Monday, 3 December 2012

First aid dalam merawat virus MALAS...

Assalamualaikum  akhi & ukhti sekalian....

Pagi yang tenang...(sbb semua x de klaz...so x kalut sangat hari nie...hehe)

KALAU ANDA TIDAK MAMPU MENGGEMBIRAKANNYA , SEKURANG-KURANGNYA JANGANLAH ANDA MENAMBAH GARAM PADA LUKANYA


kali nie Nad nak share lah ckit pasal macam mana nak treat virus paling berbahaya rasanya bagi diri setiap insan...VIRUS MALAS....bahaya woiiii....lecturer Nad cakap lau virus nie kena kat orang n orang 2 dah sampai tahap kronik....kalau ada ubat Malas pown dia malas nak makan...bahaya kan...hehe

1.Buat kerja satu-satu...siapkan yang penting dahulu..
    Allah berfirman yang bermaksud:"Maka apabila kamu telah selesai (daripada sesuatu urusan) kerjakanlah dengan bersungguh-sungguh(urusan)lain" (Surah al-Sharh 94:7)..
Means selesai dulu kerja 2 ikut giliran..jangan ckap" boring la mengadap benda nie dari tadi..buat yang lain pulak la"...No..No.NO... that's not a good idea...better  stay with what ur doing right now....okay..


                                  NEVER EVER GIVE UP

2.Strong will
 
   Amenda 2...ha ...semangat juang yang tinggi nie dapat menguburkan rasa malas dalam diri..kenapa?...sbb bila kita sibukkan diri dengan mengejar matlamat hidup..insyaallah kita x terasa nak malas2 nie...lau korang nie student ke apa...kat meja study tu tampal besar2 apa yang korang nak dalam hidup nie...

3.Berdoalah...

   Selalulah berdoa agar dibuang rasa malas dalam diri kita 2...bukan lama pun..lepas solat 2 doalah kejap...bukannya lepas je solat terus bangun...apa salahnya take time ckit nak doa nie ..bukan untuk orang lain...untuk diri sendiri jugak..haih...

4.Buang segala jenis alasan dalam longkang

  Seorang pemalas pada kebiasaannya penuh dengan alasan..kalau suruh dia buat karangan kenapa dia x boleh buat something ..huiiii..rasanya boleh tebal novel alasannya...hehe..malas bab2 kerja tapi rajin dlam cipta sejuta alasan..rajin x kena tempat..Motivasikan diri anda untuk rajin...


Haaaa...amacam..hope info kat ataih nie dapat la sesikit bantu korang2 nie(termasuk lah tuan empunya blog nie...) tapikan malas 2 pown sesuatu yang perlu dalam hidu... maksud Nad malas kalau nak buat maksiat 2 memang harus ada....jgn "rajin "pulak nak buat benda2 cm2...

oklah nanti lau ada masa Nad bukak lagi topik2 lain...nak smbung buat assingment yang asyik bagi alert je nie...

Salam sayang buat semua

Assalamualaikum

DIRA DIN ^_^

No comments:

Post a Comment