Sunday, February 24, 2013

Kecewa...perasaan sementara jer 2...kuatkan hati...teguhkan iman..

Assalamualaikum ya akhi& ukhti sekalian...

Cuaca dah semakin okeyh...tadi hujan ngada2 jer...nak x nak jer..ngeh...ngeh..ngeh...okeyh la dari turun x berenti..kan..kan..kan....tadi Nad tunjuk lukisan 2 kat En.Ezran..alhamdulillah dia kata okey...bangga kejap..kejap jer tau...x pasal2 kang naik kat riak...dosa wooo...

Then sempatlah gosip2 kejap..biasalah..gosip itu indah..mengumpat itu padah...kekeke..padahal sama jerrr...saja nak menyedapkan hati...then ramai gak la yang tengah frust ..(sama jer ngan org yang menulis nieyh...heh)..tapi yang menulis nie dah kebal dah ngan rasa cam 2...immune bak kata omputeh....so tetiba rasa nak post pasal tips atasi kecewa..moh lerr kita baca..x nak baca sudah..ade aq kisah..muhheheheeh

TIP ATASI RASA KECEWA...

Kecewa nie perasaan yang biasa kita rasa..normal la 2..lau x pernah rasa kecewa sila chek diri anda 2..mana la tau alien sesat ke...ngeh..ngeh..ngeh..Ada orang kecewa sbb frust bercintan cintun..ade yang x dapat ape yang dia nak..macam2 lah..sesetengah orang dia dapat bangkit dari rasa kecewa dia 2..ade sesetengah orang dia terus hanyut ngan rasa kecewa 2..Macam Nad sendiri , Nad frust sampai sekarang tapi kita pandai kawal rasa frust 2...jangan bagi efek kat org sekeliling kita..yang paling penting jangan menjejaskan diri kita sendiri...

1.Fahami Puncak Masalah

   Means apa sebabnya kita rasa kecewa..cinta, cita2, keluarga, kerja..ape2 jerlah..lau kita dah faham senang jer kita nak cari jalan penyelesaiannya..macam orang bawak kereta la..bila dah tahu jalannya  senanglah nak sampai tempat yang dituju...kan...

2.Fahami Perasaan Anda Sendiri

 Kalau kita sendiri x faham perasaan kita macam mana nak selesaikan masalah kita 2...yerlah kita sendiri x tahu apa yang kita rasa..amik masa ckit muhasabah diri..apa yang kita rasa...

3 Ikhlas Dengan Perasaan Kita

 Jangan sesekali menipu diri sendiri...nie x balik2..aq x kecewa..lantak dia lah nak jadik camner..aq redha jer...well hello..jangan buat cam 2 okeyh...nanti lagi menentionkan diri...terima kenyataan dan bangkit dari mimpi indah yang kita bina 2...palsu jer 2...fikir balik..tenangkan diri..n cari jalan penyelesaian...kalau korang x cari jalan selesai..sape nak tolong..x kan nak menyusahkan org lain selesai masalah kita sendiri..Actually x salah pown sebenarnya..tapi sila mintak nasihat dari orang yang betul..nie x pegi jugak mintak nasihat ngan member yang sah2 idea dia mmg x boleh pakai 2...stres lagi ade ler...

4. Sila Sibukkan Diri

Try menyibukkan diri dengan aktiviti yang lebih berfaedah..jangan dop menyediri..actually ianya menyebabkan kita lebih murung..so pegi la jenjalan mana2...shopping ker..kalau poket tebal la kan.kalau kering cam Nad nie..jalan2 le keliling kampus ke..tengok movie yang boleh kita gelak x berenti ke...hehe...jangan sewel sude...

5.Pegi Buat Sesi Luahan Perasaan kat ur Bestfriend...

Rasa dah x bley tanggung sangat perasaan 2..rajin2kan diri anda buat sesi luahan perasaan kat ur bestfriend..macam Nad..cik Hawa selalu jadik mangsa...ngeh..ngeh..ngeh..sharing is caring ape...bila lagi nak manja2 ngan kawan sendiri...kannnn...sometimes diorang punya idea n ayat 2...at least dapat menyejukkan hati nieyh...rasa lega sikit bila dah luahkan apa yang kita frust ke apa...right...

Hope dengan ilmu yang x seberapa nie dapat membantu korang2 kat luar sana la ek...x salah rasa kecewa..just jangan terikut sangat...ingat kita ada ALLAH..mengadu la puas2 kat dia..tenang hati..



Esok Nad x de klaz...yeahhhhhhhhhhh...but 5 lukisan lagi x siap....huwaaaaaaaaaaaa..huhuhu...Take care ..salam sayang buat semua

Assalamualaikum

lots of love

DIRA DIN^_^