Sunday, 5 January 2014

NEW PET N ALSO KEBAIKAN BUAH MARKISAH........WHEEEEEEEEEEEE

Assalamualaikum ya akhi & ukhti sekalian...

Hopefully awal2 taun nieyh sihat2 la hendaknya...jangan ada yang tersepit kerusi pulak la ye...Johor dah start cuti hujung minggu hari jumaat dan sab2... samalah kta...kalau tengok bola nanti sma2 bley cuti ..muahahaha.

Ok...sekarang bkan nak merapu pasal cuti or bebudak tersepit kerusi 2....nie pasal nad punya haiwan peliharaan baru.(well sbb kat rumah ikan 2 dah jadik macam benda biasa try bela benda lain pulak...n nak sebut binatang peliharaan macam kekurangan hajo sangat...ganti ngan haiwan peliharaan rasa cam  alim la ckit..kekeke...)...

Here kt bawah nie my new pet(omg...speaking lerrr plak...muahahah)..Nama dia CHIKO... beli masa pameran haiwan esok...15 hengget ko....tapi dimaafkan sbb dia cute....Chiko nie  kura2 betina...macam mana nak tau...abang yang jual 2 siap tunjuk cara nak kenal kura2 2 jantan ke betina...kelas kau...hehehe
 Nie rumah Chiko...dia suka sangat nak duduk atas batu...hari 2 sekali dia tersepit kat celah batu...baru nak snap gambar dah terjun dalam air...mmg lawak habeh la....haihhhh....
 Snap gambar masa Chiko dalam air.... nampak kebesaran lobang hidung dia..hahaha...
 Comel..naseb baek ko kura2...kalau ko nieyh  baby dah lama kena gigit....
 Masa balik hari 2 sempat snap gambar buah markisa..Merimbun pokok 2 depan rumah..abah cakap adelah dalam belas2 gak yang dalam pembalut..excited sbb x pernah makan yang tanam sendiri...... Buah markisa merupan buah asli dar Amerika Latin. Mat saleh panggil buah nieyh sbagai "Passion Fruits" ..Nma saitifiknya ialah Passiflora Foetida..nama pown dah kelas dah...hahha.

Buah markisa nieyh banyak kasiatnya...antaranya baik untuk kesihatan terutamanya untuk fungsi pencernaan..Buah markisah juga berfungsi sebagai antioksidan yang larut dalam lemak...so sesapa nak kurang kan berat badan n nak bersara dari aktiviti menternak lemak eloklah try makan buah nieyh....


 Nieyh pulak merupakan bunga pokok ulam raja depan rumah...penah makan x ulam raja...pokok nieyh senang je nak tanam ..tabur je biji benih 2 depan rumah...hidup lah dia...jangan tabur kalau rumah anda 2 rumah condominium..mana maunya nak hidup..kalau depan rumah 2 ada simen je..tunggut berjuta tau pown x hidup lerrr...

Btw..gud luck untuk bebudak uni yang start exam....Nad tinggal paper last n...XAD jer...huhu...time nieyh muka relex g...nanti nak dapat result gigil sampai tapak kaki...kekeke..

Take care semua...salam sayang buat semua...

Assalamualaikum

lots of love
DIRA DIN^_^

No comments:

Post a Comment