Saturday, 24 March 2012

exam mood......

Assalamualaikum...

apa khabar semua terutamanya kepada para students macam aq nie yang tinggal lg 2-3 minggu nak exam tapi still x sedar2 lg nak exam..huhu...haiyooohhh apa nak jadi nie...well now aq nak kongsi lah sikit sebanyak tips2 nak hadapi exam niekan...yerlah dah dekat2 nak exam nielah bwu terasa yang kita nie punya lah banyak x study lagi (bwu nak sedar setelah dibrainwash oleh kawan2 n cikgu....hehe)


SEKARANG

Apa nak buat sekarang ek....maybe 2 lah yang kita selalu tertanya2 bila dengar nak exam...betul x...

1. kita kena yakin dgan kebolehan diri kita...means jangan sesekali terfikir yang kita dah terlambat nak study...nielah masa kita nak keluarkan kebolehan superhuman kita 2...hehe

2.Elakkan TV n sebarang jenis hiburan yang boleh wat kita lalai nak study..bukan x bleh nak dengar lagu ke apa tp bila kita dengar lagu secara x langsung kita akan nyanyi  sekalikan...so tumpuan kita untuk study 2 maybe dah hilang dalan 50%..banyak 2....

3.Study2 gak pemakanan jangan lupa nak jaga..hehe.elakkan makan makanan yang berat yang leh wat kita ngantuk nak study

4. sekali sekala kuar amek2 angin  okey gak... xkan nak terperap 24 jam study...boleh biul otak...pegilah kat pantai ker...hilang jugak tension 2...otak pown rase ringan sikit nak study...

5. Haaa nie yang paling penting...doa agar kita senang nak study...dan tawakal...


Malam nak exam...

haaa nie lah selalunye silap paham yang  berlaku..masa nie lah diorang pulun nak study... x elok beb nak study sehari sblm exam....silap2 blank terus..mana x nyer malam 2 jugaklah nak baca semua....jgn2...lingkup karang sapa susah...

1. kena tidur dengan cukup...bukannyer kul 2-3 pagi baru nak tidur sbb study..paling lewat pown kul 12 2 dah kena tidur dah....

2. TV n any entertainment are not allowed...jgn nak gatal2 pegi online mlm2  stakat nak update status kat fb"streesnyer esok exam" or"help me aq x abeh baca banyak lagi nie....arghhh"...buang masa jer...

3. tengok nota sepintas lalu...bukan baca balik okeyhhh..just nak ingat balik aper yang kita baca sebelum nie...

4.RELAKS....bawak bertenang...jgn mudah gelabah sangat....

5. chek semua barang yang perlu dibawak time exam...mana lah tau tertinggal benda2 yang penting..x delah kelam kabut sangat nnt...

Pagi exam...

Bangun 2 biarlah awal ..x de lah serabut sangat nnt...pas2 sarapan wajib diambil...selawat banyak2..biar tenang ckit haty 2 nnt..Insyaallah  dapat buat punyer....



welll nie just certain tips yang aq bleh bagi n yang selalu jugak lah aq buat hope dapat bantu korang sumer dalam hadapi exam....assalamualaikum....

No comments:

Post a Comment