Thursday, 28 May 2015

2nd Journey... Perkampungan Temiar Gua Musang....

Assalamualaikum ya akhi&ukhti sekalian..

Apa khabar???... sihat ke...tengah pening2 buaya...ade ehh..hahha.. al maklumlah satu minggu lagi untuk sem nie berakhir sebelum cuti study week... Ingat nak balik rumah.. tapi tu belum tentu boleh balik... ade assement baru pulak....uhuhuhuhu....

Nak exam pulak x lama lagi... 3 paper je. . tapi bebannya macam 30 paper... haha...sabo jerlah...dengan masalah tah pape... biasalah tu... nak abeh sem katakan... masalah mmg suka timbul time hujung2 nieyh...kikiki...

Okeyh nie nak cerita pasal 2nd trip...lepas balik dari Penderas hari tu.. rehat sehari basuh baju semua.. esok tu terus packing untuk ke Gombak.. Pegi dengan budak kuliah lain x seronok sangat sbb x brapa nak kenal.. tapi still better sbb ade kawan.. Fana dengan Jun...

Memula btolak dari Klantan pukul 5 ptg... sampai kat hentian dalam pukul 4 pagi macam  tu.. kecik dan amatlah x selesa nak mandi solat semua. yelah jumlah semua ramai mana nak muat surau yang cinonet tu...then seleps tu terus ke Muzium Orang Asli Gombak...

Kat sini everything is all about orang asli.. Ape je pasal org asli.. dari jenis rumah, cara hidup, budaya, berapa kaum orang asli, statistik, u name it.. everything u can ask and find here.. Kalau x jelas boleh je tanya petugas kat sini.. and kat sini ade jugak kedai cenderahati yang diselia sendiri oleh orang asli kat sini.. ade patung.. ade gasing, hiasan rumah pown ade... Nad x beli pape.. sebab masa trip tu duit tarak ade... dalam purse ade 40 hengget je... cukup buat makan je.. hahaha.. sedih...kiikiki..


Excited.....hehhhh


sebahagian dari diorama kat muzium nie...ade masa pegi la melawat...pahammm...


Antara perubatan herba masyarakat orang asli....lebeh kurang melayu punya but nama mungkin ade lain sikit...


contoh rumah masyarakat orang asli yang ada kat sini.

 Lepas dari pegi muzium orang asli, suddenly the plan was changed... kitaorg terus pegi ke Muzium Negara...hoyehhhhh... lama x amek bau KL.. x bley blah...kahkahkah...1st time pegi sini... ramai nau org datang...kat sini basically ade 4 bahagian bermula dengan galeri A.. galeri prasejarah... gambar x banyak... sbb.. KAMERA Nad HILANGGGGGG masa kat Temiar tu... sedihhh...

pakaian masayarakat kat malaysia...


zaman portugis... kat kawasan nie lawa... rasa macam kat melaka la pulak..hahaha


Bunga emas...ufti zaman dedulu.. agak2 kalau jual dapat brapa juta eh... kayoooo...



Melaka lagikk


Basikal jepun... macam basikal rumah atokk.. besarr


Excited giler masa jumpa benda nie.. mana xnya sejak form 1 dok terbayang macam manalah rupe benda nie yang real..
sekali depan mata ,.. haa tengok la puas2..ahaha..
banyak lagi...maklumat kat sini...ade bahagian kesultanan melayu,.. banyak mengenai senjata budaya perhiasan diri ..

balik dari Kl.. terus ke gua musang.. Nad syak yang budk jual hot n roll tu mesti dah hafal muka Nad.. mana x nya setiap kali singgah rnr Gua Musang mesti singgah beli kat situ hahah..masa kat Temiar tu.. bagi Nadla kan... banding ngan penderas.. majoriti masyarakat kat sini x brapa nak mesra..haha.. maybe sbb kitaorg xbanyak masa ngan diorang kot.. . so diorang x mesra.. tapi Nad punya family angkat boleh kata peramah la jugak..

Diorang banyak bagi kerjasama masa kita orang tanya maklumat mengenai kaum mereka,antaranya mengenai budaya , terutamanya aktiviti harian mereka..banyak dari mereka bukak ladang ubi ngan pisang.. ade sesettengah dari mereka hidup agak daif.. sbb banjr besar baru2 nie..ade penempatan sementara yang dibina untuk mereka kat RPS Kuala Betis nie..balik dari Gua Musang terus terbongkang.. penat woiii... ingat x penat ke pegi rentas Malaysia ..haha

Pape pun.. wish me luck  haa..nak final.. nak siap kan FYP yang errr.. krik2..hha.. struggle untuk 3 hari seterusnya nak siapkan banyakk assement..huhuhu... hope sempat siap...take care.. salam sayang buat semua...love u.. muah setepek..

Assalamualaikum

DIRA DIN ^_^


No comments:

Post a Comment