Wednesday, 27 August 2014

UMK Bachok..Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan...Welcome Juniors....hehehehe

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian..

Sihat kerrr...semoga sihat jerlah ye...hihi


Mesti ramai adik2 yang berdebar2kan...
yela next week je dah nak masuk universiti..
dah kecoh nak beli itu ini..
borang mana x cop lg..
ptptn nak buat camne...
Baju mane nak bawak...
nanti pegi makwe aq cari lain x...eh..eh...hihi..joking2..

Ramai yang x tau kampus UMK Bachok  nie kat area mana...
maklumlah kitakan duduk dalam hutan...katanya..
mana ade hutan...sekolah banyak la area nieyh...
memandai je cakap cam2...huh
meh cnie nak bagi peta...







Nie peta bg sesapa yg xtau jalan nak pg kampus bachok..Thankz kat abng faez sbb post benda nieyh...kesian budak lain negeri nak cari...
kalau x tau jalan mmg sesat la jugak...silap2 sampai pantai ..main pantai je..kikiki....



  
 Nieyh gambar tasik kat Umk,,,gambar lama...sekarang lg lawa..siap ade joging trak..angsa..itik..semua ada...
lau rasa malas nak jog..pegi usik angsa..pas2 konpem anda akan lari tanpa dipaksa..kikikki...

xingat kat fb mana Nad cilok td..huhu...aiyoo..mohon share la yekk tuan gambar...


 Nie pulak pentas untuk sebarang majlis kat UMK Bachok nieyh..
Laman Monsun nama diberi...
Korang boleh tengok event ...biasanya budak warisan buat persembahan  kebudayaan..
n Korag jugak akan buat time minggu mesra mahasiswa next week...
XI SHUA SHUA..hihi

Ape-ape pown banyak lagi yg best...hihi..walaupun xdinafikan ade kekurangan...tapi lumrah la 2kan..
Bukan rumah nak itu ini...kalau banyak sangat x puas aty..
balik nanti bukak universiti sendirik..hehehehe..

Ingat betulkan nawaitu nak belajar..
jangan fikir nak enjoy je..
mentang2 la dah jauh dari family ko ingat dunia ini ko yang punya..
banyak buruk muka ko..heh...

Nad x sure sem nieyh camne..
tapi sila bersedia mental dan fizikal..muahahaha...
jangan risau x de lg lecturer makan org kikiki..
lecturer marah org ade...
Kalu jumpa Nad kat c2..kalau jumpa la kan..
tegur2 la epp..hihihi..

Line telefon kat cnie xdelah okeyh sangat..especially kat area Nad 2...tapi kalau kat kampus 2 kira ok la..pemakaian..pakai la baju pape pown..janji tutup aurat n xnampak cam sakai...
Sape ade reket tenis 2 bawak la...gelanggang tenis ade je kat cnie..
Nad tengah tnggu gelanggang badminton.
.lama dok tunggu..bila nak buat xtau..
Nak jogging...boleh ajek..umk nieyh luas..
trak joging ade je..nak maen futsal...pown boleh..


Dah dapat PTPTN nanti jangan jadik jakun macam x pernah jumpa duit..
ingat 2 amanah untuk korang..
duit 2 guna untuk blajar..
bukan untuk beli HP baru..
bukan ape dah slalu sangat ..dapat duit enjoy...
first week dapat PTPTN..KbMall 2 penuh ngan korang je...heh..
Lepas 2 hujung bulan buat suara nak mati  call mak bapak..
"Ayah..duit xde..nak makan x boleh...duit ary 2 guna buat beli buku.."
dah tambah dosa satu lagi...menipu mak bapak..acane hidup nak berkat..heh..

Bunyik cam kasar tapi itulah hakikatnye...
Ingat mak bapak korang maybe xmakan sbb nak bg duit..beli barang..hantar korang kat uni...
so hargailah mereka...
jangan nak terikut sangat ngan kawan2 lain..
\lantak diorang la...cakap kita out of date ke benda ke...
jadik diri sendiri..

Korang maybe baca..then insaf kejap..biasalah manusiakan...
tapi bila nak beli something..
tanya diri sendiri..benda nie patut ke aq beli..
pentig sangat ke benda nieyh...
kalau penting beli...
kalau x penting sendirik mau ingatlah yekkk...

