyepit mana-mana bahagian anggota mangsa.Ubat anti venom tidak mampu mengatsi racun dari siput tersebut dan setakat ini 30 kematian telah dicatatkan.Kiranya mmg x de ubat yg bley lawan racun nie la buat masa skunk.. si comel nie membesar  dari 30mm hinga 150mm..

4.BLUE-RINGED OCTOPUS




 Saiz dia just besar bola golf jer..tapi bisanya..heh...cukupla stakat nak buat org mati 2...Ia mampu membunuh 26 manusia dalam beberapa minit.Gigitanya tidak menyakitkan tetapi dakwatnya yang mengandungi neurotoxins boleh melemahkan otot,kebas,sesak nafas dan membawa kepada kematian.Habitatnya sekitar kawasan perairan Pasifik,dari Jepun ke Australia.Makanan utama ialah kerang-kerangan dan ketam keci...namun ianya akan menyerang sekiranya di ancam..so kalau jumpa si kecik nie...jgn gatal2 nak usik2 ke apa...kat Malaysia pun ada tau benda nie..kat Sabah..racunnya mengandungi tetrodotoxin, 5-hydroxytryptamine, hyaluronidase, tyramine, histamine, tryptamine, octopamine, taurine, acetylcholine, dan dopamine..

stakat nie x de lagi anti venom untuk racun sotong nie...

 5.DEATH STALKER SCORPION..A.K.A PALESTINE YELLOW SCORPION




 Haaaa....satu lagi haiwan yang feymes...selau dijadikan simbol kat baju, aksesori..n lelain...Sengatannya mengeluarkan racun neurotoxins,Simptom terkena sengatan adalah demam dan jika serius mangsa boleh mendapat sawan,lumpuh dan maut.Hidupan ini berleluasa di Afrika Utara dan Timur Tengah..namun begitu salah satu komponen racunnyai iaitu peptide chlorotoxin  telah dikaji berpotensi untuk merawat tumor otak..namun ianya still dalam kajian...kekadang apa yang berbisa 2 ada gunanya jugakkan..hehe


 6 STONEFISH...



Batu karang ke 2...bukanlah...nie la stonefish...nampak jer cam batu karang...jaga2 masa pegi scuba diving 2...hehe..ikan nie jugak ada racun...terdapat lebih dari 25 laporan yang melibatkan ikan nie...biasanya orang akan terkena sengat dia akan lumpuh...tissue2 dia akan mati..n kesakitan yang berpanjangan...x banyak yang kita tahu pasal ikan nie..even Nad try terjah kat wiki pun x byak maklumat..huhu

7.BRAZILIAN WANDERING SPIDER


Nad nie kalau stakat labah2 yang cinonet 2 bleh g nak main2...tapi kalau dah besar  n berbulu macam nie ...hmmm..mmg x lah kan...lari lagi ada...ehehe Diiktiraf di dalam rekod dunia Guiness sebagai labah-labah paling berbisa dan penyebab kematian tertinggi. Waaaaa..masuk rekod dunia...terbaiklah...Aktif pada penduduk padat.Gigitan berbisanya mampu menyebabkan kematian dan mati pucuk.mesti orang laki pecut x jejak tanah bila nampak cik labah2 nie kan...ngehehe..boleh membesar sehingga.13 to 15 cm (5.1 to 5.9 in...besar 2...panjang mcm penbaris...try bayangkan lau dia merayap atas muka...euwwww....geli2...dia paling suka merayap kat lantai hutan pada waktu malam..bleh jumpa (kalau nak jumpa la kan..)..kat hutan amazon..(feymes btol hutan niekan...kekeke)..

8.INLAND TAIPAN

Ular lagik...hehe...nak buat camner spesies nie mmg feymes pown...kalu dia lalu confirm ramai nak tengok..feymes la 2 kalau ramai datang tengok...kan..kan..ehehe.. Ular ini mengandungi racun mencukupi untuk membunuh 100 oranjg dewasa atau 250.000 tikus.Racun ini mengandungi 200-400 kali lebih daripada ular tedung biasa.Racun neorotoksik ini boleh membunuh daam masa 45 minit.setakat ini,,tiada kematian yang dicatatkan dan ular ia banyak terdapat di Autralia...uiks..cam x caya kan x de lg oarang yang terbunuh angkara ular nie...but...bagus2 eruskan rekod 2...jgn ngengada nak pecah ekod pulakkan...kekeke...sebenarnya ular nie pemalu...so kalau orang kacau dia...dia lebeh rela lari dari melawan...alolo...cayang dia...

9.POISON DART FROG



Comelkan...rasa cam nak amek bela jer...terutama yang tengah 2...sebijik cam baju Harimau Malaya...go malaysia go...ehehe...terover suda...si comel nie dapat dijumpai di hutan Amazon..(hutan nie lagi...)Hutan amazon juga dikenali senbagai paru2 dunia disebabkan keseimbangan ekosistemnya dan juga jumlah flora n fauna yang mmg x terkira...2 blum abeh kaji lagi 2..maybe akan ada species baru yang akan dijumpai nnt...saiz dia hanya lebih kurang 1.5 cm jer namun begitu ada gak yang mencecah hingga 6 cm...orang asli amazon biasa tangkap katak comel nie dan guna dia punya racun untuk sapu kat anak panah bagi tujuan pemburuan...sekali sumpit jer dah boleh bawak maut tau..kalau kena kat kita x tau la nak kata...

10.IKAN BUNTAL
                                                                           Comel x saya?

 Dah macam bola...kalu sepak best nie...errrrr...ok2 kejam lau buat cam 2....ehehe

Antara ikan paling feymes kat Jepun...walaupun dah sah2 dia dikategorikan sebagai beracun still ada yang nak makan...kononnya sedap ikan nie....x tau lah 2 kan...jumlah kematian kat Jepun paling tinggi bila melibatkan ikan nie...ikan ni adalah salah satu febret menu makanan kat sana.tapi malang nye sesetengah kulit n organ "Puffer Fish" ni agak beracun.hanya chef yang bertauliah je yang d benarkan menyaji lauk "Puffer Fish" ni..Mangsa hilang deria,pening,muntah,kadar denyutan jantung cerpat,sesak nafas dan lumpuh,serta bawa maut selepas empat hingga 24 jam. Sapa yang rajin baca kreko 2...dalam komik Toriko ada satu bab yang cerita pasal ikan nie...ehehe...(Nad peminat setia Kreko...dari form 1 lagi...)

Amacam...dah baca semua kat atas 2 ker...walau berbsa macam mana pun...setiap ciptaan Allah 2 ada sebabnya dia buat cam 2..kita nie pun ciptaan Allah gak...jgn nak mengada2 dop komen ciptaannya yang lain sbb kita pun sama macam haiwan 2 juga...

Jumpa dilain masa...in sha Allah

Assalamualaikum

lot of love

DIRA DIN^_^