2 je pesanan buat adik2...welcome to UMK Bachok...x kira warisan ke kreatif ke...kita 1 family...
jangan dilupa pesan ibubapa...
belajar bukan sbb duit ke apa..belajar kerana ALLAH..Insyaallah semua akan jadik mudah..
kalau stress ngan lecturer ke..assingent ke..
benda 2 biasa je...jangan nak lari sambil nages berguling2..
korang dah besar..
pelajar universiti lg...
so pemikiran pown kena up la ...

salam sayang buat semua..take care..hihihi

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN ^_^

26 comments:

  1. Enjoyable&informative reading. Keep it up

    ReplyDelete
  2. Pembangunan yg makin pesat dilaksanakan

    ReplyDelete
  3. salam akak.. sya minat sgt2 dgn kos nie.. tapi syg sya xdpt upu 2015.. mcmna nk bwt permohonan utk second intake.. dn sya harap sgt2 dpt msuk UMK utk second intake nie.. bntu sya tgh buntu nie

    ReplyDelete
  4. wslm dik... sorry .. akak xtau sangat pasal pemohonan utk 2nd intake.. maaf sangat2.. maybe adik boleh call UMK sendiri mengenai hal nie... sekali lg maaf sangat2...

    ReplyDelete
  5. heheh.. xper, gena nk call UMK ? doakan sya eqk utk second intake nie.. harap sgt dpt msuk Uni terutama UMK nie sbb dh jtuh cinta,, hehehh, akak nk tya kos sastera hibrid nie kos baru eqk ? apa syarat2nya...

    ReplyDelete
  6. yup kos sastera hybrid nie mmg course baru...n pasal syarat kelayakan try chek portal umk...ade mengenai syarat2 kemasukan kat situ...

    ReplyDelete
  7. Akak..sy dpt kat sini umk bachok..bleh sy dptkn no wasap akak..wechat or fb..tuk mnx tunjuk ajar..bese la firstime msuk :D

    ReplyDelete
  8. adik Nur Hayatie..boleh add fb Dira Din...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum. Boleh sy bertanya ckit.. fakulti teknologi kreatif dan warisan ni mcm mne ye? Sy perlukan perlukan penerangan. Sbb sy tak pernah tau pon pasal ftkw ni.. mohon diberi penjelasan.. tak banyak ckit pon jd la.. terima kasih.

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum, adik saya ingin mencari rumah sewage sekitar umk, boleh jalan kaki, tahu x area mana?

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum, adik saya ingin mencari rumah sewage sekitar umk, boleh jalan kaki, tahu x area mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam... maaf sangat2 kerana baru baru komen disini... xsempat bukak blog....
      aka boleh suruh adik akak tanya dekat facebook rasmi umk sendiri...biasanya akan ada yang mencari penyewa di sekitar umk....

      Delete
  12. Assalam kak. Boleh sy tau fakulti teknologi kreatif dan warisan ni, belajar apa ye ? Boleh cerita secara ringkas ?

    ReplyDelete
  13. Assalam kak. Boleh sy tau fakulti teknologi kreatif dan warisan ni, belajar apa ye ? Boleh cerita secara ringkas ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...boleh akak tau adik dapat course ape...pengajian warisan/teknologi kreatif

      Delete
  14. assalamualaikum kak. boleh saya nak tanya. fakulti teknologi kreatif dan warisan dalam course teknologi kreatif ni belajar apa ye sub apa ja ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. waalaikumsalam... teknologi kreatif ada 6 pengkhususan... multimedia, digital, fesyen,rekabentuk industri, komunikasi visual, seni halus.. namun begitu secara amnya dari sem 1-3 adik akan lebih kepada subjek lukisan dan subjek teras universiti..adik akan belajar juga pasal subjek kokurikulum, subjek bahasa asing, subjek keusahawanan...

      Delete
    3. terima kasih kak. boleh saya minta izin untuk menghubungi akak di fb seperti yang dah ada akak bagi di atas? ada banyak saya nak tanya

      Delete
    4. fb akak.. nur nadirah kamarudin...

      Delete
  15. dan ada ke pinjaman selain PTPTN seperti MARA untuk ijazah? Boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. JPA ada untuk sesiapa yang layak...

      Delete